Derfor skal du følge med i Cannes-festivalen fra kolde Danmark

Hvad I alverden kommer det dig ved, at der er filmfestival i Sydfrankrig fra på onsdag? Det skal vi fortælle dig!

Amelie cinema
For mange filmelskere er Cannes Film Festival nok lidt, som borgerkrig i Afrika er for almindelige mennesker: Man ved, at man bør følge med, men trods alle gode intentioner får man det aldrig rigtigt gjort. Det er jo så langt væk, og hvad har det egentlig med mig at gøre? Når man sidder med en lunken øl i Danmarks regntunge forårsvejr, virker Cannes (og her hører sammenligningen med afrikansk borgerkrig op) som en lukket fest for de særligt indviede.

Men der er adskillige gode grunde til at holde et vågent øje med, hvad der sker på den sydfranske festival, selv om du sidder hjemme i sofaen. På billedet oven for ses

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Du får fingeren på artfilm-pulsen

10-15 af de film, der får premiere i Cannes, vil være på alle cineasters læber det kommende år. Film som ‘Force Majeure’, ‘Inside Llewyn Davis’, ‘Mommy’, ‘Adèles liv’ og ‘Den store skønhed’ startede her, og følger du bare en smule med, kan du derfor prale med, at du har fingeren på artfilm-pulsen. I år kan du for eksempel få det første indtryk af nye film fra store instruktører som Joachim Trier, Gus Van Sant, Denis Villeneuve, Todd Haynes og Paolo Sorrentino.

Se flere gode grunde på næste side.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Du får et godt grin over celeb-skandaler

Det var som bekendt foran verdenspressen i Cannes, at Lars von Trier satte filmverden på den anden ende med sine famøse naziudtalelser. Bag den polerede artfilm-facade gemmer der sig masser af historier om skandaliserede celebs, der blamerer sig ved glamourøse yachtfester eller bare i fuld offentlighed. Som da Justin Bieber sidste år danderede ned ad Croisetten i bar overkrop. Han troede tilsyneladende, at han var på Ibiza.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Du får en ufiltreret anmelderoplevelse

De film, der bliver udtaget til festivalen, har aldrig før været vist i offentligheden. Ingen buzz, ingen hype, ingen egentlige forventninger på forhånd. Anmelderne skal således formidle deres ufiltrerede oplevelse – ofte få minutter efter de har set filmen – og det kan resultere i interessante kursskifter. Michael Hanekes ‘Amour’ fik for eksempel en langt bedre modtagelse af de danske kritikere ved premieren herhjemme end ved Cannes-visningen et halvt år tidligere.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Du kan måske – gisp – lære noget nyt

László Nemes. Stéphane Brizé. Justin Kurzel. Nej, vel? Cannes er en mulighed for at stifte bekendtskab med film og instruktører, som du ellers aldrig ville være stødt ind i. En Cannes-udtagelse er et inspirerende kvalitetsstempel for enhver, der ikke selv har tid til at se de flere tusinde film igennem, som hvert år bliver sendt ind til festivalen. Skriver du titlerne fra programmet bag øret, venter der dig med garanti store, uventede oplevelser.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Du får varmen by proxy

At opleve Cannes hjemmefra kan være lidt som at se en forførisk rejsereklame på tv. For et enkelt øjeblik stopper du drømmende op og lader tankerne svømme væk mod strand, 25 graders varme og fantastiske film til overflod. Ej ok, det blev alligevel for søgt. Fik jeg sagt, at jeg selv skal af sted?

Cannes Film Festival løber af stablen den 13.-24. maj. Følg med i vores dækning på Soundvenue.com/cannes.

Læs også: Cannes 2015: Matthew McConaughey og Joachim Trier i programmet til årets vigtigste festival

Læs også: Stjernespækket jury skal udpege Guldpalmen sammen med Coen-brødrene i Cannes

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af