Det skal du se i biografen i juni

Schwarzenegger, Pratt, Melissa McCarthy og ’Entourage’-drengene skyder sommeren i gang i juni måned, der også byder på årets gysersensation og en prisvindende dansk debut.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘Spy’

Melissa McCarthy får omsider sin første filmhovedrolle i Paul Feigs spionspoof, hvor hun stimulerer sit slapstick-gen som kuglerund, kvindelig wannabe-Bond. Flere ’Saturday Night Live’-sketches har blindt sat deres lid til McCarthys eminente fysiske komik, og dømt ud fra traileren til ’Spy’ er filmens spionplot kun en undskyldning for at gøre det samme.

Man kan frygte, at filmen stiller sig tilfreds med at spille på spionfilmens klichéer, for i slipstrømmen af lidet behjertede Bond-parodier som ’Get Smart’ og ’Johnny English’ er det greb klichéfuldt i sig selv. Duoen McCarthy og Feig er garanter for glimt af lårklaskende komik, men deres senest visit i actiongenren resulterede i Sandra Bullock-floppet ’The Heat’. Vi krydser fingre for en tilbagevenden til ’Bridesmaids’-form.

Jude Law og Jason Statham flankerer i øvrigt selvironisk McCarthy som topspioner af klassisk skuffe.

Premiere 4. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘A Most Violent Year’

To af tidens største skuespillere stråler i J.C. Chandors (’Margin Call’) historiske gangsterdrama, ’A Most Violent Year’. Jessica Chastain har gjort lynkarriere med uovertrufne præstationer i ‘The Tree of Life’ og ‘Zero Dark Thirty’, mens Oscar Isaac efter kraftpræstationen i Coen-brødrenes ‘Inside Llewyn Davis’ for alvor har sat kurs mod a-listen – med hovedrollen i J.J. Abrams’ kommende ’Star Wars: The Force Awakens’ som soleklart bevis.

I ’A Most Violent Year’ inkarnerer Isaac den ambitiøse immigrant, Abel Morales, hvis amerikanske drøm nærmer sig bristepunktet i et samfund på randen af opløsning. Vold og korruption skyller ned over et dunkelt New York anno 1981 og tvinger ham til at revidere sit moralkodeks i beskyttelsen af firma og familie.

Premiere 11. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘Entourage’

HBO’s Hollywood-satire om fire drengerøves gøren og laden i L.A. startede uimodståeligt, men tabte pusten undervejs og kollapsede definitivt i ottende sæsons hovedrystende antiklimaks.

Tre af slængets fire medlemmer er knap ældet en dag siden første sæson, mens den fedladne fissetrold Turtle har smidt det overflødige blæver over bord. Ellers er der intet nyt under solen for Vincent Chase og hans evige igler: Store kontrakter, kvindelige modeller og hede bådfester er på menuen.

Ligesom serien er spillefilmen ’Entourage’ spækket med kendis-cameoer – heriblandt fra Liam Neeson, Jessica Alba og Pharrell – mens Jeremy Piven sørger for de komiske indslag i sin glansrolle som superagenten Ari Gold. Forhåbentlig får han rigeligt med skærmtid.

Premiere 18. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ‘It Follows’

Årets gysersensation har gået sin sejrsgang på de store festivaler og sikrede sig dansk biografdistribution efter en række udsolgte visninger – og ekstravisninger – på festivalen CPH PIX.

Uhyggen kommer snigende ved højlys dag i David Robert Mitchells gruopvækkende indieperle, der trækker på horrorfilmens konventioner med idéen om dæmonisk besættelse via sex, men samtidig giver genren et opkvikkende rusk ved rødderne.

’It Follows’ er et hjemsøgende mareridt i et solbeskinnet forstadshelvede, hvor chokkene kommer uanmeldt. Og så er fremstillingen om lagengymnastikkens dæmoni heldigvis mere en selvbevidst kommentar til genren end en frelst formaning.

Premiere 4. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Bridgend’

Fra 2007 til 2012 begik 79 unge selvmord i den walisiske by Bridgend. Skyldtes det eksistentiel tomhed i det afsondrede provinssamfund, gruppepres eller svigt? Hvordan bliver selvmord en kollektiv drift, en samhørighedsskabende aktivitet?

Det er de spørgsmål, Jeppe Rønde kredser om i sin spillefilmdebut, ’Bridgend’, men han lader svarene svæve diffust i luften i et sansebombardement af flertydig billedmagi. Det er en melankolsk og meditativ feberdrøm, der evner at se livets skønhed midt i den meningsløse selvmordsregn.

Filmen blev belønnet med tre priser på den amerikanske indiefestival Tribeca – for klipning, fotografering og skuespil.

Premiere 25. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ‘Skyggen af en helt’

Laurits Munch-Petersen klatrer ned ad sit stamtræ i en dybt personlig dokumentar om svigt og uforløste følelser i familiens folder. Da hans morfar, forfatteren Gustaf Munch-Petersen, døde i den spanske borgerkrig i en alder af 26, afskar hans kone, Laurits’ mormor, kontakten fra Gustafs gren af familien.

Laurits Munch-Petersen drager ud, hvor kragerne vender, for at se sin mormor i øjnene og forsøge at genåbne det kapitel, hun har forseglet i fornægtelse af fortidens traumer. Mødet med mormoren er rekonstrueret ud fra Munch-Petersens dagbog, men når han overvældet lader tårerne trille på de spanske bjergskråninger, hvor hans bedstefar gik bort, føles fortællingen tidløs og ægte.

En dybt personlig film med universel appel.

Premiere 3. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ‘Jurassic World’

Man kan kun grue for genoplivningen af Spielbergs ikoniske univers, men ’Jurassic World’ har et trumfkort på hånden: Chris Pratt. Skuespilleren tog som bekendt et opsigtsvækkende kvantespring fra utrænet kontormus i ’Parks and Recreation’ til leading man med six pack og røvsparkende replikker i ’Guardians of the Galaxy’, og han ligner nu en helstøbt box office-magnet.

Instruktør Colin Trevorrow undergår selv en kreativ transformation med ’Jurassic World’, efter han stod bag den sympatiske tidsrejse-dramedy ’Safety Not Guaranteed’ med Mark Duplass som asocial særling. Har han de tekniske færdigheder til at orkestrere et milliarddyrt actionorgie med frådende dinoer i øst og vest?

Trailerens gumpetunge CGI sår seriøs tvivl herom, men mon ikke Pratt redder filmen med lutter dumsmarte bemærkninger og selvironisk charme?

Premiere 11. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ‘Terminator: Genisys’

Den seneste film i Terminator-serien, ’Terminator Salvation’, svømmede i gabende plothuller, og man kan godt frygte for, at ’Genisys’ ikke er en tilbagevenden til James Cameron-niveau.

Det er dog muligt, at tilføjelsen til Skynet-serien vil vinde mange hjerter på ren kitsch-værdi: Arnold Schwarzenegger vender tilbage i sin mest ikoniske rolle som kynisk dræbermaskine med processoren på rette sted, mens Emilia Clarke – bedre kendt som Mother of Dragons – forsøger at udfylde Linda Hamiltons sko som den mandhaftige Sarah Connor.

Spørgsmålet er, om den skamløse genbrug af den første films udødelige glansstunder – som de ikoniske replikker ’I’ll be back’ og ’Come with me if you wanna live’ – vækker nostalgi eller blot staver desperationen ud?

Premiere 25. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ‘Pride’

En farvestrålende feel good-sædeskildring om fordommenes fald og diversitetens sejr. ’Pride’ fortæller historien om en flok LGBT-aktivister, der sætter sig for at indsamle penge til udsatte familier under den britiske minestrejke i 1984. Men end ikke deres næstekærlige handlinger ses i et positivt lys af de indskrænkede arbejdere, der hellere vil ædes op af fattigdom end associeres med seksuelle afvigere.

Trods den nedslående præmis tyder alt på, at ’Pride’ kulminerer i regnbue-farvet forbrødring, når de homoseksuelle aktivister får charmet sig under huden på selv de mest konservative stivnakker.

Bill Nighy, Dominic West og Imelda Staunton er alle på rollelisten i den livsbekræftende komedie.

Premiere 18. juni.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. ‘Respire’

Mélanie Laurent er bedst kendt for sin rolle som læbestiftindsmurt nazi-bøddel i Tarantinos ’Inglourious Basterds’, men i stilhed er hun ved at skabe sig et navn som instruktør. Hendes debutfilm ’Les adoptés’ fik ikke luft under vingerne uden for Frankrigs grænser, men med ’Respire’, der blev taget pænt imod under sidste års Cannes-festival, viser hun for alvor potentiale som filmskaber.

Det er et psykologisk teendrama om et venskab, der udvikler sig i ekstrem retning, da fortidens dæmoner graves frem. ’Respire’ lader teenagelivets voldsomme følelsessvingninger forplante sig på billedsiden, der veksler mellem pulserende kaos på undergrundsklubber og lavmælt lyrik i den franske natur.

Premiere 25. juni.

Læs også: Lyt til Soundvenue Filmcast – ‘While We’re Young’ med Ben Stiller og Adam Driver / er der liv i horrorgenren?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af