Awards Season: Skuespillere, der står over for gennembruddet

Hvert år sender den amerikanske prissæson nye ansigter mod stjernehimlen. Forleden kiggede vi på kvinderne – her er de mænd, du skal lægge mærke til.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Jack O’Connell (’Unbroken’)

Går man og spejder efter den næste De Niro, er den blot 25-årige Jack O’Connell det mest nærliggende bud. Han er måske den mest spændende unge spiller overhovedet lige nu, og enhver, der allerede har set fængselsfilmen ’Starred Up’, har måbet over hans fysikalitet, temperament og følsomhed.

Her spiller han en, mildest talt, utilpasset ung mand, der efter en barndom ud og ind af ungdomsfængsler nu for første gang skal overleve i et voksenfængsel. Han er en tikkende bombe, men samtidig kan man ikke andet end at håbe på, at han kommer på rette fode, for bag de ulmende aggressioner gemmer der sig et godt menneske.

Jack O’Connell lander med et uhørt brag i år, for det er ikke kun i ’Starred Up’, at han har gjort sig bemærket. Han har høstet stor anerkendelse for sin rolle som soldat i Nordirland i ’71’, som heldigvis får dansk premiere til december. Men hans måske Oscar-værdige præstation kommer i Angelina Jolies ’Unbroken’, en autentisk fortælling om den olympiske mester og soldat Louis Zamperini, der under 2. Verdenskrig havner i en japansk fangelejr. Den biografiske bog, der er oplæg til filmen, har ligget i toppen af NY Times Bestseller-liste i flere år.

Og uanset om det skulle være prisregn med sig, er sagen klar: Jack O’Connell er en af filmverdens mest lovende unge håb.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Chadwick Boseman ’(Get On Up’)

At indtage funkmusikkens store legende er på mange måder en selvmordsmission. For at udfylde James Browns karisma og avancerede dance moves kræver en modig skuespiller. Men at dømme ud fra traileren til og de første anmeldelser af ’Get On Up’ formår Chadwick Boseman at løfte rollen. Accenten er der. Bevægelserne er der. Og ikke mindst: Den funklende udstråling i åben skjorte og trompetbukser er der.

Sidste år portrætterede Chadwick Boseman den første afroamerikanske baseballspiller, Jackie Robinson, i Brian Helgelands ’42’. At vække liv i historiens store personligheder er åbenbart ikke noget, der afskrækker ham, og ’Chadwick Boseman’ ligner i det hele taget et navn, vi kommer til at høre mere til.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Miles Teller (’Whiplash’)

At udspille en erfaren herre som J. K. Simmons er ikke nemt. Han har trods alt et dusin prisnomineringer og over 100 forskellige roller stående på sit cv. Men den blot 27-årige Miles Teller er ikke bleg for udfordringen.

Teller er allerede lidt af et household-name på indie-scenen med film som ’The Spectacular Now’ og ’That Awkward Moment’, ligesom han fik en fanskare blandt teenagepublikummet med ’Divergent’. Men det er ’Whiplash’, der giver Teller hans helt store kunstneriske gennembrud i en lidt bredere sammenhæng. Her har han fået muligheden for at arbejde med en karakter med stor og mørk psykologisk dybde, og hans perfektionisme og stædighed i rollen er blevet sammenlignet med Natalie Portmans besættelse i ’Black Swan’.

Teller spiller en kompromisløs jazz-trommeslager, der i jagten på at blive blandt de allerbedste øver, indtil blodet sprøjter ud over bækkenerne. J.K. Simmons er hans benhårde lærer, og som forberedelse til rollen brugte Teller fire timer om dagen i to måneder på at udvikle sit musikalske talent. Og at dømme ud fra de amerikanske anmeldelser kunne det betale sig: Teller er blandt de største unge talenter i Hollywood lige nu.

’Whiplash’ får premiere herhjemme til februar.

Selma Movie (2)


4. David Oyelowo (’Selma’)

Den 38-årige englænder har haft mange jern i ilden de seneste år med mindre roller i alt fra ’Jack Reacher’ og ’The Butler’ til ’Lincoln’, ’Niceville’ og ’The Paperboy’.

Nu ser arbejdet ud til for alvor at bære frugt med roller i højprofilerede film som Nolans ’Interstellar’, Jessica Chastain/Oscar Isaac-thrilleren ’A Most Violent Year’ og Nina Simone-filmen ’Nina’.

Men mest interessant – især i en Awards Season-sammenhæng – er hans rolle som ingen ringere end Martin Luther King Jr. i filmen ’Selma’. Her spiller han en af det 20. århundredes mest afgørende personer, hvis tale de fleste kan citere. Der er allerede en del Oscar-buzz omkring filmen og Oyelowos rolle – en buzz, der ikke er blevet mindre af Ferguson-sagen og den aktuelle racediskussion USA. Bag filmen står den talentfulde Ava DuVernay, og på rollelisten finder man også Giovanni Ribisi, Tim Roth, Cuba Gooding Jr. og Oprah Winfrey.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Eddie Redmayne (’The Theory of Everything’)

Det karakteristiske ansigt har allerede gjort sig bemærket i film som ’My Week With Marilyn’ og især ’Les Misérables’, hvor han fik et slags gennembrud, der dog blev undermineret en smule af, at modtagelsen af filmen var lunken. Men med ’The Theory of Everything’ kan Eddie Redmayne for alvor træde ind i stjernernes gyldne skær. Her spiller Redmayne fysikgeniet Stephen Hawking, der som 21-årig blev diagnosticeret med sklerose-sygdommen ALS, der tvinger ham ned i den sammenkrøbet stilling.

Det lyder jo som en rigtig Oscar-rolle, og de amerikanske anmeldere, der så filmen på Toronto Film Festival, har da også allerede rost Redmayne til skyerne for hans rige, fysiske legemliggørelse og ligefrem sammenlignet ham med Daniel Day-Lewis. Så bliver det ikke meget større for en ung skuespiller.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Antoine-Olivier Pilon (’Mommy’)

Ikke mange kender Antoine-Olivier Pilon. Endnu. Den canadiske skuespiller er kun 17 år gammel, men med hovedrollen i wunderkind-instruktøren Xavier Dolans nyeste film, ’Mommy’, er der i den grad lys forude.

I filmen spiller han Steve, en ADHD-ramt teenagedreng, der på et enkelt sekund kan gå fra at føre en rolig samtale til at eksplodere i voldsomt temperament. Pilon er skiftevis hamrende irriterende, særdeles charmerende, totalt grænseløs og barnligt genert – en i sandhed medrivende præstation.

’Mommy’ er en kandidat til at blive Oscar-nomineret som bedste ikke-amerikanske film, men den er dog stadig – på trods af sin pris og ros fra årets Cannes-festival – en fransksproget art-film, og udfordringen for Pilon bliver derfor, om han kan følge op på sit tætte og stærke samarbejde med Xavier Dolan og stå på egne ben i kommende roller.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Jaeden Lieberher (’St. Vincent’)

Det er ikke mange, der har spillet skuespilpingpong med Bill Murray og Naomi Watts i en alder af 11 år. Men det har Jaeden Lieberher.

Efter at have medvirket i en række reklamer – og uden nogen formel træning – blev Lieberher ringet op og tilbudt rollen over for Murray og Watts i filmen ’St. Vincent’. Murray spiller den gamle, kyniske Vincent, der indleder et uforudsigeligt venskab med sin nye nabo, drengen Oliver, som Lieberher inkarnerer.

’St. Vincent’ har fået en lettere blandet modtagelse, men rygterne om Lieberhers talent har alligevel spredt sig hurtigt i Hollywood – han har nemlig fluks fået tilbudt en rolle i kommende film fra både Cameron Crowe (’Almost Famous’ og ’Jerry Maguire’) og Jeff Nichols (’Mud’, ’Take Shelter’).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Evan Bird (’Maps to the Stars’)

Endnu en youngster på listen er den blot 14-årige canadier, der er lidt af en åbenbaring i David Cronenbergs veloplagte Hollywood-satire, ’Maps to the Stars’.

Bird spiller et rigtigt røvhul af en ungdomsstjerne, Justin Bieber gange 100, der med sit narkomisbrug er alt for voksen af sin alder, og ingen midler skyer for at undgå at blive overstrålet af sit endnu yngre sidekick i den dårlige, men populære komedieserie, hvor han har hovedrollen.

Evan Birds Benjie Weiss er simpelthen dybt usympatisk, men på imponerende vis får Bird alligevel gjort et menneske ud af ham, så man ikke kan lade være med at føle lidt for ham som et offer for en brutal filmindustri.

Canadieren spillede i øvrigt en fast birolle som Tom Larsen i ’The Killing’, hvor han har samlet værdifuld erfaring. Og efter ’Maps’ to the Stars’ glæder man sig allerede til at se, hvordan hans karriere udvikler sig de kommende år.

Læs også: 5 skuespillerinder, der slår igennem

Læs også: De mest lovende amerikanske skuespillere under 30

Læs også: Her er de tidlige Oscar-kandidater

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af