Før en reboot: 10 friske bud på den nye Indiana Jones

Disney-producer Kathleen Kennedy har over for Vanity Fair slået fast, at der med garanti kommer en ny Indy-film – på et tidspunkt. Men hvem skal overtage rollen fra Harrison Ford?
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Chris Pratt

Vi lægger ud med storfavoritten. Chris Pratts navn har været associeret med en kommende Indiana Jones-film i et godt stykke tid efterhånden, og så sent som i februar rapporterede Deadline.com, at Steven Spielberg var ude efter ’Guardians of the Galaxy’-skuespilleren til en ny film om verdens mest blærede arkæolog.

Og man forstår da også godt hvorfor. At Chris Pratt har charme og komisk timing, er hævet over enhver tvivl, især for fans af ’Parks and Recreation’, hvor han gennem syv sæsoner spillede den spejlblanke og hysterisk morsomme Andy.

Med ’Guardians of the Galaxy’ fik han sit brede gennembrud som en slags moderne version af en anden Harrison Ford-rolle, Han Solo, og i den kommende ’Jurassic World’ ligner han sågar gode gamle Indy intakt med lædervest og gavtyvesmil.

Chris Pratt har en sjælden kombination af et friskt action-ansigt, en uimodståelig charme og befriende selvironi. Og så besidder han noget af samme average joe-udstråling, som gjorde Harrison Fords Indiana Jones til en sympativækkende blockbuster-helt i originalen.

Pratt har udtalt, at han endnu ikke er blevet kontaktet om rollen, så selvom den ligger til højrebenet, er der god grund til at tænke i alternativer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Ryan Gosling

For et par år siden var Ryan Gosling the shit i Hollywood, elsket af både det brede publikum og fans af hans independent-film som ’Drive’ og ’Blue Valentine’.

Men det var, som om der hurtigt indfandt sig et lille Goslings-mæthedspunkt? Med ’Gangster Squad’ og ’Only God Forgives’ følte man allerede, at man havde set hans lavmælt quirky lækkerhedsstil lidt for mange gange, hvilket Gosling da også selv var befriende bevidst om. Han varslede således allerede i 2013, at han ville holde en pause fra skuespillet for ikke at blive et slidt ansigt.

Med en stor rolle i en vaskeægte Hollywood-franchise ville Gosling tage karrieren til et helt nyt niveau. Nogle vil måske mene, at det vil gøre ham til en sellout, men til gengæld kan han tilføre kunstnerisk integritet til en veloplagt billetbasker, ikke helt ulig Johnny Depp i ’Pirates’-serien og Robert Downey Jr. som Iron-Man.

Og guderne skal da også vide, at Gosling har mange af de kvaliteter, der udgør en god Indiana Jones. Han er flot uden at være for strømlinet, rap i replikken og på fødderne og kan til overflod bære blandingen af intellekt og handlekraft.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Bradley Cooper

En oplagt kandidat til at samle pisken op efter Ford.

Cooper slog igennem i komediegenren med veloplagte præstationer i ’Wedding Crashers’ og ’The Hangover’-filmene, men han har senere tilført dramatisk tyngde til sit spil med roller i Eastwoods fædrelandshymne ’American Sniper’ samt David O. Russells Oscar-darlings ’Silver Linings Playbook’ og ’American Hustle’.

I ’The A-Team’ kører Liam Neesons aldrende actionhelt ham i stilling som slængets nye leder, nærmest som et symbol på skuespillerens himmelfart mod Hollywoods a-liste. Cooper har charme, komisk talent og et livligt gavtyvglimt i de krystalblå øjne. Han ligner ikke just en arkæolog med hovedet begravet i bøgerne, men skuespilleren har vind i sejlene for tiden og må derfor betegnes som en skarp konkurrent til Pratt i kampen om at blive Harrison Fords arvtager.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Josh Holloway

Det vil være synd at sige, at Josh Holloways karriere er eksploderet siden hans gennembrud som bad boy-outsideren Sawyer i ’Lost’. Han har haft mindre roller i film som ’Mission Impossible: Ghost Protocol’ og større roller i gennemsnitlige tv-sager som ’Intelligence’.

Men rollen som Indiana Jones står på mange måder godt til den klassisk flotte, 46-årige amerikaner. Han har et intelligent glimt i øjet og en frækhed, der giver kant og personlighed til de actionprægede præstationer.

Man kan diskutere, om hans spil er lidt for ensporet til at bære en stor franchise i længden, og om han er lidt for klassisk smuk til at indgyde troværdighed i rollen som arkæologi-professor. Og måske en ’Indiana Jones 5’ vil lugte lidt for meget af tv-film med Holloway på plakaten? Men med det rette manuskript kan filmen give Holloway en tiltrængt revival.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Hugh Jackman

Ønsker Disney at give den slangeforskrækkede Indiana Jones et udtalt machopræg, er Hugh Jackman et sikkert valg. Er han også et godt valg? Den australske skuespiller har mange af de fornødne ingredienser for at gå i Fords fodspor – charme, humor, intellekt – selv om brystpartiets omfang nok er i overkanten for en belæst arkæologiprofessor.

Hvor det er muligt at smide et par kilo, er det mere tvivlsomt, om Jackman kan kappe sin forbindelse til Wolverine-karakteren, som han igen og igen har inkarneret i syndfloden af svingende ’X-Men’-filmatiseringer. Kan skuespilleren distancere sig selv fra den brovtende mutant med metal mellem knoerne, eller vil vi blot undre os over, hvorfor hans sår ikke heler af sig selv?

Tanken om Jackman som Indiana Jones vækker naturligt minder om skuespillerens optræden i Baz Luhrmanns oppustede melodrama ’Australia’, hvor han gjorde sig som hunk i den australske vildmark. Foretrækkes Jackman som Fords afløser kan man frygte, at Indy bliver mere skovhugger end eventyrer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Michael B. Jordan

Med sine 28 år er Michael B. Jordan nok lige nu for ung til at bære rollen som respekteret universitetsprofessor. Men den næste Indiana Jones er ikke umiddelbart lige på trapperne – giv den et par år, og Jordan vil være modnet, så han efterhånden også kan klare de mere voksne roller i Hollywood-møllen.

Den amerikanske skuespiller er godt i gang med at slå sit navn fast som en af Hollywoods nye superstjerner. Snart kan vi se ham som The Human Torch i ’Fantastic Four’-filmene, der vil give ham masser af action-erfaring, og når man samtidig tænker på den drengede charme, han allerede fra en ung alder bemestrede i ’The Wire’, ’Friday Night Lights’, ’Chronicle’ og ’Fruitvale Station’, kunne han sagtens have en Indiana Jones i sig.

I tilgift til en naturlig charmerende udstråling har Jordan en nerve og sårbarhed, der skaber indlevelse, og han vil utvivlsomt kunne give sit eget take på en klassiske figur, der ikke nødvendigvis vinder ved, at man finder en strømlinet Harrison Ford-klon.

Og hvem siger i øvrigt, at Indiana Jones skal være hvid?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Jack O’Connell

Med Daniel Craig som James Bond tilførte man figuren en hårdhed og brutalitet på bekostning af noget af den originale britiske elegance. En frisk nytænkning i en svær balanceakt, hvor det handler om at udvikle figuren uden at tage den så langt væk fra udgangspunktet, at det bliver meningsløst.

Det britiske stortalent Jack O’Connell som Indiana Jones vil være et valg, der er beslægtet med Craig som 007. O’Connell er rå og kantet i fængselsfilmen ’Starred Up’, men har også demonstreret en mere poleret charme i Angelina Jolies ’Unbroken’. Det er lige nu et stretch at få ham til at gå igennem som universitetsbogorm, men med tiden vil han kunne vokse ind i rollen. Han har en altoverskyggende energi, når han er på lærredet, og under den drengede facade stråler en uomtvistelig intelligens.

Tænker Disney og Spielberg lidt ud af boksen, kan Jack O’Connell være et frækt – om end risikabelt – bud.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Karen Gillan

Hvem?

Karen Gillan er muligvis det mindst kendte navn blandt vores bud og kombineret med det faktum, at hun er, ja, en kvinde, er hun nok ikke oddssætternes varmeste bud på en ny Indiana Jones. Men hvis vi for en stund flytter fokus fra hendes køn, passer hun profilen: I ’Guardians of the Galaxy’ tilførte hun både hårdtslående power og emotionel dybde til den cirkelsparkende håndlanger Nebula, hun brændte igennem som Doctor Who’s assistent Amy Pond i BBC’s tidsrejsefabel og viste umiskendeligt britisk vid i sketchshowet ’The Kevin Bishop Show’. Og så er hun afsindigt charmerende.

Med valget af en kvinde som Indiana Jones ville Disney sende et stærkt kønspolitisk signal midt i Hollywoods mandsdominerede maskineri, samtidig med at man ville nytænke en formel, der senest blev forløst i et makværk med ‘Indiana Jones og krystalkraniets kongerige’ fra 2008.

Disneys nytænkning er dog nok vores ønsketænkning.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Clive Owen

Indy som britisk charmør? Owen har før excelleret i overdrevet i den skydegale actionfilm ’Shoot ’Em Up’, hvor han blandt andet likviderede en fjende med en gulerod, mens han i ’Children of Men’ beviste, at han kan bære store dramatiske læs i eksplosive blockbustere.

Owen stråler for tiden i Steven Soderberghs historiske lægedrama ’The Knick’, men alligevel har man indtrykket af, at han er et stykke fra de største Hollywood-producenters søgelys. Et Oxford-britisk anstrøg vil være en interessant tilføjelse til Indy-karakteren – og gå fint i spænd med eventyrerens professorat – men omvendt ville det måske lugte vel rigeligt af Bond på afveje i pyramiderne?

Chancen for, at Owen trækker det længste strå, må i hvert fald anses for at være begrænset.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Nathan Fillion

Fillion gjorde sig som sci fi-pendant til Indiana Jones i Joss Whedons frydefulde genrehybrid ’Firefly’, hvor det vilde vesten fandtes på fjerne planeter. Serien fik kniven efter blot en enkelt sæson, men det massive kultfølge, der opstod efter aflysningen sikrede serien filmatiseringen ’Serenity’, der ikke stod tilbage for sit forlæg – ikke mindst på grund af Fillions smittende vid i den altoverskyggende hovedrolle. Som gunslingende gavtyv i det ydre rum var han et konstant charmerende anker med et sarkastisk glimt i øjet, der end ikke svandt i nødens stund.

Castingen til ‘Indiana Jones’-rebootet kommer dog ti år for sent for Fillion, al den stund at karrieren har været for nedadgående siden ’Firefly’ og ’Serenity’. Samtidig ville han være et noget defensivt valg med tanke på, at Indy-serien står ved en skillevej efter den forfejlede fjerde film i serien, der imploderede i en latterlig, ‘Nærkontakt af tredje grad’-lignende slutning. Man kan mene, at tiden er moden til nytænkning, et modigt valg a la Craig som Bond.

Hvis Disney spiller sikkert og fortsætter, hvor forgængerne slap, kan Fillion næppe bide skeer med den yngre, mere populære Chris Pratt, der tillige har den Harrison Ford’ske frækhed i årene.

Læs også: Bliver Chris Pratt den næste Indiana Jones?

Læs også: Soderbergh genskaber ‘Indiana Jones’ som stumfilm

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af