‘Under sandet’ er årets danske Oscar-kandidat – et indlysende valg

‘Under sandet’ er årets danske Oscar-kandidat – et indlysende valg

Allerede sidste år gik rygterne, at premieredatoen på Martin Zandvliets roste ‘Under sandet’ blev lagt, så den ikke ville falde inden for samme Oscar-år som Tobias Lindholms ‘Krigen’.

Rygtet kan meget vel være fri fantasi, men har det noget på sig, har strategien i hvert fald virket. ‘Krigen’ opnåede en Oscar-nominering sidste år, og nu er ‘Under sandet’ kørt i stilling til årets ræs. Filmen, der handler om udnyttelsen af unge tyske krigsfanger til at rydde miner på den danske vestkyst i kølvandet på Anden Verdenskrig, er nemlig netop blevet valgt som årets danske Oscar-kandidat frem for Thomas Vinterbergs ‘Kollektivet’ og Lisa Ohlins ‘De standhaftige’.

Valget er truffet af én komité bestående af producer Tivi Magnusson, instruktør Anders Refn, fotograf Jan Weincke, kritiker Jacob Wendt Jensen, formand for Danske Biografer Kim Pedersen samt Henrik Bo Nielsen og Marianne Moritzen fra Det Danske Filminstitut.

Og det kan ikke have taget mange sekunder at nå til enighed: ‘Under sandet’ er den oplagte kandidat, som må formodes at have en god chance i det kommende Oscar-udskillelsesløb. Den har vakt opsigt i Nordamerika, hvor den sidste år blev vist på Toronto-festivalen og fik en flot modtagelse, og både Martin Zandvliet og hovedrolleindehaver Roland Møller er efter filmen blevet kørt i stilling til internationale karrierer.

Med sit fokus på krig og sin humanistiske, basalt medrivende fortælling kan den også tænkes at falde i mange akademimedlemmers smag. Filmen vandt både Bodil- og Robert-prisen herhjemme sidste år.

Der er dog et stykke vej endnu, før ‘Under sandet’ kan kalde sig Oscar-nomineret. Før jul annoncerer akademiet en shortlist på ni film, og først 24. januar offentliggøres nomineringerne. Se den fulde liste over, hvilke film de andre lande har indstillet, her.

Danmark klarer sig for tiden overvældende flot i Oscar-sammenhæng med hele fem nomineringer på blot ti år og en enkelt sejr til Susanne Biers ‘Hævnen’ i 2010.

Læs også: Interview med Roland Møller – »Folk render med alle mulige historier om, at jeg stadig er voldelig«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af