Fra Leo til Depp: Otte skuespillere, vi håber aldrig falder for superheltefristelsen

Ben Affleck spiller superhelt for anden gang, når han inkarnerer den maskerede hævner i ‘Batman v Superman’. Her er otte skuespillere, som vi håber aldrig falder for fristelsen.

shutter_island_leonardo_di_caprio_large_2010
1. Leonardo DiCaprio

Det var, som om filmverdenen sukkede af kollektiv forløsning, da Leonardo DiCaprio – den pæne, ufejlbarlige, modne skuespiller – omsider slog næverne om en gylden statuette. Endda selv om hans præstation i ’The Revenant’ var mere ærefrygtindgydende end teknisk prangende.

Der er en grund til, at DiCaprio har hele branchens udelte goodwill: Ikke kun har han alle dage ageret afbalanceret og sympatisk i medierne, han har også valgt sine roller med omhu og dedikation. Han har sjældent ladt kommercielle kalkuler sabotere sin higen efter kunst og hele karakterer, og det har udmundet sig i et CV så godt som blottet fra pletter.

Om man vil det eller ej, er det et sats at iklæde sig superheltenes ikoniske gevandter – bare spørg stjerner som Ryan Reynolds og George Clooney – og DiCaprio har af samme årsag tidligere takket nej til både Batman-højrehånden Robin i Joel Schumachers herostratisk famøse ’Batman & Robin’ samt stjernekrigens Anakin Skywalker (om sidstnævnte er superhelt kan dog diskuteres).

Imidlertid udelukker DiCaprio ikke muligheden for at debutere i superhelteland: »Man ved aldrig. Man ved aldrig. De er blevet bedre til at skabe komplekse karakterer i de film. Jeg udelukker intet«, har han sagt til ShortList.

Et diplomatisk svar eller et reelt forvarsel? Vi håber på det første.

Emily Blunt

2. Emily Blunt

At ‘Sicario’-skuespillerinden Emily Blunt figurerer på indeværende liste er måske mest af alt et vidnesbyrd om Hollywoods kønsskævvridende snæversyn.

For helt ærligt: Er casterne på udkig efter den næste hårdtslående Marvel-heltinde, hvor mange stjerner vil så komme i betragtning? Etablerede actionheltinder som Charlize Theron, Jennifer Lawrence og netop Emily Blunt hænger bare ikke på træerne.

»Der er en liste på omtrent fire kvinder, der kommer i betragtning til sådanne roller«, har Blunt sagt til Indiewire. »Det er derfor, rygterne opstår. Fordi de tænker: ’Hvem ellers? Der kan da ikke være andre piger, der kan håndtere en pistol eller tage armbøjninger. Det er der kun én, der kan’«.

Blunt har i ‘Sicario’ og ‘Edge of Darkness’ bevist, at hun i sandhed er en kvinde, der kan tage armbøjninger, men er der hold i rygterne om hendes Captain Marvel-tjans, kan man frygte, at den skrøbelighed, hun også har skitseret bag det maskuline ydre, vil drukne i Marvel-folkenes frådende jagt på set pieces.

Black Mass Johnny Depp

3. Johnny Depp

Skrækscenarie: Johnny Depp som en fjollet Marvel-karakter, gemt væk under kostumer, sminke og måske en dosis CGI.

Der er dem, der mener, at den før så feterede Tim Burton-favorit fik et comeback med sidste års ’Black Mass’, men Scott Coopers gangsterfilm rokkede ikke ved den menneskelige kamæleons forkærlighed for maratonsessions i sminkerummet.

Depp er nok en mester i det aparte, men kun hvis karakteren blotter hjerte og sjæl bag det flamboyante ydre. I superhelteregi er det sjældent, at heltenes indre behandles på andet end skitseplan, og derfor bør superstjernen takke nej, hvis Marvel vifter med checken.

På den anden side burde han også have lagt både Jack Sparrow og Den Gale Hattemager i graven for mindst nogle somre siden …

zero-dark-thirty-jessica-chastain1-e1361736873710

4. Jessica Chastain

På sin vis ville det være et positivt tegn, hvis Jessica Chastain nupper en superhelterolle i sværvægterklassen, fordi skuespillerinden ikke vil tage sig til takke med at spille øjeguf og andenviolin. Hun har således kritiseret superheltefilmene for at være udtryk for »the male gaze«.

»Kigger du på film som ‘Elektra’ og ‘Aeon Flux’, er problemet, at studierne prøver at gøre de her røvsparkende kvinder meget sexede«, har hun sagt til RadioTimes. »De skal være i et eller andet catsuit. Men hvis du ser på en af de bedste kvindelige roller, Ripley i ’Alien’, så er hun nok en sexet kvinde, men hun har ikke meget make-up på. Hun er iført t-shirt og jeans. Det, der er sexet ved hende, er, hvor meget hun er i stand til at udrette«.

I et senere interview med The Guardian udtrykte hun netop et ønske om at inkarnere en Ripley-lignende slagskvinde i superhelteregi.

»Jeg ville elske at lave en superheltefilm! Jeg ville have elsket at spille Black Widow. Jeg har været meget tæt på et par gange. Problemet er, at hvis jeg skal lave en superheltefilm, vil jeg ikke være kæresten. Jeg vil ikke være datteren. Jeg vil have et fucking fedt kostume på, have et ar på ansigtet og slås i kampscener. Det ville jeg elske«.

Spørgsmålet er, om det behøver at ske i en superheltefilm. Hvorfor ikke bare en rendyrket, gritty actionfilm med et sidestykke til Charlize Therons ’Mad Max’-krigerkvinde Furiosa som bærende element? Chastain bør umiddelbart stile højere end karakterer som Black Widow.

matthew-mcconaughey-interstellar

5. Matthew McConaughey

En kappeklædt frelser med tonstyk texanerdialekt og skælmsk glimt i øjet? Alright, alright, alright.

Det er svært helt at forbande ovenstående scenarie, men det skyldes nok mest tankespindets absurditet. Som karrieretræk virker det umådeligt hasarderet for en mand, der gjorde sig som flødebolle og borderline selvparodi, inden han genopfandt sig selv i indieland og fuldbragte renæssancen med en Oscar. Hvorfor gamble med frugterne af det hårde slid?

McConaughey selv udelukker dog ikke muligheden for at slå sine folder som superhelt før eller siden: »Det er ikke et område, jeg helt vil udelukke. Jeg ved det ikke. Det skulle være et manuskript og en karakter, jeg finder interessant, og noget jeg har et personligt forhold til«.

Spørgsmålet er, om det manuskript og den karakter nogensinde ser dagens lys. Man tvivler.

Alicia Vikander

6. Alicia Vikander

Der er næppe den rolle, Alicia Vikander ikke får tilbudt efter en guldrandet awards season, hvor hun høstede en Oscar og hele to Golden Globe-nomineringer.

Hvad mere er, har den svenske komet med sin pragtpræstation i ’Ex Machina’ bevist, at hun evner at være dragende som få, selv med ledninger som årer og en processor som hjerne. Selv ikke kulørte superhelteklæder ville kunne skjule hendes graciøse ynde.

Alligevel er det tvivlsomt, om skuespillerinden får mulighed for at forløse potentialet i milliarddyre smadrefilm med skematisk karaktertegning og skarpt opdelte akter. ’Testament of Youth’, ’Ex Machina’ og ’The Danish Girl’ er alle intime dramaer, der har givet Vikander plads til at udfolde sit nuancerige spil – som var kameraet uforbederligt forelsket i hende.

Der er ingen grund til at ændre strategi for den svenske skuespillerinde, hvis største udfordring post-Oscar er at holde konvolutterne plantet på landjorden.

gyllenhaal

7. Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal har tidligere brændt sig slemt på Persiens sand (’Prince of Persia’), og det er muligt, at noget tilsvarende vil overgå skuespilleren, skulle han lade sig opsluge af superheltebølgen – hvad noget tyder på, han har i sinde.

»Superheltefilm har inspireret mig«, sagde han under årets SXSW ifølge The Hollywood Reporter. »Jeg kan huske, at jeg blev meget inspireret, da jeg så ’Thor’. Der er en årsag til, at myter er opstået. De er så bevægende og vigtige«.

Hvis den tamme Valhalla-fabel ’Thor’ inspirerede Gyllenhaal, er der vel dårligt grænser for, hvad han vil udsætte sig selv for.

Det er en skam, for lige så kønsløs den fotogene superstjerne er som helt og førsteelsker, lige så besættende er han, når han dedikerer sig kompromisløst til en inciterende rolle – fysisk og psykisk. Tænk blot på ’Nightcrawler’, hvor han som bindegal sensationsjournalist uden megen flæsk på kadaveret leverede et karakterstudie, der tåler sammenligning med De Niros Travis Bickle.

joaquin-phoenix-master

8. Joaquin Phoenix

Okay, det er absolut ikke sandsynligt, at Joaquin Phoenix nogensinde skriver under på en fuldfed Marvel-kontrakt, for, som han siger, harmonerer hans kunstneriske visioner dårligt med genrens evindelige bulder og brag.

»Jeg har aldrig mødt en instruktør, der er gået gennem manuskriptet til en superheltefilm og sagt: Ved du hvad, fuck det her set piece, lad os fokusere på karakteren! Jeg forstår dem, men det er ikke for mig«.

Alligevel er tanken om Phoenix, der med Paul Thomas Anderson-filmene ’The Master’ og ’Inherent Vice’ har genopfundet sig selv post-’I’m Still Here’, iført spandex og kappe pinagtigt komisk. Hvis han skulle begå sig på dette kulørte overdrev, skulle det nok være i en skurkerolle a la hans forsmåede ’Gladiator’-kejser, men faren for, at hans intense spil ville savne en psykologisk forankring er overhængende.

Så lyt til mavefornemmelsen, Joaquin, og hold dig væk.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af