Ældre mand – ung kvinde: 10 eklatante eksempler på Hollywoods tyndslidte kærlighedsopskrift

Hollywood har en alt andet end stolt tradition for at parre ældre mænd med unge kvinder. Men nu er der for alvor begyndt at komme kritik af tendensen, efter kvindelige skuespillere har sagt fra – senest Maggie Gyllenhaal, der fortalte om, hvordan hun som 37-årig fik at vide, at hun var for gammel til at være troværdig som elskerinde for en 55-årig mand.

På de næste sider fremhæver vi 10 opsigtsvækkende film-cases, hvor mand og meget yngre kvinde mødes, og sød musik opstår. Folk som Denzel Washington, Keira Knightley, Brad Pitt, Tom Cruise og Scarlett Johansson er med i puljen.

Emma Stone Colin Firth

 

1. Emma Stone (25) og Colin Firth (53) – ’Magic in the Moonlight’ (2012)

Woody Allen har en lang tradition for at bruge mandlige hovedroller (tidligere ofte ham selv), der er betydeligt ældre end deres kvindelige modpart. Et par eksempler er ’Manhattan’ (1979), hvor han som 44-årig spillede over for 17-årige Mariel Hemingway, eller hans måske sidste mesterværk, ’Husbands and Wives’ (1992), hvor den dengang 57-årige Allen spillede over for den kun 19-årige Juliette Lewis.

I begge film er det en etableret del af plottets pointe, at der er en aldersforskel, og derfor er de mest graverende eksempler på fænomenet de film, hvor det ikke er problematiseret eller på nogen måde er en afgørende del af præmissen for historien. Den slags er Allen nemlig også leveringsdygtig i: Se bare på 2012-udgivelsen ’Magic in the Moonlight’, hvor Colin Firth som det naturligste i verden er sat sammen med Emma Stone, på trods af at der er 28 års aldersforskel mellem de to.

Emma Stone er dog vant til den slags: Tidligere i karrieren har hun været sat sammen med Edward Norton i ’Birdman’, da han var 45 og hun 26, og i ’Gangster Squad’ var hun 24, da hun udgjorde en love interest for 54-årige Sean Penns karakter.
Bill Murray Scarlett Johansson

 

2. Scarlett Johansson (18) og Bill Murray (52) – ’Lost in Translation’ (2003)

Scarlett Johansson har altid – lige siden sin debut i Robert Redfords ’The Horse Whisperer’ i 1996 – virket ’wise beyond her years’, hvilket har noget at gøre med en kombination af hendes beregnende intelligens, sensuelle læber, flirtende øjne og – ikke mindst – røgede stemme. Allerede som meget ung skuespiller kunne hun derfor troværdigt spille kvinderoller med pondus. Hun er derfor om nogen blev sat sammen med ældre mænd.

Det startede allerede i 2001 med Coen-brødrenes film noir-pastiche ’The Man Who Wasn’t There’, hvor hun som 16-årig spillede en moderne Lolita over for 46-årige Billy Bob Thornton (det resulterer i blowjob og bilulykke).

Det mest emblematiske eksempel er dog Sofia Coppolas ’Lost in Translation’, der godt nok ikke resulterer i en direkte seksuel relation mellem hovedkaraktererne, men aldersforskellen mellem det stærkt flirtende par er alligevel bemærkelsesværdig: Johansson var 18, Bill Murray 52.

Siden har Johansson været parret med Matt Damon i ’We Bought A Zoo’ (14 års aldersforskel), Javier Bardem i ’Vicky Christina Barcelona’ (16 år), Hugh Jackman i ’Scoop’ (18 år), Ewan McGregor i ’The Island’ (14 år), Aaron Eckhart i ’The Nanny Diaries’ (16 år) og – senest – Mark Ruffalo i ’Avengers: Age of Ultron’ (17 år). Det er altså ikke så underligt, hvis skuespillerinden med de danske aner føler sig gammel i gårde. Hun har set lidt af hvert – og kysset ganske mange hærdede, vejrbidte læber.

Denzel Washington Eva Mendes 

3. Denzel Washington (46) og Eva Mendes (27) – ’Training Day’ (2001)

Denzel Washington er et godt eksempel på en mandlig skuespiller, der i de sidste 10-15 år primært har spillet roller, der naturligt ville tilfalde yngre mænd. Hans metier minder lidt om Liam Neeson, altså den her slagfærdige bedstefar, der ikke er bange for nogen, og som altid kan overtales til at slå på søren (og kysse unge damer, hvis tiden – og plottet – tillader det).

Mest prominente eksempel er hans Oscar-vindende hovedrolle i ’Training Day’, hvor han som korrupt politimand var sat sammen med den 19 år yngre Eva Mendes.

Washington var dog slet ikke uvant med den form for aldersforskel: i 1998 spillede han over for den da 21 år yngre Milla Jovovich i ’He Got Game’, og senest har vi set ham charmere den 22 år yngre Kelly Reilly i ’Flight’, som han opnåede karrierens sjette Oscar-nominering for i 2013. Den rolle fulgte efter film som ’Deja Vu’ og ’American Gangster’, hvor hans romantiske modspillere – Paula Patton og Lymari Nadal – var henholdsvis 21 og 23 år yngre end ham.
Anne Heche Harrison Ford

 

4. Harrison Ford (55) og Anne Heche (29) – ’Six Days, Seven Nights’ (1998)

Ligesom Denzel Washington er Harrison Ford vant til at spille roller, hvor action-delen fylder betragteligt. Og rutinerede stjerner, der troværdigt kan gestalte karakterer, der kan løbe, springe, slå, bløde og svede uden at miste et gran af deres maskuline overskud og grundfæstede ro, fortjener åbenbart at blive begavet med kvinder, der er væsentligt yngre end dem selv.

Ford, der kombinerer en vis mental zen (ofte af bedragerisk karakter, for der ligger som regel en mørk skygge fra fortiden, som hjemsøger ham) med fysisk handlekraft og bugnende biceps, får næsten altid Hollywood-producenter til at finde kønne pigebørn, der med store øjne, skrig og skrål kan lade sig frelse af ham.

Ford var fx 26 år ældre end Anne Heche, da de spillede sammen i ’Six Days, Seven Nights’, hvor kærlighedshistorien er en næsten vigtigere del af fortællingens motor end action-delen. Ford har i sin lange karriere også været sat sammen med Julia Ormond i ’Sabrina’ (23 års aldersforskel, der dog er tungt plotbetinget), Kristin Scott-Thomas i ’Random Hearts’ (18 år) og Virginia Madsen i ’Firewall’ (19 år). Han var ’kun’ 16 år ældre end Michelle Pheiffer, da de agerede ægtepar i ’What Lies Beneath’.

Allerede som forholdsvis ung skuespiller blev Ford parret med meget unge kvinder. Han var 17 år ældre end Sean Young, da de spillede sammen i ’Blade Runner’ og 15 år ældre end både Kelly McGillis og Melanie Griffith i hhv. ’Witness’ og ’Working Girl’.

Ford har med andre ord om nogen taget for sig af Hollywoods friske råvarer.
Johnny Depp Keira Knightley

 

5. Johnny Depp (43) og Keira Knightley (21) – ’Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’ (2006)

Johnny Depp var et sexsymbol fra starten af sin karriere, en status han opretholdt gennem årene, og som han først har mistet i de seneste fem-seks år i takt med mængden af pjankede, excentriske roller, hvor han som regel gemmer sig bag fjollede parykker, hatte eller døde fugle (’The Lone Ranger’). Når man ikke vil stå ved sin alder, er det, som om en mands sexappel daler temmelig drastisk. Men det er en helt anden diskussion.

Sagen er den, at et mandligt sexsymbol naturligt vil blive søgt parret med kvinder, der kan matche den – og det er – efter Hollywoods logik – kun unge kvinder, der kan det. Således var Depp 22 år ældre end en purung Keira Knightley, da der blev søsat lidt sørøverromantik i ’Pirates of the Caribbean’-toeren. Han var 17 år ældre end den kun 19-årige Christina Ricci, da de lavede ’Sleepy Hollow’, 23 år ældre end Amber Heard i ’The Rum Diary’, 24 år ældre end Bella Heathcote i ’Dark Shadows’ (selvom den overdrevne karaktermakeup nærmest overflødiggør alder som et kriterium for noget som helst) og 19 år ældre end Rebecca Hall i ’Transcendence’.

Aldersforskellen på 12 år mellem ham og Angelina Jolie i ’The Tourist’ hører derfor til petitesserne…

Emily Blunt Tom Cruise

 

6. Tom Cruise (51) og Emily Blunt (31) – ’Edge of Tomorrow’ (2014)

Tom Cruise er et interessant tilfælde. For da han brød igennem i 1980’erne, var det så udpræget ham, der var sexsymbolet. De kvindelige skuespillere var dybest set castet for at konkretisere det unge kvindepublikums fantasier om våde kys og hed sex med skuespilleren med det uforlignelige tandsæt og den kompakte krop. Måske var det derfor, at det blev anset for lidt for undergravende med for unge kvinder til at lægge krop til Cruises forførelseskunst?

Cruise var i hvert fald yngre end sin kvindelige modpart i sine tre første film med kærlighed og sex på tapetet. I ’Losin’ It’ var han 13 år yngre end Shelley Long, i ’Risky Business’ to år yngre end Rebecca De Mornay og i ’Top Gun’ fem år yngre end Kelly McGillis (der så til gengæld havnede over for Harrison Ford i sin næste film, ’Witness’…).

Godt nok var han 12 år ældre end Penelope Cruz, da de spillede over for hinanden i ’Vanilla Sky’, men ellers er Cruise i den resterende del af sin karriere ikke blevet parret med meget yngre kvinder, måske som et resultat af, at han selv har holdt sit ungdommelige udseende kørende så længe, som det har været tilfældet.

Det er først i de seneste par år, at der for alvor er sket et skred: I ’Rock of Ages’ fra 2012 spillede den 50-årige Cruise således over for den 16 år yngre Malin Akerman, og siden er aldersforskellen kun blevet øget: Olga Kurylenko var 17 år yngre end Cruise i ’Oblivion’, og i sidste års ’Edge of Tomorrow’, der noget ufortjent ikke blev det store hit, var det den 20 år yngre Emily Blunt, der gav efter for hans patenterede, men lettere rustne charme.

Winona Ryder Richard Gere

 

7. Richard Gere (50) og Winona Ryder (28) – ’Autumn In New York’ (2000)

Der er noget evig ungkarl over Gere, der åbenbart ikke kan optræde på det store lærred, uden at publikum automatisk forventer en vis form for seksuel spænding, for ikke at sige udløsning.

Man kunne have valgt utallige eksempler, men ’Autumn in New York’ tager alligevel prisen, fordi filmen næsten ikke problematiserer aldersforskellen (de to hovedroller har en kort samtale om det, mens de går en tur i en park efter at have haft sex for første gang, men ellers…). Vi forledes til at købe den præmis, at aldersforskellen nærmest ikke eksisterer, og at det er os – publikum – der er snerpede og mærkelige, hvis vi undrer os det mindste.

Men så er der på den anden side et subplot, der involverer Geres karakters datter, spillet af Ryders næsten-jævnaldrende Vera Farmiga, og så tænker man alligevel: Jamen, hvorfor er der ingen, der omtaler elefanten i rummet: At Geres karakter er en uforbederlig gammel gris. Det værste ved filmen er dog den tæt på ikkeeksisterende kemi mellem de to hovedroller. Måske skulle Gere alligevel have været sat sammen med en nogenlunde jævnaldrende, som han kunne tale om hjerteproblemer og engelsk poesi sammen med?

Sagen er den, at Gere altid er blevet parret med betragteligt yngre kvinder. Det klassiske, romantiske eksempel er naturligvis ’Pretty Woman’, hvor Gere var 40, da han spillede over for 22-årige Julia Roberts.

Han fulgte ’Pretty Woman’ op med filmene ’Sommersby’ og ’First Knight’, hvor han var hhv. 13 og 15 år ældre end Jodie Foster og Julia Ormond (der dog var i skarp træning, for samme år medvirkede hun i ’Sabrina’ over for 23 år ældre Harrison Ford!). I de senere år har det nærmet sig det groteske. Gere var 25 år ældre end Hilary Swank, da de spillede sammen i fiaskoen ’Amelia’ og hele 29 år ældre end Laetitia Casta, som udgør objektet for hans uudslukkelige begær i ’Arbitrage’.

Steve Carell Anne Hathaway 

8. Steve Carell (45) og Anne Hathaway (25) – ’Get Smart’ (2008)

Steve Carell, det humoristiske væsen, bør da kunne se det smålatterlige i, at han tre gange i karrieren er blevet parret med unge kvinder, selvom han ikke selv just ligner førsteelskermateriale?

I ’Get Smart’, en forglemmelig spionkomedie fra 2008, var der en aldersforskel på 20 år mellem ham og Anne Hathaway, hvilket dog ikke er en forhindring for en lurende forelskelse de to agenter imellem.

Carell syntes åbenbart ikke, at den rollefordeling var helt tosset. Han hookede op med den 22 år yngre Keira Knightley i ’Seeking a Friend for the End of the World’, et underligt uforløst komediedrama fra 2012, og fandt en gylden middelvej mellem 20 og 22 års aldersforskel i ’The Incredible Burt Wonderstone’ fra 2013, hvor der var (rigtigt gættet!) 21 år mellem ham og Olivia Wilde (hende vender vi i øvrigt tilbage til…).
Brad Pitt Rose Byrne Troy

 

9. Brad Pitt (40) og Rose Byrne (24) – ’Troy’ (2004)

Brad Pitt er slet ikke den værste ’synder’, når det kommer til roller med kærlighedsdynamikken som det bærende princip. Faktisk har han været forholdsvis påholdende i den senere del af sin karriere med at medvirke i film, hvor det romantiske spil mellem mand og kvinde er i fokus. Måske fordi han fornemmede, hvilken retning det gik i allerede tidligt i karrieren?

Han var således ni år ældre end Juliette Lewis i ’Kalifornia’ (1993) og 10 år ældre end Gwyneth Paltrow i ’Se7en’ (1995). Hans personlige ’rekord’ på dette ærværdige felt er derfor de 16 års forskel mellem ham og Rose Byrne i ’Troy’, og som vi tidligere har konstateret, er mænd til dels undskyldt, når der er tale om action-relateret materiale!

Læg i stedet mærke til, at der kun var seks år mellem ham og Cate Blanchett i ’The Curious Case of Benjamin Button’, eller at han ligefrem var jævnaldrende med Mary Louise Parker i ’The Assassination of Jesse James By the Coward Robert Ford’. Da Pitt langt om længe vendte tilbage til blockbuster-formatet med ’World War Z’ i 2013, måtte han dog sluge en aldersforskel på 12 år til Mireille Enos. Det kan han sikkert leve med, eftersom han er gift med den 11 år yngre Angelina Jolie…
Liam Neeson Olivia Wilde

 

10. Liam Neeson (61) og Olivia Wilde (29) – ’Third Person’ (2013)

Det er næsten en skam, at vi allerede er nået til det 10. og sidste eksempel, for hvad skal vi så gøre med de 28 års aldersforskel mellem Michael Douglas og Gwyneth Paltrow i ’A Perfect Murder’ eller de 26 år mellem Jack Nicholson og Helen Hunt i ’As Good As It Gets’?

Nå, men vi slutter af med slagkraftig bedstefar nummer to (Denzel var jo den første), Liam Neeson, der deler yderst vitale håndmadder ud på film i disse år. Han blev i ’Third Person’ sat sammen med den 32 år yngre Olivia Wilde, der – som vi tidligere konstaterede – var 21 år yngre end Steve Carell, da de lavede ’The Incredible Burt Wonderstone’. Samme år, i øvrigt, så mon ikke Wilde har fortalt sin agent, at han godt lige må gøre sit arbejde lidt bedre fremover?

Neeson var i god træning – skydetræning, kropstræning, ja, men også kunsten at forføre unge kvinder på film – for i ’Unknown’ fra 2011 blev han parret med January Jones, der var 25 år yngre end ham. Nu har Jones jo en uforlignelig evne til at se ud, som om hele verden kan rage hende en høstblomst, så den aldersforskel synes hendes karakter i filmen ikke at anse for mere dramatisk end gårsdagens opvask. Med alt det, der sker i filmen, er det da også parrets mindste problem…

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af