Efter ’Rogue One: A Star Wars Story’-traileren: De vigtigste pointer og to store spørgsmål

Efter ’Rogue One: A Star Wars Story’-traileren: De vigtigste pointer og to store spørgsmål

Det er gode tider at være Star Wars-fan – igen! Efter J.J. Abrams forrygende fortsættelse af eposset med ’Star Wars: The Force Awakens’ fra sidste år, er der en veritabel Star Wars-feber og en utålmodighed og lyst til at få mere, mere Star Wars.

Det må være omtrent sådan, det har føltes i 1977, efter den første film havde premiere. ’Episode VIII’, den næste film i den nye trilogi, er annonceret til december 2017, men heldigvis skal vi ikke vente helt så lang tid, før vi får en ny film i Star Wars-universet.

Disney, som jo har opkøbt rettighederne, har lavet et nyt koncept – Star Wars Anthology – som er selvstændige film i det kanoniserede Star Wars-univers, der giver baggrund eller ekstra materiale til den store historie, der fortælles i trilogierne. Den første Anthology-film får vi allerede i december 2016, den hedder ’ Rogue One: A Star Wars Story’, og hvis du er Star Wars-fan, er du sikkert allerede oppe at ringe over den nye trailer, der blev offentliggjort i går.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Rogue One’ foregår kort før den første Star Wars-film ’A New Hope’, og her finder vi ud af, hvordan rebellerne fik stjålet planerne til den første Dødsstjerne, der skulle afsløre dens svage punkt: Ventilationsskakten, som Luke (spoiler!) sender et par protontorpedoer ned i, som starter kædereaktionen, der ødelægger Dødsstjernen.

Her er de ting, vi bed mest mærke i efter den hæsblæsende trailer – og to åbne spørgsmål.

De vigtigste takeaways

En ny kvindelig helt
Med Rey (Daisy Ridley) fik vi en kvindelig helt, der kunne sparke røv og klare sig selv uden at være afhængig af hjælp fra mændene. Det er efterhånden en stolt tradition i Star Wars-universet, selvfølgelig startende med Prinsesse Leia, som selv med hårfrikadeller og hvide prinsessegevandter viste, at kvinderne ikke står bag mændene, når det gælder om at dele blasterhåndmadder ud til stormtropperne.

Den kvindelige helt i ’Rogue One’ er Jyn Erso, spillet af Felicity Jones (’The Theory of Everything’). Hun ser bestemt også ud til at kunne tage vare på sig selv, men har et mere surmulende og badass-udtryk end den søde og storøjede Rey, nærmest som Star Wars-udgaven af Jessica Jones fra Netflix-serien.

Det virker som en ny vej for serien, en vej der umiddelbart er positiv. Jyn starter med at være i lænker og blive fremstillet foran General Mon Mothma, som giver hende chancen for at undgå straf, hvis hun kan klare missionen. Åbenbart har hun allerede en del erfaring med at gøre livet surt for Imperiet, også mere end hvad Rebellernes ledelse finder acceptabelt.

’Star Wars’ som spionfilm
Traileren afslører meget action i den nye film, store slag og hektiske jagtscener. Forhåbentligt får vi også en masse gode spionscener, hvor en håndplukket gruppe toptrænede rebelagenter skal infiltrere imperiets rækker.

Vi ser blandt andet Jyn i imperiets pilotuniform, så nogle gode infiltrationsscener kommer der forhåbentligt. At de så bliver opdaget på et tidspunkt, og at det udvikler sig til rendyrket action, er klart nok. Med sig på sin mission har Jyn en karakter spillet af Diego Luna, som ligesom Oscar Isaac i ’The Force Awakens’ giver den med ulmende latinocharme. Mon en romance mellem de to opstår? Det er ikke usandsynligt.

Det ser også ud til, at en høj menneskelignende droide slår gruppen følge, måske en kampdroide eller endnu en comic relief protokoldroide som C-3PO? Voiceoveren til traileren leveres af Forest Whitaker, som i en sær rustning ser ud til at spille en dusørjager, der står på rebellernes side.

Whitaker gjorde det suverænt som samurai-hitman i Jim Jarmusch’ ’Ghost Dog’, så det er meget tilfredsstillende at se ham i en actionrolle i Star Wars-universet.

Storm Troopers i alle farver
I den første miniteaser så man blot et close-up af en stormtropper i sort rustning. De hedder muligvis shadow troopers eller death troopers og er en eliteenhed inden for storm trooper-hierakiet. I en anden scene ser vi en række sandfarvede stormtropper, i hvad der ligner rustningerne fra spejderne på Endor i ’Return of the Jedi’. Muligvis en ørkenvariant af stormtrooperne, ligesom vi så vintervarianter på Hoth i ’The Empire Strikes Back’?

En rigtig hovedskurk får vi også et glimt af, med en hvidklædt og ældet Ben Mendelsohn, der står, i hvad der kunne være Dødsstjernen. De hvide uniformer tilhører imperiets sikkerhedstjeneste, så muligvis er det ham, der har til ansvar at fange spionerne, eller er han i virkeligheden Grand Moff Tarkin, som er bagmanden bag dødsstjernen i ’A New Hope’?

Ingen lyssværd, ingen kraft
’Rogue One’ finder sted på et tidspunkt, hvor kraften har lidt et kæmpe nederlag, efter Darth Vaders forræderi, klonkrigene osv. Der er stort set kun Darth Vader og Kejseren, der repræsenterer kraftens mørke side, mens Obi Wan-Kenobi og Yoda lever eksilerede og i skjul på Tatooine og Dagobah.

Der er da heller ingen lyssværd eller krafttricks at finde i traileren, hvor det eneste klip, der har kraftstemning, er scenen med den knælende sortkutteklædte figur. Det siger noget om, hvor stærkt et univers Star Wars er, at selv uden de mest ikoniske elementer, er vi fans stadig helt solgte på traileren.

Dog ser vi en optræden fra et andet ikonisk element, nemlig de gigantiske AT-AT Walkers, som vi ikke har set i aktion siden ’The Empire Strikes Back’ (det var i ruinerne af en sådan, at vi første gang mødte Rey i ’The Force Awakens’). Og selvom der ikke er lyssværd, ser vi den kinesiske kampsportstjerne Donnie Yen tæske storm troopers – med en pind!

Det er en scene, der er waterdanceren Syrio Forel fra ’Game of Thrones’ værdig.

De største spørgsmål

Hvor er Mads Mikkelsen?
Vi ved, at Mads Mikkelsen er med i ’Rogue One’. I IMDb-oversigten står han endda som nummer to på rollelisten, men han optræder ikke (synligt) i traileren, så hvem spiller han?

Der er gået rygter på nettet om, at han måske spiller Jyn Ersos kriminelle og fremmedgjorte far, men hvordan han skal involveres i missionen er uvist. Måske kommer han ind og laver en Han Solo og redder rebellerne i sidste øjeblik. En anden mere interessant teori er, at han er den sortklædte mand, der knæler flankeret af de rødklædte kejserlige livvagter (som vi forhåbentligt snart ser i aktion).

Det er helt bestemt en af den mørke sides tjenere, men om det er Vader, Kejser Palpatine eller Mads Mikkelsen, er indtil videre ren spekulation.

Mister vi Jyn til den mørke side?
I slutningen af traileren ser vi Jyn i Imperiets pilotuniform, mens Forest Whitaker i voiceoveren advarer om, at hun skal passe på, hvad hun ender med at blive, hvis hun fortsætter med at kæmpe.

Det lyder som en klassisk advarsel om at vogte sig for den mørke side. Da Jyn ikke er en karakter, vi hører om i ’A New Hope’, betyder det måske, at hun går over til mørkets og imperiets sid eller bliver rekrutteret af en sithlord (Mads Mikkelsen?)? Eller også har hun blot klædt sig ud for at infiltrere imperiet.

Star Wars-feberen melder sig igen. ’Rogue One’ får premiere 16. december.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af