10 mandlige skuespillertalenter, der står over for det store gennembrud

Hvem skal gøre Brad Pitt, George Clooney og Ryan Gosling rangen stridig som Hollywoods mest eftertragtede mandlige skuespillere? Vi fremhæver 10, som du formentlig kommer til at høre meget mere til de næste par år, og hvis navne du derfor lige så godt kan lære at kende med det samme.

Joe Alwyn
1. Joe Alwyn

Ang Lee er en af verdens førende instruktørnavne (han er blandt andet dobbelt Oscar-vinder), og han har en lang historie med at introducere filmpublikum for nye navne.

Han har blandt andet været med til at søsætte seriøse karrierer for Kate Winslet (’Sense and Sensibility’), Tobey Maguire (’The Ice Storm’) og trioen Michelle Williams, Anne Hathaway og Kate Mara (’Brokeback Mountain’). Så når han giver hovedrollen i sin kommende film, 3D-krigsdramaet ’Billy Lynn’s Long Halftime Walk’, til et ubeskrevet blad som Joe Alwyn, kan vi godt allerede nu begynde at smage på navnet, for mon ikke vi får rig lejlighed til at lære ham at kende ad åre?

Historien om Alwyn er, at Lee skrev kontrakt med ham til hovedrollen som titlens Billy Lynn, allerede inden Alwyn havde fået sig en agent. Lee plukkede ham som et friskt skud fra en London teaterskoler.

Det er et sats at hænge en film (med en Oscar-venlig premieredato sidst i november 2016) med et stort budget op på en 24-årig grønskolling uden den mindste filmerfaring, men Lee må have været sikker i sin sag. Lad os bare slå fast, at den unge englænder har udseendet med sig, men derudover hjælper det selvfølgelig, at Lee har sikret sig et birolle-cast bestående af Kristen Stewart, Vin Diesel (!) og Steve Martin. Alwyn kan tids nok blive allemandseje.

Alwyn er også for tiden optaget af indspilninger af Julian Barnes’ fremragende Man Booker-prisvindende kortroman ’The Sense of an Ending’, hvor han spiller over for Emily Mortimer, Jim Broadbent og Charlotte Rampling.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Stephan James

21-årige James fik et mindre gennembrud i rollen som borgerrettighedsaktivisten John Lewis i Ava DuVernays sobre og nøgterne Martin Luther King-film ’Selma’ fra sidste år, hvor den unge canadier brændte igennem trods begrænset skærmtid.

Han fik sit gennembrud på hjemmefronten i Canadas uopslidelige ungdoms-tv-med-social-bevidsthed-klassiker ’Degrassi’, der for danskere over 35 år uundgåeligt rimer på figurer som Joey, Wheels og Snake fra ’Degrassi Junior High’, der kørte fra 1987-89 (og i Danmark blev gjort tilgængelig via DR1’s ungdomsprogram ’Zig Zag’).

James tog del i femte ombæring af ’Degrassi’-franchisen, ’The Next Generation’, der har kørt siden 2001 (selveste Drake var med en overgang midt i 00’erne).

’Selma’ er formentlig blot begyndelsen på en glorværdig filmkarriere, for næste år spiller James hovedrollen som løbeikonet Jesse Owens, den sorte 100- og 200-meter-løber, der vandt fire guldmedaljer ved OL i 1936 i Berlin. Det var selvsamme Jesse Owens, der var årsagen til, at Hitler surmulende forlod stadion uden at deltage i præmieoverrækkelsen efterfølgende…

Filmen hedder ’Race’ og er en international storproduktion, der får premiere i 2016, og James prøver her kræfter med vejrbidte veteraner som William Hurt og Jeremy Irons. Det skal nok hærde den unge mand…

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Jake Lacy

Et stjerneskud behøver ikke være en vårhare på tærsklen til voksentilværelsen. Det kan også godt være en late bloomer.

Sådan en er Jake Lacy. Der blev første gang lagt mærke til den dengang 27-årige skuespiller, da han spillede rollen som Pete Miller i den amerikanske genindspilning af ’The Office’. Han var en fast figur i showets to sidste sæsoner i 2012-13. Lacy har en meget umiddelbar appel. Det er svært ikke at synes om ham. Således også i hans filmgennembrudsrolle som Max, Jenny Slates one-night-stand i den romantiske komedie ’Obvious Child’, der tog Sundance med storm i 2014 og fik kastet en masse kritikerroser efter sig.

Desværre er Sundance-succes og kritikerros ikke lig med status af box office-basker i USA (eller noget andetsteds, for den sags skyld), men den fik i det mindste en bredere biografdistribution, end det ellers havde været tilfældet. Det kan godt være, Jenny Slate løb med den meste opmærksomhed (hun vandt blandt andet en Critics’ Choice Award for bedste kvindelige hovedrolle i en komedie), men Lacy scorede faktisk også en nominering som bedste mandlige birolle hos kritikerlauget i North Carolina.

Lacy står formentlig over for et bredere gennembrud i slutningen af året, når Todd Haynes’ seneste 1950-situerede drama ’Carol’ har premiere i USA. Filmen gjorde stærkt indtryk i Cannes, hvor den havde verdenspremiere, og den regnes for en af årets potentielle Oscar-kandidater.

Her spiller Lacy rollen som Rooney Maras forlovede, der må finde sig i at blive sat ud på sidelinjen, da hun forelsker sig i Cate Blanchetts high society-kvinde.

Evan Bird
4. Evan Bird

Da David Cronenberg var i gang med castingen til sin beske Hollywood-satire ’Maps to the Stars’, var han i tvivl om, hvorvidt det overhovedet var muligt at finde en teenagedreng, der på troværdig vis kunne inkarnere den superforkælede og stofafhængige teen sensation Benjie Weiss, der har så grim en mund, at man rødmer (samtidig med, at man frydes indeni).

Men så så han Evan Bird i rollen som Tom Larsen, Rosies bror, i første og anden sæson af ’The Killing’ og havde en klar fornemmelse af, at han havde fundet det, han ledte efter.

Bird fik da også et klart gennembrud i Cronenbergs film, og han blev endda nævnt i forbindelse med de mulige nominerede til sidste års Oscar-uddeling, men i sidste ende var distributionen af ’Maps to the Stars’ så begrænset, at den ikke rigtig kunne gøre sig.

Det, der er så fint ved Birds præstation, er dog ikke, at han er virkelig god (for det er han!) til at kaste om sig med fornærmende bemærkninger til gud og hvermand – og særligt til sin personlige assistent – men at han formår at gøre karakteren elskelig på trods af dens åbenlyst urimelige og uhæmmede adfærd. Man får både lyst til at give ham en røvfuld og et knus på samme tid.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Frank Dillane

Harry Potter-aficionados kender måske 24-årige Frank Dillane som Tom Riddle i ’Harry Potter & The Half-Blood Prince’ (2009), det sjette led i den uopslidelige filmsaga om troldmandslærlingen.

Andre (endnu mere hårdføre sjæle) vil studse over efternavnet, og ja, Frank er søn af Stephen Dillane, bedre kendt som Stannis Baratheon i ’Game of Thrones’ (de mere ’sofistikerede’ vil kende farmand Dillane som Thomas Jefferson i HBO-miniserien ’John Adams’ fra 2008).

Men nok om farmand… Sønnike har selv fået et tv-gennembrud i 2015, dels i gæsterollen som Shugs i Wachowski-parrets seneste omdiskuterede projekt, ’Sense8’, og i rollen som Nick Clark i ’Fear the Walking Dead’. Sidst på året står han dog med endnu bedre muligheder for at etablere sig som et fremtidigt household name, når han stævner ud under Ron Howards kyndige kommando i storfilmen ’In the Heart of the Sea’, der får premiere i det meste af verden (inklusive herhjemme) i december.

Warner Bros. rykkede premieren på filmen, der følger sænkningen af hvalskibet Essex i 1820, fra en planlagt marts 2015-premiere til dens nuværende dato, da de så et rough cut. De så nemlig udprægede Oscar-muligheder i Howards film, der ud over Dillane i rollen som den unge Owen Coffin har stjernenavne som Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben Whishaw og Brendan Gleeson med om bord.

Det bliver spændende at se, om Howards ambitiøse thriller på åbent hav kan tage kampen op mod årets andre kombattanter om filmverdenens fornemste pris. Der er nok ingen tvivl om, at jo større succes filmen får, jo større er muligheden for, at menigmand ved, hvem Frank Dillane er, når vi skriver 2016.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Keith Stanfield

Keith Stanfield er nok den på listen, der allerede har bedst fat i karrieren.

Han bragede igennem med sine evner som freestyle rap-talent i indie-succesen ’Short Term 12’ (der også præsenterede alverden for Brie Larson). Talentet for rap går hånd i hånd med talentet som skuespiller, så det er ikke så mærkeligt, at han i den aktuelle dundersucces af en musikalsk biopic, ’Straight Outta Compton’, brillerer som en ung Snoop Dogg.

Lidt ude i fremtiden vil vi kunne få glæde af at se ham over for Don Cheadle i Miles Davis-biopic’en ’Miles Ahead’, der formentlig ikke bliver en del af denne Oscar-sæson, men rykkes til næste år. Det samme bliver Oliver Stones ’Snowden’, hvor NSA-snigløberen/den frie verdens forkæmper (alt efter øjnene, der ser – og ørerne der lytter!) bliver spillet af Joseph Gordon-Levitt. Det er usikkert, præcis hvilken rolle 21-årige Stanfield har. Vi må vente og se.

Sidste år var han overbevisende i en ikke-musik-relateret birolle i ’Selma’ (som borgerrettighedsaktivisten Jimmie Lee Jackson, der blev slået ihjel i byen Marion), og i år har han vist sig frem i Sundance-filmen ’Dope’, der er blevet en fornuftig succes i de amerikanske biografer og er rygende aktuel herhjemme (den havde premiere i de danske biografer 24. september).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Shameik Moore

Apropos ’Dope’: Den måske største breaking star-historie i forbindelse med Rick Famuyiwas film inspireret af hans egne formative år i Inglewood, Californien, er 20-årige Shameik Moore, der spiller filmens über-begejstrede musiknørd af en hovedperson.

Moore begyndte faktisk karrieren som r’n’b-kunstner. Han udgav et mixtape i 2012 (’I Am Da Beat’), men selvom han har et nyt albumprojekt på bedding (forventet udgivelse: næste år), så er det skuespillervejen, der er ved at tage over.

Moore er dødcharmerende i ’Dope’, og Baz Luhrmann har åbenlyst set noget specielt i ham. Han har hyret ham til at spille en af fem gennemgående hovedroller i sin kommende Netflix-satsning ’The Get Down’, der er et ambitiøst forsøg på at tegne et billede af New York op gennem 1970’erne, hvor byen midt i sin værste krisetid gav næring til frodige subkulturer såsom hiphop, disco og punk.

Luhrmann har arbejdet på projektet i mere end 10 år, og Netflix satser stort på det. Så mon ikke vi snart kommer til at se meget mere til Shameik Moore?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Jason Mitchell

28-årige Mitchell var indtil for kort siden et forholdsvis ubeskrevet blad (han gjorde sig måske mest bemærket i Mark Wahlberg-filmen ’Contraband’ fra 2012), men han har fået et veritabelt gennembrud med sin præstation som Eazy-E fra pioner-hiphopgruppen N.W.A i megasuccesen ’Straight Outta Compton’.

Hele ensemblet – med blandt andet Corey Hawkins som Dr. Dre, O’Shea Jackson Jr. som Ice Cube (hans egen far) og Paul Giamatti som manageren Jerry Heller – har fået ros, men det er Mitchell, der har trukket de fleste og største roser i land. Han nævnes endda som en mulig birollenominering ved næste års Oscar-uddeling. Han har også den vel nok mest krævende rolle i filmen. Eazy-E døde nemlig af AIDS i 1995, så Mitchell indfanger både en ung mands optur og nedtur.

For at Oscar-drømmen skal gå i opfyldelse, kræver det måske, at nogle af forhåndsfavoritterne fra de mere gængse prestigefilmtitler skuffer eller kløjes i kampagneindsatsen. ’Straight Outta Compton’ er dog blevet et så stort kulturelt fænomen – den mest succesrige musik-biopic nogensinde! – at det ikke kan udelukkes, at Akademiet vil invitere den (og dermed Mitchell, som er dens bedste bud på en skuespillernominering) ind i varmen.

At Mitchell under alle omstændigheder er godt på vej i sin karriere, understreges af, at han er blevet hyret til en større birolle i den kommende ’King Kong’-film, ’Kong: Skull Island’, med forventet premiere i marts 2017. Her skal han spille over for blandt andet Brie Larson, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson og Tom Wilkinson.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Josh Wiggins

Wiggins fik lidt af et gennembrud ved 2014-udgaven af Sundance, da han scorede ret ekstatiske kritikerroser for sin præstation over for ’Breaking Bad’-stjernen Aaron Paul og Juliette Lewis, 1990’ernes ultimative badass femme fatale, i Kat Chandlers ’Hellion’.

Men lad os ellers ikke pynte på sandheden, for den er, at filmen i sig selv ikke fik samme entusiastiske modtagelse. Det kan den unge Wiggins så være ligeglad med, hvis bare tilbuddene begynder at vælte ind. Måske er den snart 16-årige unge mand allerede klar til et bredere gennembrud? I hvert fald spillede han for nyligt en hovedrolle i familiefilmen ’Max’, der blev en pæn, men ikke overvældende, succes ved de amerikanske billetluger.

Men den har nok bidraget til at gøre Wiggins’ ansigt mere genkendeligt for den menige biografgænger. Et ansigt, der har en typisk amerikansk teen-udstråling, en kombination af ’naboens kønne dreng’ med nogle lettere melankolske øjne, der afslører en følelsesmæssig intelligens og vidner om en begavelse over gennemsnittet. Ikke helt ulig vidunderknægten Tye Sheridan (’Tree of Life’, ’Mud’).

Næste rolle vi får Wiggins at se i, bliver action-thrilleren ’Lost in the Sun’, hvor han spiller over for Josh Duhamel. Som sagt: Karrieren er allerede lagt på skinner for Wiggins – nu skal han bare ramme kritiker- eller publikumshittet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Charlie Tahan

Med Charlie Tahan rykker vi videre til en myndig ung mand: Han er nemlig fyldt 18 år. Tahan har et noget mere omfattende generalieblad end Wiggins. Han har spillet roller i især tv-serier, siden han var 10 år, heriblandt en rolle i Will Smith-filmen ’I Am Legend’.

Siden har han blandt andet spillet mindre biroller i arthouse-hits som ’Blue Jasmine’ (hvor han er Cate Blanchett-figuren Jasmines nevø, Danny) og en rigtig fin præstation over for stærke veteraner som Alfred Molina, John Lithgow og Marisa Tomei i Ira Sachs’ meget roste ’Love Is Strange’, hvor han igen optræder som teenagenevø, denne gang til Lithgows figur.

Det er måske især præstationen i ’Love Is Strange’ (der desværre ikke fik dansk biografpremiere), som peger fremad for Tahan. Hvis han kan bygge videre på de komplekse karaktertræk, han formår at hive overbevisende frem i Sachs’ komediedrama, kan han drive det vidt.

Tahan har også vist andre sider af sit talent, blandt andet ved at lægge stemme til Victor Frankenstein i Tim Burtons ’Frankenweenie’. Og så har han haft roller i ’Law & Order: Special Victims Unit’ og senest ’Gotham’ (som Jonathan Crane).

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af