Pilou Asbæk: Her er filmene, der har defineret mig

Pilou Asbæk: Her er filmene, der har defineret mig

I dag kom det frem, at Pilou Asbæk efter alt at dømme skal være med i ‘Game of Thrones’, og i næste uge kan han ses i Tobias Lindholms ‘Krigen’, hvor han har hovedrollen som kompagnichefen Claus, der i kampens hede i Afghanistan tager en beslutning, som får store konsekvenser.

Her fortæller Pilou Asbæk, hvilke film der har skræmt og bragt tårerne frem i ham – og hvilken film han dyrker med vennerne.

1. Fik mig til at blive skuespiller: ‘The Deer Hunter’ (1978)

»Den gav mig en fuldstændig vanvittig oplevelse af, hvad film kan gøre ved én. Skuespilpræstationerne er nogle af de stærkeste, jeg nogensinde har set. Og Christopher Walken er et ypperligt eksempel på, at hvis du kan undgå at sige en replik, så skal du gøre det. Jeg håber, at jeg en dag kan lave bare 15 sekunder af samme kvalitet, som han leverer i den film«.

2. Gjorde størst indtryk som barn: ‘Verden ifølge Garp’ (1982)

»Jeg så den som otte-ni-årig, og den gjorde mig bange for kvinder de følgende fem år. Scenen, hvor en lærerinde giver et blæs til sin elev i en bil og ender med at tage livet af sin søn og bide tissemanden af sin elsker, var meget grænseoverskridende for mig. Jeg kunne slet ikke forstå, at kvinder kunne finde på at gøre sådan noget«.

3. Skræmte mig fra vid og sans: ‘Hellraiser’ (1987)

»Mine to storebrødre viste mig Clive Barkers horrorfilm som barn. Og det fuckede mig rimelig meget op. Jeg var bange for søm i mange, mange år efter den film. Dengang var min referenceramme ‘Alene hjemme’, og at gå fra den til ‘Hellraiser’ var altså noget af et spring. Jeg har stadig ikke lyst til at se filmen igen«.

4. Får tårerne frem: ‘Up’ (2009) og ‘E.T.’ (1982)

»Det første kvarter af ‘Up’ og scenen, hvor E.T. er ved at dø, dem kan jeg slet ikke arbejde med. Jeg skal til at gense alle de her film, fordi jeg selv er blevet far for nylig. Alt slår hårdere, når du får børn. Jeg så selv ‘E.T.’ med min familie, da jeg var barn, så den vil jeg også gerne se med mine egne børn. Men vi venter lidt med ‘Up’. Den er altså barsk«.

5. En film jeg dyrkede med vennerne
: ‘Goodfellas’ (1990)

»Hvor tit har man ikke rendt rundt og troet, at man var Joe Pesci? Når jeg så ‘Goodfellas’ sammen med mine kammerater, løb vi altid rundt og legede mafiosoer bagefter. Da jeg gik på Herlufsholm, citerede mine kammerater og jeg også tit Morten Køhlerts ‘Under overfladen’. Film som ‘Blinkende lygter’ og ‘De grønne slagtere’ kunne jeg også udenad«.

6. En rolle jeg drømmer om: ‘Krigen’ (2015)

»Det er Tobias Lindholms ‘Krigen’, hvor jeg spiller en kompagnichef, der skal lede 145 mennesker i krig. Det er min drømmerolle lige nu. Tobias udfordrer sine skuespillere med nogle gudsbenådede manuskripter, og han er meget svær at stille tilfreds. Men det er jo sindssygt fedt at blive udfordret så meget som skuespiller«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af