’Jason Bourne’-opvarmning: Alt du skal vide før den nye film

’Jason Bourne’-opvarmning: Alt du skal vide før den nye film

Jason Bourne er tilbage. Men har du ligesom Bourne besvær med hukommelsen, så er vi klar med en opfrisker.

I anledning af den nye film dykker vi ned i Bourne-seriens mytologi og gør dig klar til din biograftur. Hvem er Bourne? Hvad er Treadstone? Hvad handler den nye film om? Og kommer der flere?

Artiklen er selvsagt fyldt med spoilers!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Hvem er Jason Bourne?

Jason Bourne hedder faktisk David Webb, er født den 15. april 1971 og er tidligere CIA Special Activities-agent.

Han startede karrieren i det amerikanske militærs Special Forces, inden han blev kaptajn i Delta Forces. Den patriotiske Webb tilmeldte sig frivilligt til et CIA-projekt, der senere blev kendt som Treadstone.

Her blev han udsat for tortur og indoktrinering af Dr. Albert Hirsch (Albert Finney), der til sidst nedbrød hans moral, indsprøjtede ham med eksperimental medicin og udviklede ham til en tophemmelig elitesoldat.

Under en mission, hvor Bourne skal dræbe den amerikanske diktator Wombosi (Adewale Akinnuoye-Agbaje), deserterer han. Han bliver skudt i ryggen, falder ud i det åbne hav og mister hukommelsen. I starten af ’The Bourne Identity’ (2002) bliver han samlet op af en fiskekutter, og eks-spionen skal nu forsøge at samle de mange tråde fra sin fortid.

Filmen blev efterfulgt af ’The Bourne Supremacy’ (2004) og ’The Bourne Ultimatum’ (2007) samt spin-off’en ’The Bourne Legacy’ (2012).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Hvad er Treadstone?

Operation Treadstone er et tophemmeligt black ops forsvarsprogram under CIA. Programmet rekrutterede elitesoldater og omdannede dem til nærmest overmenneskelige snigmordere via adfærdsregulerende eksperimenter.

Treadstones agenter, også kaldet the assets, har license to kill – og bruges til at udføre CIA’s beskidte arbejde og eliminere enhver trussel for USA (og jakkesætskurkene).

Programmet styres af Alexander Conklin (Chris Cooper), der efter Bourne indgriben bliver likvideret af sin chef Ward Abbott (Brian Cox) i ’The Bourne Identity’. Abbott viser sig imidlertid at have haft fingrene nede i CIA’s honningdåse, og han har sammen med en russisk oliemand fiflet med tallene, hvilket leder til hans død i ’The Bourne Supremacy’.

I ruinerne af Treadstone bliver jagten på Bourne et skalkeskjul for CIAs top til at oprette endnu et supersoldier-program, denne gang kaldet Operation Blackbriar. Dette styres af Deputy Director, Noah Vosen (David Strathairn) og Ezra Kramer (Scott Glenn).

Spin off’en ’The Bourne Legacy’ beretter om et andet CIA-program kaldet Outcome, der bruger en medicinsk virus til at styre soldater. Her afsløres det, at både Treadstone og Blackbriar er beta-programmer i udviklingen af en overmenneskelig race med genteknologi.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Hvem er kvinderne i Bournes liv?

Især tre kvinder har spillet store roller i Jason Bournes liv. Det drejer sig om Nicky Pearson (Julia Styles), Marie Kreutz (Franka Potente) og Pam Landy (Joan Allen).

Nicky, der også dukker op i den kommende ’Jason Bourne’, er den eneste karakter udover Bourne selv, der har været med i alle tre film i den oprindelige trilogi. Nicky er tidligere logistisk koordinator i felten for Treadstone. Men i ’The Bourne Ultimatum’ tager hun for alvor Bournes parti, da hun hjælper ham med at flygte og selv må gå under jorden. I samme film insinueres det, at hun og Bourne har haft et intimt forhold før hans hukommelsestab.

Marie er Bournes medsammensvorne og senere kæreste. Hun bliver likvideret af en russisk lejemorder i starten af ’The Bourne Supremacy’, og hendes død plager Bourne.

Pam Landy er task chief officer i CIA og bliver Bournes muldvarp blandt bureauets mappedyr. Hun er med til juridisk at bekæmpe Blackbriar programmet, da hun kommer i besiddelse af en række tophemmelige dokumenter. Landy, der havde en kort optræden i ’The Bourne Legacy’, har været nævnt på rygtebørsen til den nye ’Jason Bourne’, men intet er bekræftet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Hvor stor betydning har spinoff-filmen ’The Bourne Legacy’?

Formentlig kommer ’The Bourne Legacy’ ikke til at have nogen stor indvirkning på handlingen i ’Jason Bourne’. Filmen, der udspiller sig simultant med ’The Bourne Ultimatum’, følger Outcome-agten Aaron Cross (Jeremy Renner) og det talende jakkesæt Eric Bryer (Edward Norton), der hyres af CIA til at afbryde og dække over alle organisations hemmelige programmer.

Filmen udbygger universet og introducerer blandt andet medicinalvirksomheden Sterisyn-Morlanta, der udvikler en viruslignende medicin, som inficerer og videreudvikler forsøgspersonerne.

Bag filmen stod ’The Bourne Indentity’-forfatteren Tony Gilroy, men han er ikke en del af den nye film, og hans ideer er formentlig blevet udeladt.

’The Bourne Legacy’ fik en lunken modtagelse både ved billetlugerne og i pressen, og en ellers annonceret efterfølger har ladet vente på sig. Producer Frank Marshall bekræftede sidste år, at filmen stadig var på tegnebrættet, men at den ikke ville have noget med den kommende ’Jason Bourne’ at gøre.

Havde man håbet på en Matt Damon vs. Jeremy Renner-duel, må man altså slå koldt vand i blodet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Hvor tæt ligger filmene op ad bogforlægget?

’Bourne’-filmene er nærmest kun baseret på Robert Ludlums roman-trilogi af navn. Da ’The Devil’s Advocate’-forfatter Tony Gilroy blev hyret ind, kasserede han hurtigt det originale bogforlags ideer – med undtagelse af franchisens første fem minutter. Noget af inspirationen til historien blev derimod hentet hos filmens instruktør, Doug Liman, hvis far var tidligere NSA-medarbejder.

Samtidig er det også kun navnet fra Eric Van Lustbaders spinoff-bog ’The Bourne Legacy’, som blev anvendt til 2012 filmen.

Derimod ligger den britiske miniserie ’The Bourne Identity’ fra 1988 med Richard Chamberlain som Jason Bourne langt tættere op ad Ludlums original.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Hvem er instruktøren bag?

Selvom ’The Bourne Identity’ blev et kæmpe biografhit, afskedigede man instruktør Doug Liman, der eftersigende skabte et vanskeligt arbejdsklima, hvilket blandt andet førte til massive reshoots, som fik filmen til at gå 8 millioner dollars over budget.

På baggrund af sin Guldbjørn-vindende film ’Bloody Sunday’ blev den britiske instruktør Paul Greengrass hentet ind. Greengrass havde allerede snuset til spionverdenen som journalist, hvor han blandet havde skrevet den kontroversielle biografi ’Spytcatcher’ med den tidligere MI5-agent Peter Wright, som den britiske regering forsøgte at bandlyse grundet bogens afsløring af følsomme informationer.

Med ’The Bourne Supremacy’ trådte Greengrass ind på Hollywoods bonede gulve – og har siden stået bag den Bourne-lignende Matt Damon-film ’Green Zone’, den Oscar-nominerede 9/11-film ’United 93’ og ’Captain Philips’ med Tom Hanks.

På ’Jason Bourne’ har Greengrass også overtaget manuskripttjansen i samarbejde med sin faste klipper Christopher Rouse. Rygtet vil vide, at Greengrass og Damon forlangte en gevaldig omskrivning af Gilroys manuskript til ’The Bourne Ultimatum’ i 2007 og efter at have kæmpet i flere år med forberedelserne til en efterfølger, har Greengrass altså taget sagen i egen hånd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Hvad har Bourne betydet for actionfilmen?

Jason Bourne smilede ikke en eneste gang i ’The Bourne Supremacy’, men han havde faktisk intet at surmule over. For ikke nok med at Bourne-trilogien satte respekterede spion-franchises som ‘James Bond’ og ’Mission Impossible’ til vægs i billetlugerne – så indvarslede den også en ny epoke i Hollywoods actionfilm med sin nyskabende visuelle stil.

Hurtig klipning (den gennemsnitlige klippelængde i ’The Bourne Supremacy’ var blot 2,4 sekunder!), et konstant svævende kamera, et koldt og grynet look og en sårbar actionhelt var nogle af de kendetegnende ingredienser, som størstedelen af alle actionfilm i dag tager som en selvfølge, men som i midten af 00’erne var fornyende. En mørk gritty realisme blev det nye sort i Hollywood.

Triumfen blev total, da ’The Bourne Ultimatum’ nappede tre tekniske priser ved Oscar-uddelingen i 2008 – og for alvor udstillede James Bond som en kolos på lerfødder, inden en Bourne’sk Daniel Craig for alvor genopfandt karakteren.

Traileren til den kommende ’Jason Bourne’ indikerer, at Greengrass fortsætter den dystre og kolde stil med masser af hektisk action.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Hvad har Bourne betydet for Matt Damon?

Matt Damon scorede rollen som Jason Bourne foran store stjerner som Sylvester Stallone og Russell Crowe, og som den amnesiramte superagent beviste han, at selv en fuldblods actionhelt også kan have følelsesmæssig kompleksitet. Men franchisen fik også stor betydning for skuespilleren selv.

Efter succeserne ’Good Will Hunting’ og ’The Talented Mr. Ripley’ havde Damons ry fået lidt ridser i lakken med Will Smith-fiaskoen ‘The Legend of Lance Bagger’ og Gus Van Sants lange gaber ’Gerry’. Men med rollen som Jason Bourne genvandt Damon sin plads på tronen som en af Hollywoods mest eftertragtede og kompetente skuespillere – nu også med blockbuster-potentiale!

’The Bourne Identity’ blev den dengang 31-årige skuespillers største mainstreamsucces, som ikke kun spandt guld til produktionsselskabet, men også fyldte Damons egen pung. Inklusiv box office-andele kunne han nemlig eftersigende indløse en check på intet mindre end 28 millioner dollars for ’The Bourne Supremacy’ i 2004.

Det er derfor intet under, at Damon igen har fundet de seriøse vægtstænger frem og på ny er kommet i form til en af sine mest betydningsfulde roller.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Hvad ved vi om den kommende film?

”I remember. I remember everything”, afslører Bourne i traileren til den nye film. Men han er stadig på jagt efter den fulde sandhed.

Efter ni år i skjul dukker han igen op og indtil videre ved vi, at han slår sig sammen med Nicky, der hjælper ham med at hacke CIA’s system. Et nyt program er formentlig under opsejling, og Bourne vil stoppe det én gang for alle.

Inspirationen til ’Jason Bourne’ kommer fra den omfattende sag om whistlebloweren Edward Snowden, der afslørede efterretningstjenesten NSA’s masseovervågning, og som da også bliver namedroppet i traileren.

Sværvægteren Tommy Lee Jones dukker op som CIA director Robert Dewey, som formentlig er en skikkelse fra Bournes fortid. Den svenske Oscar-vinder Alicia Vikander skal for alvor vise værdett i en Hollywood-blockbuster, formentlig som den ledende CIA-chef i jagten på Bourne og Nicky.

Franske Vincent Cassell er asset, altså en ny superagent, der skal likvidere Bourne, mens Julia Styles som nævnt vender tilbage i rollen som Nicky.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Kommer der flere?

Tidligere skrev vi, at det er bekræftet, at en ’The Bourne Legacy 2’ med Jeremy Renner stadig er på tegnebrættet, men den vil fungere uafhængigt af Damon og Greengrass’ ’Jason Bourne’.

Eftersigende har Matt Damon kun skrevet kontrakt for en enkelt ny Bourne-film – og en efterfølger til den nye film er derfor langt fra en sikkerhed, også selvom den skulle blive et hit.

Til et pressemøde i Seoul for nyligt afslørede den 45-årige skuespiller, at han selv mente, at hans dage som superagent var talte, hans alder taget i betragtning. Men franchisen var han sikker på ville leve videre: »Jeg bliver helt sikkert erstattet af en ny, ung Jason Bourne en dag. Det sker for alle, fordi der er så mange reboots, og det er helt fint«.

I 2007 sagde Damon også, at det var definitivt slut med Jason Bourne. Men nu ni år senere har han trukket i spiontøjet igen, så man skal aldrig sige aldrig.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af