Startede på bunden, nu de her: Skuespilstjernernes første småroller er uimodståelige tilbageblik

Startede på bunden, nu de her: Skuespilstjernernes første småroller er uimodståelige tilbageblik

’Even dwarfs started small’, hedder en film af Werner Herzog, og det samme gælder de fleste Hollywoods allerstørste skuespilstjerner.

Selvom det i dag virker selvindlysende, at Jennifer Lawrence, Scarlett Johansson, Seth Rogen og Samuel L. Jackson er verdenskendte ansigter, var der næppe mange, der havde forudset det, da de første gang dukkede op på film i små, uanseelige roller. Og der er en særlig fornøjelse i at spotte de i dag så renommerede navne i 10-20-30 år gamle film, som man ellers troede, man kendte ud og ind.

Her fremhæver vi 10 lysende eksempler på, at alle skal starte et sted.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Aaron Paul (‘Criminal Minds’)

Før han blev til ‘Breaking Bad’-stjerne som Jesse Pinkman, var Aaron Paul – ligesom så mange andre håbefulde skuespillere – med i et hav af mindre roller i tv-serier som ‘Melrose Place’, ‘The X-Files’ og ‘Criminal Minds’.

Vi har fundet et herligt klip fra sidstnævnte, hvor Aaron Paul spiller den unge satanist Michael Zizzo, der er blevet hevet ind til forhør af Thomas Gibson og co.

Der var stadig lang vej til ‘Breaking Bad’, da Paul medvirkede i ‘Criminal Minds’ i 2005, men man kan alligevel godt se, at Paul allerede dengang havde evnen til at spille den udbrændte teenager, som var træt af verden.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Michael Shannon (‘Groundhog Day’)

Selvom Michael Shannon i dag er et kendt og respekteret ansigt fra film som ‘Man of Steel’ og ‘Take Shelter’, tog det mange år for ham at etablere sig som skuespiller.

Man kunne dog allerede se ham i Harold Ramis’ nyklassiker ‘Groundhog Day’ fra 1993. Her havde han en mindre rolle som Fred, der er en af indbyggerne i den lille flænge, hvor Bill Murray gennemlever den samme dag igen og igen.

Rollen vækker ikke ligefrem associationer til de mange seriøse og dybt krævende roller, som Shannon tager på sig i dag.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Samuel L. Jackson (’Goodfellas’)

Efter at have haft en voldsomt sløv opstart gennem 70’erne og 80’erne begyndte Samuel L. Jackson for alvor at slå igennem i 90’erne, hvor han var med i noget nær det hele.

Tre år før ‘Jurassic Park’ og fire år før hans definitive gennembrud i Tarantinos ‘Pulp Fiction’ spillede han en mindre rolle som den kriminelle Stacks Edwards i Scorseses ‘Goodfellas’ ( 1990).

Her begår han den fatale fejl at komme for sent til en aftale med Tommy DeVito (Joe Pesci), hvilket resulterer i den mindeværdige dødsscene, hvor DeVito nakkeskyder Stacks med ordene »You’re late for your own fucking funeral«.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Seth Rogen (‘Donnie Darko’)

Hvis man kun kender Seth Rogen som den sjove stoner, han oftest spiller i dag, kan man let blive overrasket, når man ser ham som en af de to terroriserende bøller i ‘Donnie Darko’ (2001).

‘Donnie Darko’ var hans første rolle i en spillefilm efter at have debuteret på tv-skærmen med serien ‘Freaks and Geeks’, som blev lukket efter kun én sæson. Det, der delvist gør det så svært at genkende Rogen, er, at han faktisk er overraskende god til at spille den nedgørende mobber, hvilket er helt ulig, hvad man ellers forbinder hans personlighed med.

Det var først i ‘The 40-Year-Old Virgin’ (2005), at den Seth Rogen, som vi kender i dag, begyndte at tage form.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Jack Black (‘Waterworld’)

Jack Black angriber fra luften i dette klip fra ‘Waterworld’ (1995), hvor han terroriserer Kevin Costner i rollen som unavngiven banditpilot.

Jack Black startede for alvor med skuespillet i 90’erne, hvor han medvirkede i et hav af småroller. ‘Waterworld’ var dog hans første medvirken i en seriøs storfilm – som medlem af den beskidte flok banditter, der jagede Kevin Costner på tværs af verdenshavet.

Efterfølgende fortsatte han med de små roller, indtil han blev tilbudt kultrollen som Barry Judd i ‘High Fidelity’ (2000 med John Cusack og Iben Hjejle. Det satte skub i skuespillerkarrieren og bragte blandt andet en hovedrolle i komedien ‘Shallow Hal’ (2001) med sig.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Hugh Laurie og Benedict Cumberbatch (‘Fortysomething’)

Den her vil få de dedikerede Sherlock-fans til at falde i svimle. Hugh Laurie spiller i den engelske komedieserie ‘Fortysomething’ (2003) far til Benedict Cumberbatch, som i klippet ovenfor er i dyb krise, da han mistænker sin kone for at være lesbisk.

Engelske Hugh Laurie, der i dag er mest kendt for sin rolle som Dr. House (og lige har medvirket i Susanne Biers ’The Night Manager’), var med i alverdens engelske produktioner, da han startede skuespillerkarrieren i 80’erne, men kunne også ses i populære amerikanske børnefilm som ‘Stuart Little’ (1999) og live-action udgaven af ‘101 Dalmatians’ (1996).

Benedict Cumberbatch har kun været aktiv siden 00’erne og fik sit internationale gennembrud, da han spillede hovedrollen i BBC’s ‘Sherlock’. Han er aktuel med Marvels ‘Doctor Strange’ til oktober, hvor han spiller over for Mads Mikkelsen.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Scarlett Johansson (‘Home Alone 3’)

Selvom verdens samlede fans af ‘Home Alone 3’ (1997) nok kan tælles på én hånd, er det alligevel underholdende at se Scarlett Johansson i en af sine tidlige børneroller som den gnavne søster Molly Pruitt.

Man ser hende kun kortvarigt i traileren ved 1:05, men selv som 13-årig  er hendes ansigt utroligt genkendeligt. Scarlett Johansson startede på de skrå brædder som otteårig, og tog derefter springet til spillefilm allerede som tiårig.

I dag er hun en af Hollywoods allerstørste stjerner og for det brede publikum blandt andet kendt som Black Widow i ‘The Avengers’-filmene. Hun er med i den kommende live-action filmatisering af ‘Ghost in the Shell’, som har premiere til næste år, og hvor hun spiller over for Pilou Asbæk.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Jennifer Lawrence (‘Monk’)

Selvom det ikke er tydeligt før i slutningen, er Jennifer Lawrence med lige fra starten i dette klip fra ‘Monk’ (2006). Hun gemmer sig nemlig i løvemaskotten, der entusiastisk springer op på Monks ryg under kampen.

Det må siges at være et ultimativt bevis på, at selv de største stjerner ofte arbejder sig op fra bunden af hierarkiet. Den lille rolle markerede Lawrences tv-debut, og det var også på tv, at hun senere gjorde sig bemærket i rollen som Lauren Pearson i ‘The Bill Engvall Show’ (2007-2009).

Siden da tog det fart for den unge Jennifer Lawrence med en Oscarnominering for rollen i ‘Winter’s Bone’ (2010), et globalt gennembrud som Katniss Everdeen i ‘The Hunger Games’-filmene og en Oscarstatuette for ‘Silver Linings Playbook’ (2012).

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Sofie Gråbøl (’Pelle Erobreren’)

Sofie Gråbøls internationale gennembrud kom fra uventet kant, nemlig gennem den ellers ret lokale danske krimiserie ‘Forbrydelsen’, som var pioneren inden for DR’s nordic noir-bølge.

Gråbøl har dog været aktiv som skuespiller siden midt-80’erne, hvor hun i en af sine første roller kunne opleves som Jomfru Sine i Bille Augusts Oscarvindende klassiker ‘Pelle Erobreren’ (1987). Det er kun kortvarigt ved 1:16, at hun dukker op i traileren, men selv i periodekluns er hun let at genkende.

I dag medvirker Sofie Gråbøl i den engelske krimiserie ‘Fortitude’, hvis anden sæson får premiere til oktober, samt den danske film ‘Der kommer en dag’, som netop har spillet i biograferne.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Bryan Cranston (‘Saving Private Ryan’)

Vi startede listen med en ‘Breaking Bad’-stjerne og slutter cirklen med selveste Walter White. Selvom Bryan Cranston har medvirket i langt over 100 forskellige produktioner og fik et komisk gennembrud som faren i komedieserien ’Malcolm in the Middle’, var det med ’Breaking Bad’, at han blev et verdenskendt ansigt.

Derfor er det også de færreste, der husker hans rolle som den enarmede oberst i ‘Saving Private Ryan’, der er primus motor for hele redningsaktionen. Cranston havde allerede haft næsten 70 forskellige roller, da han medvirkede i ‘Saving Private Ryan’, og der hersker heller ingen tvivl om, at det er en rutineret herre, man overværer i klippet.

Siden ’Breaking Bad’ har Cranston har medvirket i film som ‘Godzilla’, ‘Trumbo’ og ’All the Way’.

Læs også: Syv af de største bommerter i storfilm

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af