’Ghostbusters’: Kvinderne styrer i sjældent vellykket reboot

’Ghostbusters’: Kvinderne styrer i sjældent vellykket reboot

Sjældent er en film blevet lagt så meget for had som Paul Feigs reboot af Ivan Reitmans 80’er-klassiker ’Ghostbusters’ – inden sin premiere. Hvordan nogen kunne tillade sig at ødelægge deres nostalgiske barndomsminder ved at skabe en version af deres yndlingsfilm med kvinder (KVINDER!) i hovedrollerne som spøgelsesjægere, var et påtrængende spørgsmål fra et utal af mænd på internettet.

Vi kan alle føle træthed ved Hollywoods genbrugstrang, men af en eller anden grund har nye tvivlsomme versioner af ’Planet of the Apes’, ’Jurrasic Park’, ’Teenage Mutant Ninja Turtles’, ’RoboCop’, ’Terminator’, ’Superman’ og jeg skal give dig af tegneseriehelte blot resulteret i et skuldertræk.

Det er svært at finde andre forklaringer på vreden end sexisme. Så alene af den grund – og for at vi ikke igen skal diskutere, om kvinder kan sælge komedier – håbede jeg virkelig, at Feigs ’Ghostbusters’ med de fabelagtige komikere Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon og Leslie Jones ville være sjov.

Jeg kan med glæde rapportere, at den er sjov!

Ok, den har ikke nogen særligt original tilgang til sin velkendte historie, ej heller den dybeste karaktertegning, og humoren er ikke så sofistikeret som Feigs’’Bridesmaids’ og ’Spy’. Men jeg grinede kontinuerligt hele vejen igennem – helt ærligt: langt mere end ved gensynet af den originale film – og kom til at holde gevaldigt af de fire seje kvinder i kedeldragter, der bestemt ikke ligner prototyperne på Hollywood-actionheltinder.

Kate McKinnon er et fund
Historien følger fysikprofessoren Erin (Kristen Wiig), der står til fastansættelse på Columbia University, indtil det kommer frem, at hun for mange år siden skrev en bog om spøgelser sammen med sin gamle klassekammerat Abby (Melissa McCarthy).

Erin opsøger Abby, der arbejder ufortrødent videre for videnskabeligt at bevise spøgelsernes eksistens, for at få hende til at fjerne bogen fra Amazon. Undervejs får hun dog en paranormal oplevelse, der får hende til at genfinde sin spøgelsestro, og hun slutter sig til Abby og hendes samarbejdspartner, den excentriske gadgetbyggende ingeniør Holtzmann (Kate McKinnon).

Snart støder også togkontrollør og New York-ekspert Patty til teamet, og de fire kvinder kaster sig ud i kampen mod spøgelserne, der af mystiske årsager pludselig oversvømmer New York.

Kate McKinnon, der spiller sin første filmrolle, men i den grad har bevist i ’Saturday Night Live’, at hun er en af tidens sjoveste komikere, er med sin skæve galskab, charmerende flirten med Wiig og fysiske ekspressionisme filmens humoristiske højdepunkt. Hun er den type komiker, der får én til at grine i kraft sin blotte udstråling.

Payback for klichefyldte roller
Samme type er SNL-kollegaen Leslie Jones, der her dog ikke har helt nok at foretage sig og spiller lidt for meget på en kliché om den sorte højrøstede og streetsmarte kvinde. En anden kliché, den lækre, men uintelligente sekretær, spilles omvendt-sexistisk og virkelig sjovt af Chris Hemsworth som en slags tak for sidst for alle tomme eye candy-roller, kvinder har haft i actionfilm gennem tiderne.

»Hvornår ligner jeg mest en læge – når jeg spiller saxofon eller lytter til saxofon?« spørger Kevin og holder to modelfotos op (svar: ingen af delene!).

Den emotionelle klangbund står Wiig og McCarthy til gengæld for som de to outsidere, der aldrig blev inviteret med til festerne i skolen, og som ingen nogensinde har troet på og derfor – især Wiigs Erin – tørster efter omgivelsernes anerkendelse. Men fuck andres meninger, er filmens glimrende budskab.

Filmen er ekstremt selvbevidst. Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver, Harold Ramis (i form af bronzebuste) dukker op i uinspirerede cameos.

Sjovere er filmens metakommentarer til sine trolls: »Ain’t no bitches gonna hunt no ghosts«, kommenterer en YouTube-bruger til kvindernes video af en spøgelsesjagt, hvortil Abby bemærker, at det er klogest ikke at læse kommentarerne.


Kort sagt:
Paul Feigs både hypede og forhadtlagte kvindelige reboot af ’Ghostbusters’ overrasker sjældent, men med en lind strøm af vittigheder og sprudlende kemi og komisk timing fra Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Leslie Jones, Chris Hemsworth og især Kate McKinnon er det en fornøjelig spøgelsesjagt.

Spillefilm. Instruktør: Paul Feig. Medvirkende: Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth. Spilletid: 1 time 56 min.. Premiere: Den 4. august
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af