‘The Gift’

Vi har set det før. Vi ved, at det er dumt at gå alene ned ad en lang, mørk gang i en dødstille nattetime. Tænd dog lyset og ring til politiet!

’The Gift’ placerer sig i rækken af psykologiske thrillere, hvor et koldt sus fra fortiden forstyrrer husfreden på grummeste vis. Med en håndfuld døde guldfisk og en forsvundet familiehund låner Joel Edgerton i sin instruktørdebut åbenlyst fra klassikere i home invasion-genren, fra ’Fatal Attraction’ til ’Cape Fear’. Men ’The Gift’ kan heldigvis mere end at spille på thrillerens gennemtæskede temaer og velfungerende chokeffekter.

Det attraktive ægtepar Simon (Jason Bateman) og Robyn (Rebecca Hall) møder ved et tilfælde Gordon (Joel Edgerton selv), en glemt bekendt fra Simons fortid. Med et dødt, fastlåst blik og baseball-kasket præsenterer Gordon sig som ’Gordo’, og først efter en akavet middag husker Simon hans tilhavn: ’The weirdo’. Gordo insisterer på venskab og begynder at dukke uanmeldt op, efterlade malplacerede gaver ved parrets dørtrin og opføre sig… sært.

Jason Bateman kan andet end at spille sjov single-far i ’Arrested Development’. Han er overbevisende i rollen som Simon, der har leget ’Simon siger’ hele livet og fået, hvad han har peget på. Han lever i en verden af vindere og tabere, hvor der kun er én vej op ad karrierestigen. Samvittighedskontoen er tom.

Robyn går rundt hjemme i det nyindkøbte flotte hus og sørger for at holde sig sund, så parret kan få det sidste, der vil fuldende deres perfekte liv: Et barn. I modsætning til Simon får hun sympati for Gordo, der altid dukker op, mens hun er alene hjemme. Langt hen ad vejen virker det forsigtigt voksende venskab mellem de to troværdigt.

Men der går irriterende lang tid, før også Robyn for alvor begynder at undre sig over Gordos påtrængende opførsel – før hun sig som andet end en trophy wife, der valser rundt i neutrale farver og føjer sin semi-chauvinistiske ægtemand, der taler på hendes vegne til firmafester. Tempoet halter, og kønsrollerne er alt for skarpt tegnet op.

Men netop som irritationen er på sit højeste, sker der spændende ting og sager, der vender plottet på hovedet og stiller spørgsmålstegn ved, hvem der egentlig er skyld i, at hjemmet rives fra hinanden. Trods et væld af klichéer ender ’The Gift’ derfor som en effektiv psykologisk thriller, der formår at spille på home-invasion-genrens skræmmende præmis: Ikke engang inden for hjemmets fire vægge er vi i sikkerhed.


Kort sagt:
En effektiv psykologisk thriller om ægteparret Simon og Roby, der tilfældigt støder ind i Simons gamle klassekammerat, som dengang blev kaldt ’Gordo the Weirdo’ og nu er lige lovlig påtrængende. Med et par gode overraskelser og plottwists undervejs holder instruktørdebutanten Edgerton, som selv spiller Gordo, de værste klicheer ud i strakt arm.

Spillefilm. Instruktion: Joel Edgerton. Medvirkende: Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton, Allison Tolman, Tim Griffin. Spilletid: 108 min.. Biografpremiere: Den 24. september
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af