Før ’Ben-Hur’: Her er syv af de største bommerter i storfilm

Før ’Ben-Hur’: Her er syv af de største bommerter i storfilm

Det er menneskeligt at fejle – det er bare ærgerligt, når fejlen bliver foreviget på film og kan ses for tid og evighed på nettet. Og jo større og dyrere filmene er, des sværere er det tilsyneladende for folkene bag at holde styr på alle de mange detaljer, der skal være med til at skabet et dragende univers.  Som den legendariske historie om Stanley Kubrick, der måtte standse optagelserne til ’Spartacus’ (1960), gå ned til en statist og sige »romerske soldater går ikke med armbåndsur«, da vedkommende ikke havde fået lagt sin moderne beklædningsgenstand i garderoben.

I morgen har storfilmen ’Ben-Hur’ så premiere, og her vil der næsten med garanti optræde nogle fails, som filmskaberne enten ikke har opdaget eller ikke har kunnet gøre noget ved. Det er surt for folkene bag, men det er sjovt for os andre, og selvom Pilou Asbæk spiller Pontius Pilatus i ’Ben-Hur’, har vi udnyttet lejligheden til her at samle syv bommerter fra store, velkendte film, der deres øvrige kvaliteter ufortalt lige manglede et par ekstra opmærksomme øjne under optagelserne.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Raging Bull’ – 1980 (se fejlen 1:00 inde i videoen)

Det gør næsten ondt at udpege fejl i en så umanerligt god film som Martin Scorseses ‘Raging Bull, om den selvdestruktive bokser Jake La Motta, spillet af en sublim Robert De Niro, hvis temperament bringer ham til tops i sin boksekarriere på bekostning af hans personlige liv.

Ikke desto mindre glemmer ring announceren til Jake La Mottas titelkamp at løfte mikrofonen op til munden under præsentationen af bokserne. Det bliver især tydeligt, fordi vi kan høre ham tale under hele La Mottas entre, der udgøres af et imponerende one-take, som nok har været svært at genoptage.

Nogen har dog heldigvis været opmærksomme på fejlen og har fikset det ved, at der klippes fra hvor ring announceren står stille til et close-up af ham, hvor han taler i mikrofonen. På den måde ligger man næsten kun mærke til fejlen, hvis man bevidst kigger efter den.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘James Bond: Diamonds Are Forever’ – 1971 (se fejlen 3:12 inde i videoen)

Det er ingen hemmelighed, at ‘Diamonds Are Forever’ ikke ligefrem er den bedste James Bond-film – faktisk langt fra. Her får Bond til opgave at sætte en stopper for en diamantsmuglerring, da han opdager et langt større komplot om at bygge en gigantisk rumlaser af diamanter.

Med et så grotesk udgangspunkt er det også knapt så overraskende, at en fejl har kunne snige sig ind. Fejlen ses, når vi i en biljagt ser James Bond køre ind i en gyde, der er så smal, at han må køre på to hjul for derefter at komme ud på den anden side på de modsatte to hjul.

Denne fejl er dog blevet opdaget af studiet, som har forsøgt at komme den til livs ved at tilføje et ekstra skud fra bilens interiør, hvor vi ser det skrå perspektiv skifte, sådan at vi ledes til at tro, at bilens hældning har skiftet side i denne ellers meget smalle gyde. Et ihærdigt forsøg, der dog ikke skjuler, at nogen har lavet en bommert på settet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Toy Story’ – 1995 (se fejlen 3:50 inde i videoen)

Selv en af filmhistoriens allerbedste animationsfilm er ikke uden fejl. I John Lasseters ‘Toy Story’, hvor cowboydukken Woody bliver misundelig på rummandsfiguren Buzz Lightyear, da Buzz tager hans plads, som drengen Andys yndlingslegetøj.

Fejlen ses, når Buzz Lightyear skal bevise overfor Woody, at han kan flyve. Her springer Buzz fra legetøj til legetøj, hvor han undervejs ruller på taget af en lille legetøjsbil gennem et loop. Buzz kører her både ind og ud af loopet med vingerne foldet ud. Problemet er bare, at dette ganske enkelt ikke er fysisk muligt, da vingerne ville støde imod loopet begge veje.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Menneskejagt’ – 1959 (se fejlen 0:10 inde i videoen)

Mesterinstruktøren Alfred Hitchcocks thriller ‘Menneskejagt’ om reklamemanden Roger Thornhill, der forveksles med en regeringsagent og bliver jaget på tværs af USA, er en noget nær perfekt spændingsfilm fyldt med ikoniske scener og fænomenalt skuespil.

Alligevel har en lille og ganske underholdende fejl sneget sig ind i en scene, hvor Thornhill bliver skudt i benet med løst krudt. Her kan man fire sekunder inden skuddet se en lille dreng, som skynder sig at holde sig for ørerne, da det tydeligvis ikke er første gang, at han har indspillet denne scene.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Gladiator’ – 2000 (se fejlen 0:02 inde i videoen)

De fleste, som har set Ridley Scotts ‘Gladiator’, kan huske de storslåede slag i Colosseum, hvor Russel Crowe som Maximus kæmper for overlevelse i arenaen i sin jagt på at hævne sin families død.

Hvis man under Maximus’ første gladiatorkamp var opmærksom på den stridsvogn, som kører hjulet mod en væg og vælter, vil man muligvis have set den gastank som blottes, da et sort tæppe falder af. Scenen har næppe været billig at filme, hvilket kan være grunden til, at den ikke er blevet skrottet. Det ville nok heller ikke have været let at overtale stuntmanden i stridsvognen til at lave faldet en gang til.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Commando’ – 1985 (se fejlen 0:15 inde i videoen)

Lettere er det nok at tilgive en fejl, når den forekommer i den cheesy 80’er actionbasker ‘Commando’ med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen, der som den pensionerede specialtrænede kommandosoldat John Matrix kæmper for at få sin kidnappede datter tilbage.

Her vælter Matrixs Porsche i en biljagt på skurken Sully, hvorefter John Matrix selv vender den om igen med de bare næver. Døren er tydeligvis beskadiget, da de derefter sætter sig ind i Porschen, men når vi kort efter ser dem kører væk, er døren på mystisk vis fikset.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Jurassic Park’ – 1993 (se fejlen 1:35 inde i videoen)

En af de mange ting, som ’Jurassic Park’ er kendt for, er dens revolutionerende computerskabte effekter, som var langt foran deres tid. En af de mest intense scener i Spielbergs film er da børnene Lex og Tim skal gemme sig i køkkenet for en flok blodtørstige raptors, som ser frygtindgydende virkelighedstro ud.

De fleste har derfor nok også været for grebet af spændingen til at se hånden, som retter på raptoren, efter at den har brudt døren til køkkenet op. Raptoren er nemlig ikke computerlavet, som mangen af filmens øvrige dinosaurer ellers er, men er derimod en hydraulisk styret robot, der ligesom alt andet teknik har tendens til at fejle.

Læs også: ‘Skyfall’-anekdote: Daniel Craigs handsker kunne have kostet millioner

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af