’A Bigger Splash’: Erotiske forviklinger med tom fornemmelse

’A Bigger Splash’: Erotiske forviklinger med tom fornemmelse

Alt ånder idyl, lækkerhed og erotik på den stille italienske ø Pantelleria, der med sit azurblå hav, gyldne klipper og friske fisk er det perfekte sted for rocklegenden Marianne Lane (Tilda Swinton) at komme sig efter en stemmeoperation i selskab med sin yngre smækre kæreste Paul (Matthias Schoenaerts).

Men freden og pool-sexen forstyrres, da de får uventet besøg af Mariannes ekskæreste og producer Harry (Ralph Fiennes), der også er gammel ven med Paul, og hans nyfundne voksne datter Penelope (Dakota Johnson). Far-datter-parret, som har en ubehagelig snert af noget incestuøst, synes at have en klar fordeling: Hun forfører Paul med sin Lolita-charme, mens han vinder Marianne tilbage ved at vække hendes nostalgi for deres rock’n’roll-fortid.

Ralph Fiennes er i sit es som den hyperaktive, evigt snakkende og ufiltrerede afdankede pladeproducer, der underholder med anekdoter om Rolling Stones og danser rundt i stuen. Hans højlydte præstation står i fin skarp kontrast til Tilda Swintons tavshed. Marianne må ikke bruge stemmebåndet, men Swinton kommunikerer dramatisk blot med sin mimik.

Schoenaerts gør ikke meget interessant ved Paul, en lidt kedelig dokumentarinstruktør og tørlagt alkoholiker. Marianne har bevidst valgt det fornuftige, harmoniske liv, der gør hende glad – men fristes alligevel af den adrenalinpumpende, men destruktive rock’n’roll-livsstil, som Harry repræsenterer. Er hun blevet kedelig, eller er han blevet patetisk? Der er en spændende konflikt mellem deres tilgange til frygten for alderdom, der forstærkes af Penelopes trussel som fristende nymfe.

Så bliver det dog heller ikke dybere på den mestendels dødssyge badeferie. Fire ekshibitionistiske og intrigante narcissister under ét tag bliver hurtigt ubærligt for hovedpersonerne selv, men i den grad også for tilskueren. Kontrasten mellem hovedpersonernes hedonistiske livsstil og den tunesiske flygtningestrøm, der for tiden sætter et tragisk præg på Pantelleria, berøres kun flygtigt.

Mens den italienske instruktør Luca Guadagninos sidste film ’I Am Love’ – også med Tilda Swinton – effektivt fangede det indestængte begær under den kontrollerede og kølige overflade, er ’A Bigger Splash’ næsten ren overflade, hvor følelserne sidder meget tydeligt uden på badetøjet.

Filmen er et remake af franske Jacque Derays ‘La Piscine’ fra 1968 og lægger sig stilmæssigt op af fransk og italiensk modernisme fra 1960’erne – men synes at have glemt den gode artfilms filosofiske overbygning. Tilbage er kun prætentiøs lækkerhed og en tom fornemmelse.


Kort sagt:
Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes og Dakota Johnson tager sig godt ud på den italienske paradisø Pantelleria, men det er så som så med substansen i deres soap-agtige erotiske forviklinger, hedonistiske udfoldelser og nostalgi efter fordums rock’n’roll-dage.

Spillefilm. Luca Guadagnino:. Medvirkende: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson. Spilletid: 124 min.. Premiere: Den 17. marts
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af