Michael Moore er ikke alene: 10 Hollywood-stjerner, der nedsabler USA

Den amerikanske filmverdens vel nok mest notoriske USA-kritiker, Michael Moore, har i denne uge premiere på sin nye film ’Where to Invade Next’, hvor han udstiller manglerne ved det amerikanske samfund. Men Moore er langt fra den eneste amerikanske filmskaber, der vender blikket kritisk indad og bliver kritiseret for at være antipatriotisk. Vi kigger nærmere på nogle af de mest kritiske røster og deres kontroversielle udtalelser.
Michael Moore er ikke alene: 10 Hollywood-stjerner, der nedsabler USA
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Sean Penn

Skuespiller og filminstruktør Sean Penn er en af de mest bramfri og engagerede kritikere af Guds eget land. Og når det kommer til republikanernes politik, som han så inderligt afskyr, er Penn altid klar til ikke bare at kritisere, men også sætte handling bag ordene.

Penn har både rejst til Iran og Irak for at få et selvstændigt indblik i Bushs krigsførelse, som han, ikke overraskende, tog voldsomt afstand fra. Faktisk i en sådan grad, at han betalte 56.000 dollars for at få publiceret et åbent brev til præsidenten i The Washington Post i 2002, hvor han bad ham om at undgå krig. Fire år senere holdt Penn en opfølgende og svært arrig tale, da Bush alligevel kastede landet på slagmarken.

»I har ødelagt vores land og vores hjerter. Det unødvendige blod på jeres hænder, og dermed også vores egne, drukner den frihed, sikkerhed og de drømme, USA kunne have haft, når det var helet efter og vækket af tragedien den 11. september 2001«, sagde Penn og tilføjede »Jer, hr. Bush og Cheney, dig fr. Rice er skurkagtige og kriminelt obskøne personer, obskøne mennesker«.

Penns offentlige udtalelser er et gedigent horn i siden på det patriotiske og konservative USA, og oven i det har hans meget omtalte interviews med Cubas Raúl Castro og den mexicanske drug lord El Chapo samt venskabet med tidligere præsident af Venezuela, Hugo Chávez, gjort Penn til epicentret af det liberale Hollywood. En mand, mange på højrefløjen elsker at hade.

big-wedding-susan-sarandon
‘The Big Wedding’

2. Susan Sarandon

Susan Sarandon ser ikke sig selv som anti-amerikansk, om end mange på højrefløjen har beskyldt hende for netop det.

’Thelma & Louise’-skuespillerinden har kastet sig ind i de fleste USA-kritiske debatter, som har floreret de seneste mange år. Hun har deltaget i anti-krigsreklamer og demonstreret i Washington, givet støtte til homoseksuelle ægteskaber, været rådgiver i en anti-racisme-gruppe og kæmpet mod dødsstraf – sidstnævnte inspireret af hendes rolle som nonne i ’Dead Man Walking’, hvor hun spillede over for Sean Penn.

De færreste i Hollywood er lige så politisk aktive som Sarandon, og hun har ikke meget tiltro til sit land. I 2006 krævede hun, at det næste præsidentvalg skulle holdes i snor af udenlandske instanser, og hun beskrev Bushs præsidentperiode som det tætteste, man kunne komme på George Orwells ’1984’.

Demokraterne står dermed åbenlyst Sarandons hjerte nærmest, men den 69-årige skuespillerinde går alligevel sine egne veje. Sarandon støtter Bernie Sanders ved det kommende valg, og i et interview med MSNBC’s Chris Hayes overraskede hun, da hun sagde, at Donald Trump, i forhold til Hillary Clinton, ville kunne bringe mere positive omvæltninger med sig.

Det skal dog nok mere ses som en kritik af Clinton end en ros af Trump…

oliver-stone
‘Alexander’

3. Oliver Stone

Konspirationsfanatiker og USA-kritisk helt ind til benet. Modsat de andre hollywoodgensere på listen er det i Oliver Stones værker og ikke i hans udtalelser, at vi finder den skarpeste USA-kritik.

Stone har ikke meget til overs for sit hjemland, og det skinner igennem i film som ’Platoon’ om Vietnamkrigen, ’Wall Street’ om kapitalistisk pengegriskhed, ’Natural Born Killers’ om mediernes sensationsmageri, ’JFK’ om sandheden bag mordet på præsident Kennedy og dokumentarfilmen ’Comandante’ om Fidel Castro.

I 2012 udgav han desuden mastodontværket ’The Untold History of The United States’, en serie hvor han gennem tolv afsnit satte spot på underbelyste kapitler af amerikansk historie.

I 2016 hører vi igen fra Stones lejr, når filmen ’Snowden’ om whistlebloweren Edward Snowden får premiere. Stone har tidligere luftet sin støtte til WikiLeaks-bagmanden Julian Assange og dennes betydning for USA, så mon ikke ’Snowden’ med Joseph Gordon-Levitt i titelrollen bliver en støtte til whistlebloweren og hans i nogle øjne antipatriotiske mission.

LM_04918FD.psd
‘Love & Mercy’

4. John Cusack

Hvis du spørger skuespilleren John Cusack, om George Bush eller Barack Obama er den bedste præsident, vil han nok fortælle dig, at dilemmaet er pest eller kolera. ’Being John Malkovich’- og ’High Fidelity’-skuespilleren er ekstremt kras i sine politiske udtalelser, og den får sjældent for lidt, når han udtaler sig til pressen.

Som blogger for The Huffington Post mellem 2005 og 2009 har Cusack haft frit spil til at spidde Bush og Obama gennem tiden. Bush måtte høre for sin regering, hvis verdenssyn Cusack kaldte »deprimerende, korrupt, ulovlig og tragisk absurd«, og til The Daily Beast sagde han om Obama: »Når du taler om droner, USA som imperium, NSA, borgerrettigheder, angreb på journalister og whistleblowere, så er han hverken værre eller bedre end Bush«.

Når det kommer til de aktuelle kandidater, er Cusack heller ikke begejstret. Han ved kun, at det ikke bliver Trump, der får hans stemme, men demokraterne skal ikke pudse glorien, mener han: »Vesten har jævnet syv lande med jorden siden 11. september. Jeg vil ikke stemme på en demokrat, der fortsætter med at legitimere mord som løsninger på problemer«.

concussion-alec-baldwin
‘Concussion’

5. Alec Baldwin

Talkshowvært Conan O’Brien har åbenbart en evne til at få bramfri politiske udtalelser ud af Hollywood-stjernerne, for ud over Sean Penn (se tidligere) har også skuespillerkollegaen Alec Baldwin udtalt sig i direkte vendinger.

Den udtalte ærkedemokrat, der finansielt støttede begge Barack Obamas præsidentkampagner, er også stærkt republikanerfjendsk. Hos O’Brien fik den ellers lattermilde ’30 Rock’-stjerne fyret gedigne dødstrusler af mod den republikanske politiker Henry Hyde og hans entourage, der stod forrest i rigsretssagen mod Bill Clinton i forbindelse med hans forhold til Monica Lewinsky.

»Hvis vi var et andet land… så ville vi stene Henry Hyde til døde, og vi ville tage til deres hjem og dræbe deres koner og børn. Vi ville dræbe deres familier, for hvad de gør mod det her land«. Baldwin undskyldte senere for sin ellers intenderede humoristiske bemærkning.

Små stik som disse har fået mange konservative kræfter til at erklære Baldwin for anti-amerikansk. De så ham nok gerne indfri det løfte, han angiveligt gav til ekskonen Kim Basinger: At han ville forlade landet, hvis George Bush blev præsident.

woody-harrelson
‘True Detective’

6. Woody Harrelson

»Jeg tror ikke på politik. Jeg er anarkist, tror jeg, man kan kalde mig. Jeg tror, folk kunne klare sig helt fint, hvis de fik lov til at tage sig af sig selv«.

Ordene stammer fra ingen ringere end ’True Detective’- og ’Natural Born Killers’-skuespilleren Woody Harrelson, som hverken bryder sig om republikanerne eller demokraterne, fordi politik er en »subtil form for prostitution«, som han sagde til Details Magazine.

Harrelson skrev også et længere indlæg til The Guardian i 2002, hvor han talte om krigen i Irak som en »racistisk og imperialistisk krig. Krigsmagerne, der stjal Det Hvide Hus (I kalder dem ’høge’, men jeg ville aldrig nedgøre så fin en fugl) har kapret en nations sorg og gjort den til en evig krig mod ethvert ikke-hvidt land, som de vælger at beskrive som terroristisk«.

Også Obama har mærket Harrelson uden fløjshandsker, da præsidenten blev sammenlignet med Richard Nixon, som eskalerede Vietnam-krigen i stedet for at afslutte den, ligesom Obama gjorde det med krigen i Irak. Hos en texansk anarkist som Harrelson er alle regeringsmagthavere værd at kritisere.

newsroom-jane-fonda
‘The Newsroom’

7. Jane Fonda

Hvis der er noget, man ikke bryder sig om i USA, så er det hardcore-kommunisme. Så hvis man ikke vil have det konservative Amerika på nakken, så er sætningen »jeg vil tro, at hvis du virkelig forstod, hvad kommunisme var, så ville du håbe, du ville gå ned på dine knæ og bede for, at vi en dag ville blive kommunister« temmelig risikabel at ytre i det offentlige rum – selv i 1970.

Jane Fonda blev først kendt for sin politiske aktivisme, da hun rejste til Hanoi i 1972 og meldte tilbage til hjemlandet om sin store rædsel ved og afstandstagen til krigen. ’Hanoi Jane’ blev hendes politiske alias, tildelt hende af befolkningen og af amerikanske krigsveteraner og militarister, der indædt hadede ’Barbarella’-skuespillerindens politiske moral og kaldte hende for forræder.

Fonda har senere undskyldt sine udtalelser og fortrudt dem. Men det har ikke stoppet Fonda i at være politisk aktiv, og hun har både ytret sine liberale holdninger til krigen i Irak, Israel-Palæstina-konflikten, feminisme og indfødte amerikanere.

Ben-affleck-gone-girl
‘Gone Girl’

8. Ben Affleck

Den nye Batman er blevet en prominent offentlig debattør, når det kommer til amerikansk politik, med sine gæsteoptrædener hos ’Real Time With Bill Maher’, ’The O’Reilly Factor’ og ’Hardball with Chris Matthews’.

Det vil nok være en tilsnigelse at kalde Affleck anti-amerikansk, men med sin afstandstagen til pro-life, dødsstraf og atomvåben, er det svært at finde et ærkeamerikansk emne, skuespilleren ikke har udtalt sig kritisk om. I starten af årtusindet åbnede han tilmed op for selv at forfølge en politisk karriere, men har senere afvist muligheden.

Good guy Affleck har gennem tiden sagt, at han respekterede George Bush trods hans politiske holdninger, ligesom han har rost republikanerne for deres håndtering af Congo, der er en af skuespillerens mærkesager. Så når den godhjertede fyr har et desillusioneret syn på det aktuelle præsidentvalg, så ved man da, at den er gal.

»Gud, det politiske klima. Der er ikke meget, jeg finder mere deprimerende end det politiske klima i disse tider. Hvad, jeg vil sige om det, er, at det er så skuffende« sagde Ben Affleck i et interview med ’CBS This Morning’.

Chi-Raq
‘Chi-Raq’

9. Spike Lee

En kritisk tone og vinkel gennemsyrer mesterinstruktøren Spike Lee, som siden sin debut med ’Do the Right Thing’ i 1989 ikke har holdt sig tilbage, hvad angår politiske emner, primært relateret til en afroamerikansk problemstilling.

Listen over kontroversielle bemærkninger er lang. I 1999 på Cannes-festivalen ytrede han, at man burde skyde Nationale Rifle Associations præsident Charlton Heston med en ».44 Bull Dog« og afskaffe foreningen. Senere fortalte Lee, at det var ment som en joke, men det var på ingen måde en joke, da han påstod, at USA med vilje havde favoriseret hvide mennesker efter Hurricane Katrina-katastrofen i 2005.

Racespørgsmålet udgør Lees primære kritik af USA: »Race er elefanten i rummet. Sorte og hvide er bange for at tale om det. Dette land vil aldrig blive det bedste, det kan, før vi taler om det«, sagde han hos University of Utah i 2010.

I det nuværende politiske klima er Lee fortaler for demokraten Bernie Sanders, og i et interview med The Hollywood Reporter sammenlignede han præsidentkandidaterne med karakterer fra sine film.

Sanders blev den godhjertede The Mayor fra’Do The Right Thing’ og Donald Trump den virkelige seriemorder Son of Sam, som Lee har lavet en film om. »Det var en person, der efterlod hele byen i frygt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Russell Brand

At Russell Brand udtaler sig om USA, falder ikke i god jord hos mange amerikanere. Både fordi han taler uden at være blevet spurgt, til tider vakler i argumentationen og ja… ikke selv er amerikaner!

Komikeren og skuespilleren er mest kendt for sine roller i komedierne ’Get Him to the Greek’ og ’Forgetting Sarah Marshall’, men fik i 2013 profileret sig selv som aktivist, da han blev gæsteredaktør på det politiske magasin ’New Statesmen’, og derfra har udtalelserne bare steget støt i intensitet.

Alt fra narkolovgivning til miljøpolitik ligger Brand på sinde, og da han i 2014 lancerede YouTube-kanalen ’The Trews: True News With Russell Brand’, skabte han sin egen platform for at tale om præcis det, han ville, præcis når han ville.

Særligt kontroversielle var hans kommentarer om Clint Eastwoods ’American Sniper’, hvor Bradley Cooper spiller den amerikanske snigskytte Chris Kyle. Uden at have set filmen klandrede Brand den for at glorificere de forkerte helte. »Så længe folk er bange, så vil folk købe pistoler. Så længe folk er bange, så vil de have heroiske figurer som Chris Kyle til at skyde irakere og ikke tænke over konsekvenserne, som for eksempel om de folk, han skød, var børn eller civile«.

De fleste, både højre- og venstreorienterede, har set sig godt sure på Brand, og han bliver vel ikke taget særligt alvorligt af hverken politik- eller kulturskribenter. Brand fortsætter dog ufortrødent med sit politiske engagement, men stoppede ’The Trews’-videoerne i august 2015 efter at have lavet 366 videoer.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af