’Twin Peaks’-teorier: Hvor står serien lige nu?

Få overblikket over, hvad David Lynch, Showtime, fansene, rygterne og skuespillerne siger lige nu.

twin peaks2
Det var årets nyhed i tv-land sidste år: ’Twin Peaks’ var tilbage.

Efter 25 års ventetid ville kultseriens fans endelig få en fortsættelse på den vidåbne slutning, der lukkede anden sæson i 1991. Og ikke nok med det: David Lynch og Mark Frost var begge tilbage som forfattere, mens Lynch ville instruere samtlige ni nye afsnit.

Jublen ville ingen ende tage blandt både fans og det gamle cast, og i januar blev det bekræftet, at Kyle MacLachlan ville vende tilbage i rollen som kaffe- og kirsebærtærteconnaisseuren, special agent Dale Cooper.

Men i marts kom Lynch med nogle bekymrende forblommede bemærkninger, der såede tvivl om projektet, og i sidste uge kom så bomben på Twitter:

»Kære Twitter-venner, Showtime har ikke trukket stikket på ’Twin Peaks’. Efter et år og fire måneders forhandlinger har jeg forladt projektet, fordi der ikke blev stillet nok penge til rådighed til at lave manuskripterne på den måde, jeg følte, de skulle laves«, skrev den excentriske instruktør.

»’Twin Peaks’ kan meget vel stadig være i live hos Showtime. Jeg elsker ’Twin Peaks’-verdenen og ville ønske, at tingene var gået anderledes«.

Bum.

Showtime reagerede med en pressemeddelelse, hvori de erklærede sig bedrøvede og overraskede over Lynchs udmelding, for »vi troede, at vi var på vej mod en løsning med David og hans repræsentanter angående de få tilbageværende punkter i aftalen«.

»Showtime elsker også ’Twin Peaks’-verdenen, og vi nærer fortsat håb om, at vi kan bringe den tilbage i fuld flor med begge dens ekstraordinære skabere, David Lynch og Mark Frost, ved roret«, hed det.

Det er en uge siden nu, og det er stadig et åbent spørgsmål, om ’Twin Peaks’ er på vej tilbage, eller om den er en død sild i kaffemaskinen. Til gengæld er der teorier nok. Vi samler op på en uges hvisketisken fra byen, hvor uglerne ikke er, hvad de ser ud til.

david lynch on set

 

1. Det siger fansene

Ikke overraskende har de trofaste ’Twin Peaks’-fans taget David Lynchs parti. De beskylder enstemmigt Showtime for at være en flok nærigrøve, der ødelægger ’Twin Peaks’, og opfordrer tv-netværket til at punge ud og give Lynch lige, hvad han vil have.

Hashtaggene #SaveTwinPeaks og #NoLynchNoPeaks trender på Twitter, og konsensus er klar: Kun de færreste gider en tredje sæson, hvis Lynch ikke er involveret.

En underskriftsindsamling med titlen ’Save Twin Peaks’ nærmer sig i skrivende stund 25.000 underskrifter, og her er budskabet det samme: »Uden Lynch er der intet ’Twin Peaks’« og: »Vi opfordrer på det kraftigste Showtime til at give David Lynch den kontrakt, han er ude efter, eller lade HBO, Netflix eller et andet netværk give verden, hvad den vil have, og redde ’Twin Peaks’«.

Se, hvad Showtime, rygterne, skuespillerne og David Lynch siger, på de næste sider.

david nevins

 

2. Det siger Showtime

Der har været radio silence fra de centrale parter, siden helvede brød løs i sidste uge, men søndag lykkedes det Adweek.com at få et par pip ud af Showtime-præsidenten David Nevins i et interview, der ellers handlede om noget helt andet.

Og selvom Nevins holder kortene tæt til kroppen, så var det interessant læsning:

Hvor står ’Twin Peaks’?

»Vi er midt i det. Jeg kan ikke sige ret meget«.

Det lyder, som om I stadig bevarer et håb om, at Lynchs afsked ikke er definitiv?

»Enten er det forhandlingstaktik, eller også har han fået kolde fødder. Men jeg er optimistisk«.

Så lige nu venter I på at finde ud af, hvad der sker med David, før I træffer en beslutning omkring fremtiden for ’Twin Peaks’?

»Korrekt«.

Se, hvad rygterne siger, på næste side.

twin peaks3

 

3. Det siger rygterne

Det er selvfølgelig opløftende, at Nevins fra Showtime er optimistisk, men mere interessant er bemærkningen lige inden.

Nevins er nemlig ikke den første til at fremføre teorien om, at Lynchs Twitter-udmelding var et forhandlingstræk, en presbold til Showtime for at få dem til at hoste op. Det ville være et alvorligt ansigtstab for Showtime at lægge ’Twin Peaks’ i graven efter at have annonceret sæson tre med så stor fanfare, og som nævnt har netværket allerede fået folkestemningen imod sig. Det kunne Lynch sikkert godt have forudset.

Variety er et af de medier, der mener at vide en lille smule om, hvad der foregår bag kulisserne. I sidste uge skrev de, at Showtime havde »intensiveret« deres kamp for at få Lynch tilbage om bord, efter at David Nevins havde taget kontakt til Lynch for at rede trådene ud.

Ifølge Variety startede balladen, da Lynch og Frost afleverede de ni manuskripter til den nye sæson, og det blev klart, at produktionsomkostningerne ville blive væsentligt højere end oprindeligt aftalt. Angiveligt var Showtime villige til at skyde flere penge i serien, men de bad så til gengæld om, at Lynch og Frost gav lidt den anden vej, for eksempel ved at give afkald på lidt af deres andel i overskuddet.

Ifølge artiklen skulle Showtime være skeptiske ved at trumfe projektet igennem uden Lynch af frygt for, at fansene så ikke vil tage imod serien med et åbent sind.

Vulture har tilsyneladende talt med nogle af de samme kilder som Variety. Her hedder det også, at det i manuskriptfasen blev klart for Lynch og Frost, at serien ville overstige det oprindelige budget. Og Vulture er enige i, at Showtime var, og er, villige til at strække sig.

»Det, der til gengæld ikke står klart, er, om netværket er villige til at give Lynch hver eneste dollar, han siger, han har brug for, eller om de beder ham om at møde dem på halvvejen. Det er også muligt, at prisen i sig selv er overkommelig for Showtime, men at netværket gerne vil have Lynch og/eller Frost til at give lidt til gengæld – måske mindre lønsedler til dem selv eller lavere andel i seriens profit«.

»Hvad, der til gengæld ikke virker logisk, er at Showtime ville udstå en uges dårlig omtale og bringe et projekt med så meget buzz i fare på grund af nærighed«, skriver Vulture og anfører, at Showtime ikke har tradition for at være nogle gniere.

»Det virker usandsynligt (men indrømmet ikke umuligt), at Showtime forsøger at tvinge Lynch til at lave en ’Twin Peaks Lite’«.

Se, hvad skuespillerne siger, på næste side.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Det siger skuespillerne

Skuespillerne siger omtrent det samme som fansene. Vi har tidligere skrevet om den protestvideo, som flere medlemmer af det gamle cast har optaget, hvor de færdiggør sætningen »’Twin Peaks’ uden David Lynch er ligesom …« (»en gardinstang uden bomuldskugler« fra Nadine var min favorit). Videoen sluttes af med hashtagget #SaveTwinPeaks.

I videoen medvirker Sheryl Lee (Laura Palmer), Dana Ashbrook (Bobby Briggs), Sherilyn Fenn (Audrey Horne), Mädchen Amick (Shelly Johnson), Peggy Lipton (Norma Jennings), James Marshall (James Hurley), Kimmy Robertson (Lucy Moran), Gary Hershberger (Mike Nelson), Catherine E. Coulson (Margaret Lanterman aka Log Lady), Wendy Robie (Nadine Hurley), Al Strobel (MIKE/The One-Armed Man) og David Lynchs datter Jennifer.

Skuespillerne fra videoen har desuden oprettet en fælles (og meget aktiv) Facebook-side. Især Sherilyn Fenn har skrevet flittigt og har også besvaret spørgsmål fra fans. Blandt andet har hun gjort det klart, at hun ikke vil medvirke, hvis Lych ikke er om bord (hun har også bekræftet, at Audrey Horne efter planen skulle optræde i de kommende episoder, selvom hendes skæbne var uvis ved udgangen af sæson to).

Desuden har Ray Wise (Leland Palmer), som ikke medvirker i videoen, ytret sin støtte til Lynch på Twitter: »David Lynch har min kærlighed og støtte #SaveTwinPeaks«.

En skuespiller, der til gengæld ikke har sagt et ord, er Kyle MacLachlan. Og det er ikke så sært – han er den eneste af skuespillerne, der har indgået formel aftale om at medvirke i den nye sæson, og er derfor fanget som en lus mellem to negle – kontraktligt forpligtet til tavshed og gode miner til slet spil, selvom loyaliteten sandsynligvis ligger hos Lynch.

Se, hvad David Lynch og Mark Frost siger (eller ikke siger), på sidste side.

david lynch

 

5. Det siger Lynch og Frost

Nada. Nul og niks. Og det er jo interessant nok i sig selv.

Ifølge Variety havde Lynch (der åbenbart ikke har nogen agent for tiden) ikke engang konsulteret sin advokat Tom Hansen, før han annoncerede sit farvel. Og Variety skriver videre, at Frost stadig er engageret i projektet og »også blev overrasket over Lynchs udmelding«.

Det lader altså til, at Lynch tog alle på sengen med sin Twitter-kanonade. Vulture spekulerer i, at Lynch simpelthen fik nok af tovtrækkeriet med Showtime og spontant valgte at trække sig. Lynch er ikke kendt som en mand, der gerne går på kreativt kompromis, og han var ofte frustreret over ABC’s mellemkomst ved den originale serie tilbage i starten af 90’erne. Spørgsmålet er så, om han er så stolt og stædig, at han holder fast i sin indskydelse. Hvis det da ikke bare er et bluff alt sammen.

Konklusion: Så hvor står vi?

Alt tyder på, at Showtime ønsker et ’Twin Peaks’ med David Lynch som togfører og ikke har opgivet at få projektet tilbage på skinner.

Det vil være et PR-selvmål af historiske dimensioner, hvis netværket må give fansene narrefisse og afblæse genopvækkelsen af tv-historiens største kultserie efter en så hypet annoncering for kun et halvt år siden.

Og det ville næsten heller ikke være til at bære, hvis man skulle makulere David Lynch og Mark Frosts ni færdigskrevne manuskripter til tredje sæson på grund af kroner og ører. Alle ønsker at se comebacket ske – Lynch, Frost, Showtime, fans og skuespillere.

En tredje sæson uden Lynch som instruktør kunne sagtens blive god. Han undfangede godt nok universet, men instruerede kun seks af de eksisterende 30 episoder og skrev kun tre. Og husk på, at han og Frost altså allerede har forfattet samtlige ni afsnit til den nye sæson.

Men det er svært at se Showtime gennemføre projektet uden Lynch med tanke på den seneste uges shitstorm. Ét er at få fansene til at acceptere Lynchs fravær og give en Lynch-løs sæson en chance – noget andet er overhovedet at få de gamle skuespillere overtalt til at medvirke.

Så det hele afhænger i sidste ende af, hvad der ligger bag Lynchs beslutning om at trække sig. Hvis han spiller højt spil for at få Showtime til at gå ind på hans krav, skal de nok blive enige i sidste ende. Hvis det var en ugennemtænkt beslutning båret af irritation og utålmodighed, er spørgsmålet, om han er for stædig til at gøre den om, eller om kærligheden til ’Twin Peaks’ vejer tungere.

Og hvis David Nevins’ værste mistanke holder vand – at Lynch har fået kolde fødder og besluttet sig for, at han alligevel ikke vil eller kan bringe ’Twin Peaks’ til live igen … ja, lad os håbe, det ikke er tilfældet.

May the Giant Be With You, ’Twin Peaks’.

Læs også: 10 serier, der står i gæld til ‘Twin Peaks’

Læs også: Her er ‘Twin Peaks’-skuespillerne i dag

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af