‘The X-Files’ afsnit 1

‘The X-Files’ afsnit 1

Chris Carters genoplivning af kultserien ‘The X-Files’ – eller ‘Strengt fortroligt’, som den jo hed, da den kørte fra 1993 til 2002 – er blevet imødeset med åndeløs spænding af nostalgiske fans. Ville en af tv-historiens helt store klassikere genopstå med fornyet vitalitet?

Beklageligvis synes det ikke at være tilfældet. I hvert fald ikke at dømme ud fra det første af de seks nye afsnit med de forhenværende FBI-makkere Fox Mulder (David Duchovny), sandhedssøgende ekspert udi regeringssammensværgelser, og hans skeptiske, men trofaste partner Dana Scully (Gillian Anderson), der nu arbejder som læge.

I den første spillefilm fra 1998 doserede seriens skaber Chris Carter opsummeringen af den mildest talt omsiggribende mytologi på opfindsom vis (en sanseløst beruset Mulder afslørede i en sjov scene alt, og samtidig intet, for en bartender), og han undgik således mod alle odds, at pligtstoffet blev noget, der bare skulle lires af.

Desværre føles redegørelserne denne gang mere gumpetunge. Og det gør ondt værre, at Duchovnys desillusionerede Mulder er en mat skygge af sit yngre og mere passionerede jeg. ‘Californication’-stjernen ligner mere en mand, der længes efter sin eftermiddagslur, end en skuespiller, der er 100 procent investeret i at pumpe ny energi i fortidens glansrolle. Mulders smittende, besatte tro på det overnaturlige var ellers en af originalseriens stærkeste tiltræknings- og drivkræfter.

Man savner desuden et mere eksplosivt afsæt på linje med bortførelsen af Mulders søster eller dommedagsvirussen fra førnævnte spillefilm (lad os glemme alt om toeren fra 2008!). I stedet bliver vi spist af med et velproduceret flashback til Roswell-hændelsen og tv-værten Tad O’Malley (en energisk Joel McHale), der – når han ikke kører omkring i en skudsikker limousine – spreder paranoide teorier i programmet ‘Truth Squad’, heriblandt en påstået kausalitet imellem Roswell, 9/11 og en forestående Tredje Verdenskrig.

Det nye afsnits bedste øjeblikke tilfalder de overbevisende kvindelige skuespillere. Gillian Anderson glider naturligt tilbage i rollen som Scully, og da O’Malley får den godtroende Mulder på krogen, er hun atter fornuftens stemme. Annet Mahendru (’The Americans’) stjæler hver en scene som Sveta – en kvinde med ar på maven, som hun påstår skyldes eksperimenter med rumvæsen-væv og ikke-jordisk teknologi under adskillige bortførelser.

Endvidere er der glædelige (om end særdeles korte) gensyn med Mitch Pileggi som FBI’s Assistant Director Skinner, der heldigvis er med i alle seks afsnit, og William B. Davis som den kæderygende – og åbenbart stadig levende! – konspirator, der som altid agerer stopklods for Mulder og Scully med udførlige afledningsmanøvrer.

Det er derfor for tidligt at fortvivle. Ofte bliver den første pandekage som bekendt betydelig mindre helstøbt end de efterfølgende, og rygtet lyder, at det tredje afsnit, ’Mulder and Scully Meet the Were-Monster’, skulle være helt og aldeles forrygende!

Men husk: TRUSTNO1


Kort sagt:
10. sæson af ‘The X-Files’, der vender tilbage efter næsten 14 års fravær, er en miniserie, hvis pilotafsnit er plaget af to skavanker: Monotone bestræbelser på at forklare baghistorien for uindviede seere og en godt og grundigt slukøret Mulder. Vi inkarnerede X-Philes må prøve at bevare håbet om, at de resterende fem afsnit turneres skarpere og mere fængende.

Læs også: Alt, hvad du skal vide om ’The X-Files’ før den nye sæson

Tv-serie. Instruktør: Chris Carter. Medvirkende: Gillian Anderson, David Duchovny, Joel McHale, Annet Mahendru, Mitch Pileggi, William B. Davis, Giacomo Baessato, Gardiner Millar, Rance Howard, Aliza Vellani. Spilletid: 6 afsnit á 44 min.. Premiere: Den 28. februar på Viaplay
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af