Amy Schumer: »Jeg har brugt sex som en måde at markedsføre mig selv på, og det har virket«

Med en suveræn sæson på sketchshowet ‘Inside Amy Schumer’ og et filmgennembrud med ‘Trainwreck’ er den 34-årige newyorker blevet en af de vigtigste – og sjoveste – feministiske stemmer i amerikansk populærkultur. Men hvad vil hun egentlig? Og hvorfor taler hun så meget om sex?
Amy Schumer: »Jeg har brugt sex som en måde at markedsføre mig selv på, og det har virket«

I starten af august var Amy Schumer en af Jon Stewarts sidste gæster på ‘The Daily Show’, og det seks minutter lange visit var en slags showcase for, hvorfor hun har været den suverænt mest markante amerikanske komiker indtil videre i år.

Hun demonstrerede knusende ærlig selvindsigt, da hun beskrev, hvordan det er at blive fotograferet sammen med veninden Jennifer Lawrence og »ligne hendes personlige træner« på alle billederne. Hun fortalte oprigtigt om, hvor ulykkelig hun var over skudmassakren i en biograf under visningen af hendes film, ‘Trainwreck’ – en episode, som fik hende til at gå ind i kampen for øget våbenkontrol. Og hun viste, at hun er så usandsynligt hurtig i replikken, at selv Stewart havde svært ved at få fodfæste: »Skal jeg tale langsommere?«, spurgte hun ham frækt, som var han en 75-årig med nedsat hørelse.

Schumer har været her, der og alle vegne de seneste måneder. Med tredje sæson af showet ‘Inside Amy Schumer’ er hun for alvor trådt i karakter som feministisk stemme, og i flere vellykkede sketches har hun spiddet medieindustriens overfladiske blik på kvinder.

Amy Schumer Trainwreck 1

Bill Hader og Amy Schumer som det umage par i ‘Trainwreck’.

Også i den biografaktuelle ‘Trainwreck’, som hun har skrevet og spiller hovedrollen i, vender hun kønsrollerne på hovedet – her er det kvinden, der har one night stands på stribe og svært ved at forpligte sig.

Amy Schumer er blevet et fænomen, og når man opnår så stor popularitet på så kort tid, er et vis backlash uundgåeligt. En The Guardian-anmelder mente, at Schumer har en »blind vinkel«, hvad angår race. Så hvor går grænsen mellem komik og politisk aktivisme? Vi møder hende på Fairmont Miramar Hotel i Santa Monica.

Du er nærmest blevet en slags talskvinde for feminister – en komikerfeminist. Føler du, at det er for stort et ansvar at pålægge dig?
»Nej, det er jeg megastolt af. Jeg har identificeret mig med feminister så længe, jeg vidste, hvad ordet betød, men det var ikke mit mål at få den rolle. Jeg ser det dog helt klart som en mulighed, og jeg føler, at feminister er i gode hænder hos mig. Jeg har gode hensigter. Men jeg er stadig ved at finde ud af, hvad jeg skal stille op med det. Alle mine helte har været feminister, så det er fedt, at jeg kender flere af dem nu, som Gloria Steinem, der er blevet en af mine venner, og nogle af de kvindelige komikere, som var mine idoler, da jeg voksede op, som Ellen DeGeneres og Whoopi Goldberg«.

Amy Schumer Trainwreck 4

Judd Apatow, Amy Schumer og Bill Hader bag kamerat på ‘Trainwreck. 

Føler du, at du bliver betragtet som en kvindelig komiker frem for bare en komiker?
»Ja, det gør jeg. Jeg forstår godt hvorfor, for det er en mandsdomineret arena. Hvis jeg ser en kvindelig politibetjent, er jeg også nysgerrig efter at høre, hvordan det er for hende, og hvordan det er anderledes. Omvendt er det også underligt at blive kaldt en ‘kvindelig komiker’. Jeg ville aldrig sige, at hun er en ‘kvindelig politibetjent’. Man kan forhåbentligt se, at man har at gøre med en kvinde«.

En bøvet fordom, som man stadig støder på indimellem, er, at kvinder ikke er sjove? Hvad tænker du, når du hører det udsagn?
»Det er et meget underligt udsagn. Det er ligesom ‘lugter jøder af appelsinjuice?’. Selvfølgelig er kvinder sjove, og vi har altid været sjove. Mine favoritserier, da jeg var barn, var ‘The Carol Burnett Show’, ‘I Love Lucy’ og ‘Laverne and Shirley’, og min favoritskuespiller var Goldie Hawn. Jeg har altid grinet mere af kvinder end af mænd, for jeg føler en tættere forbindelse til dem. En stor del af den diskussion er skabt af journalister, der hele tiden siger, at kvinder ikke er sjove. Det er simpelthen en fornærmelse af mit køn«.

Hvor meget påvirker trangen til at formidle et budskab den måde, du skriver ‘Inside Amy Schumer’ på?
»Vi er helt sikkert opmærksomme på de temaer, der er oppe i tiden. Men det handler mest om, hvad der er vigtigst for os. Jeg har for eksempel lært i år, at det er virkelig hårdt at være kvindelig gamer. De bliver ofte chikaneret på det groveste. Så det ville vi lave en sketch om, men vi kunne ikke rigtigt finde ud af, hvordan vi skulle gøre det, så det var sjovt og ikke for forvirrende. Hvis vi ikke kan finde ud af at gøre det sjovt, så gør vi det ikke, selv om temaet er vigtigt. Jeg prøver ikke at blive en del af debatten som sådan, men hvis der er uretfærdigheder, som virkelig påvirker mig, prøver jeg at finde en måde at kommunikere det på«.

Amy Schumer Trainwreck 3

Basketstjernen LeBron James har en birolle som sig selv – og Bill Haders ven – i ‘Trainwreck’.

Sex fylder meget i både dit show, i din standup og for så vidt også i ‘Trainwreck’. Nogle kalder dig ligefrem en ‘sexkomiker’. Hvad synes du om det?
»Man kalder ikke Louis C.K. for en sexkomiker. Det siger man heller ikke om Dave Attell eller Jim Norton, og de taler meget mere om sex, end jeg gør. Jeg har en vits, hvor jeg siger, at hvis en fyr kom op på scenen og trak sin pik frem, så ville folk sige: Wow, han er eftertænksom. Men det er anderledes for en kvinde. Folk har for eksempel en meget lavere tærskel for kvinder, der er promiskuøse, hvilket ikke er et ord, man bruger om mænd.

Jeg har aldrig været sammen med nogen efter et standup-show, mens mine mandlige kollegaer svømmer i fisse. Det siger jeg ikke for at vække forargelse, men mere for at minde om, at ingen er bedre end andre. Vi har alle haft pinlige seksuelle hændelser. Jeg har været i forhold, men hvis jeg er single, så har jeg sex med folk, og så sker der som regel et eller andet frygteligt, og det har jeg lyst til at fortælle mine venner om. Jeg er ikke flov over det«.

Taler de kvinder, du kender, lige så direkte om sex, som du gør?
»Mine veninder er alle sammen normale piger. De fleste er gift, men vi singlepiger deler vores seksuelle oplevelser med hinanden og griner af det. Forskellen er bare, at jeg også taler om det på scenen foran en masse mennesker«.

Er sexsnakken også en måde at sige noget kønspolitisk?
»Jeg har brugt sex som en måde at markedsføre mig selv på, og det har virket. Mit show hedder ‘Inside Amy Schumer’, og det handler meget om sex. Jeg har kjole på, men jeg vil have, at folk lytter til, hvad jeg har at sige. Jeg taler om sex, fordi det er det mest interessante og sjoveste, og jeg har selv lyst til at høre om folks oplevelser. Det er der, jeg griner mest sammen med mine venner.

Amy Schumer 1

Amy Schumer i musikvideosketchen ‘Milk Milk Lemonade’.

Men hvis du kigger på mit show eller min standup, så er det måske kun 30 procent af indholdet, der er seksuelt. Og hvis du lytter til mine vittigheder, så siger jeg, at jeg aldrig har haft analsex, og at der aldrig er nogen, der er kommet på mit ansigt. Jeg har et ret kedeligt sexliv, som i øvrigt næsten er ikkeeksisterende lige nu, men bare fordi en kvinde taler om sex, er det nok til, at nogen siger: ‘Hvor er hun beskidt i munden’«.

Du sagde for nylig, at du vejer 73 kilo, men kan få sex, når du vil…
»Jeg tror, at jeg brugte udtrykket ‘fange en pik’. Og må jeg lige tilføje, at jeg spurgte, om det ville komme på tv, og de sagde, nej, det var bare til deres arkiv. Jeg gik i seng og vågnede op til to millioner hits på Youtube. Det var lidt af en overraskelse. Men ja, det har jeg sagt«.

Ligesom eksempelvis Abbi Jacobsen og Ilana Glazer fra komedieserien ‘Broad City’ træder du frem med en stor tro på dig selv. Hvor kommer din selvtillid fra?

Amy Schumer 3

Sketchen ‘Football Town Nights’ fra ‘Inside Amy Schumer’.

»Jeg tror først og fremmest, det er heroinen (vrænger ansigt, red.). Nej, jeg har altid haft selvtillid, selv da jeg var en lille pige. Mine forældre har altid givet mig en følelse af, at jeg var smuk. Der gik lang tid, inden jeg fik et knæk, og jeg har bare holdt fast i selvtilliden lidt for længe«.

Du har mødt kritik for nogle af dine racemæssige jokes. Er du nogensinde gået over stregen?
»Der var engang, hvor John Mulaney og jeg var på turné sammen, og hvor han gav mig en sætning, jeg skulle sige til en fyr på første række. Det var en pæn fyr i 40’erne. Jeg har aldrig sagt noget for at såre folk – jeg er faktisk meget påpasselig med det. Han havde en lille rød hue på, og jeg skulle kalde ham Little Red Riding Fat. Han var ikke engang fed, men vi syntes, at det var sjovt. Men han blev bare så flov og såret. Det er ikke til at forudse, hvornår man kommer til at brænde fingrene.

På scenen spiller jeg indimellem en respektløs airhead, som siger de værste ting, man kan tænke sig. Race er en fed ting at lege med, og hvis jeg spiller den dummeste person, så siger jeg noget racistisk uden overhovedet at vide, at jeg gør det. Det er en joke, og jeg har ikke lyst til at være så forsigtig. Jeg gør lige præcist, hvad jeg har lyst til, og hvis en af de vittigheder ender med at gøre ondt, så er det bare ærgerligt«.

Lyt til Soundvenue Filmcast: Om ‘Krigen’, romcom-genren under opbrud med ‘Trainwreck’ og Idris Elba som Bond

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af