Vandbærerne: Seriernes oversete helte fortjener din hyldest

De fleste serie-buffs kender følelsen af at bruge et helt afsnit på at komme i tanke om, hvor man har set den en ny, lille birolleskuespiller før, så man glemmer at følge med i, hvad der egentlig sker i hovedplottet. Tv-serierne er nemlig spækket med skuespillere, hvis skæbne synes at være ivrig pendulfart mellem tidens mange tv-fortællinger. Ofte bliver de glemt, mens hovedrollerne hyldes, men nu skal det være løgn. Her er 10 af de mest markante, som fortjener evig taknemmelighed og uforbeholden ros.
Vandbærerne: Seriernes oversete helte fortjener din hyldest
Lance Reddick

Lance Reddick

Hvor har jeg set ham?
Primært kendt for rollen som Cedric Daniels i ’The Wire’ – en figur, han nærmest gentager i ’Bosch’, hvor han ligeledes spiller politichef. Før det spillede han undercovernarkobetjent i fængselsserien ’Oz’.

Hvilke typer roller spiller han?
Rollen som politimand synes at klæbe til Lance Reddick, der ud over ovennævnte blandt andet er repræsentant for lovens lange arm i ’The West Wing’ og ’Numb3rs’ samt FBI-chef i ’Fringe’ og FBI-agent i ’CSI: Miami’ og ’Law & Order’. Hans høgeprofil og skarptskårne træk passer da også til en mand, man ikke har lyst til at krydse klinger med.

Hvem er han?
Lance Reddick er født i Baltimore, hvor ’The Wire’ foregik, og har i sin tidlige ungdom studeret musik. Han begyndte på Yale School of Drama i 1991. Udgav i 2007 pladen ’Contemplation & Remembrances’.

Medvirker desuden i (udvalg):
New York Undercover, The Nanny, West Wing, Falcone, Law & Order, Law & Order: Special Victims Unit, CSI: Miami, Numb3rs, Lost, It’s Always Sunny in Philadelphia, American Horror Story, The Blacklist, Castle, Tim & Erics Bedtime Stories.

MV5BMTg2MTEwMDU4Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwOTEzNzQ0NzE@._V1_SY1000_CR0,0,1497,1000_AL_

Ann Dowd

Hvor har jeg set hende?
Aktuel i ’Quarry’, hvor hun spiller omsorgsfuld mor til den homoseksuelle hitman/håndlanger Buddy. Brillerer desuden som Patti Levin – storrygende overhoved for den hvidklædte religiøse bevægelse i ’The Leftovers’ – og ikke mindst i sidste afsnit af ’True Detective’ sæson 1.

Hvilke roller spiller hun?
Ann Dowds fortid som teaterskuespiller brænder igennem i hendes altid komplekse fremstillinger af (ofte moderlige) skikkelser som for eksempel Estabrook Masters i ’Masters of Sex’. Hun er desuden flere gange (’House’, ’Louie’) blevet castet som nonne.

Hvem er hun?
60-årige Ann Dowds far døde tidligt, og det var derfor op til hendes mor at opdrage de i alt syv børn. På grund af pres fra familien begyndte hun at læse medicin, men skiftede senere til drama. De første 10 år af karrieren brugte hun på Chicagos teatre. Hendes mand Lawrence Arancio, som hun har været gift med siden 1984, underviser i drama og har blandt andre haft Lady Gaga som elev.

SONS OF ANARCHY-- J'ai Obtenu Cette -- Episode 513 (Airs Tuesday, December 4, 10:00 pm e/p) -- Pictured: Donal Logue as Lee Toric -- CR: Prashant Gupta/FX

Donal Logue

Hvor har jeg set ham?
Kan opleves som sønnernes nemesis i sjette sæson af ’Sons of Anarchy’. Her spiller han en tidligere elitesoldat og US Marshall, der er pensioneret på grund af en lidt for voldelig indgang til sit arbejde – og på grund af sygdom. Også kendt fra Batman-prequelserien ’Gotham’, hvor han er en korrupt politimand, der kommer på ret køl.

Hvilke typer roller spiller han?
Efternavnet kunne lige så godt have været stavet Loke, hvilket ville have passet til, at manden altid spiller, som om han har en ræv bag øret. Hvilket igen passer til farven på hår og skæg. Donal Logue synes at excellere som karakterer med deres helt egen agenda. Og den er sjældent helt fin i kanten.

Hvem er han?
Den 50-årige canadier er uddannet historiker fra Harvard University og er desuden kendt for en række filmroller blandt andet i ’Max Payne’ og ’The Tao of Steve’.

Medvirker desuden i (udvalg):
Krimisæren, The X-Files, Forsvarerne, Skadestuen, Grounded for Life, LIFE, Monk, Terriers, House, Copper, Vikings, Law & Order: Special Victims Unit.

MV5BMTQ3NDczMDc5N15BMl5BanBnXkFtZTgwODkyOTA0OTE@._V1_SY1000_CR0,0,1502,1000_AL_

Molly Parker

Hvor kender du hende fra?
Molly Parker spillede en af de bærende roller (samtlige 36 afsnit) af ’Deadwood’, som nogle på grund af den teatralske dialog og utrolige mængder mudder og skørlevned har valgt at kalde ’Shakespeare i sølet’. Her spillede hun enken/forretningskvinden Alma Garrett. Endnu flere kender hende dog nok som toppolitikeren Jackie Sharp i ’House of Cards’. ’Dexte’r-fans vil genkende hende fra sjette sæson som søster til den religiøse morder Travis Marshall.

Hvilke typer roller spiller hun?
Det er alt for nemt at beskrive Molly Parkers potentiale på baggrund af hendes ’magtfuld og selvbevidst, men alligevel følsom’-attitutde i ’Deadwood’ og ’House of Cards’. Hendes karriere har blandt andet budt på rollen som datter af en lesbisk officer, som nekrofil i filmen ’Kissed’ (hvilket resulterede i en Genie Award, som er den canadiske Oscar, og som kvindelig rabbi i ’Six Feet Under.’ Fra 2018 kan vi se hende i rollen som moren Maureen Robinson i en nyindspilning af den klassiske sci-fi-serie ’Lost in Space’.

Hvem er hun?
44-årige Molly Parker voksede op i et hippiekollektiv i Canada. Hun gik til ballet, fra hun var 3, til hun var 17. Skuespillerkarrieren indledte hun allerede som 14-årig.

Medvirker desuden i (udvalgt): Highlander – the series, Poltergeist: The Legacy, Swingtown, Boardwalk Empire, Shattered, The Firm, Motive, Goliath.

MV5BMjQ1MDE0MDA4MV5BMl5BanBnXkFtZTgwNjY2Mjg3OTE@._V1_

Jimmi Simpson

Hvor kender du ham fra?
Aktuel som blid og anstændig gæst i ’Westworld’, der ellers er designet til, at man kan slå sig løs med hor, druk og drab. Også kendt som ekstremt introvert superhacker i ’House of Cards’.

Hvilke typer roller spiller han?
Vanviddet enten lurer eller får fuld gas i de fleste af Jimmi Simpsons roller. Man kan opleve ham som indavlet redneck i ’Carnivàle’, som den nærmest mest vanvittige (!) i ’It’ Always Sunny in Philadelphia’, og skulle man have set ’Hap and Leonard’, kan man opleve ham som en af serieverdens måske mest psykopatiske seriemordere til dato. Visse vil måske huske ham som David Lettermans ’praktikant’ Lyle.

Hvem er han?
40-årige Jimmi Simpson er født i New Jersey som den yngste af tre brødre. Han har en bachelor i teater fra Bloomsburg University i Pennsylvania og har da også spillet en del teater. Hans rolle i ’The Farnsworth Invention’ på Broadway (2008) indbragte ham prisen The Theatre World Award.

Medvirker desuden i (udvalg): 24 Timer, NYPD Blue, Cold Case, My Name is Earl, CSI: Crime Scene Investigation, House, Psych, How I Met Your Mother, Breakout Kings, Person of Interest, The Newsroom.

MV5BMjE1MjYzODgyMl5BMl5BanBnXkFtZTgwMzIyMTUzMjE@._V1_SY1000_SX1500_AL_

Alysia Reiner

Hvor har jeg set hende?
’Orange is the New Black’ er i høj grad en kritik af det privatiserede amerikanske fængselssystem – personificeret af den kyniske fængselsinspektør Natalie Figuerora spillet af Alyssa Reiner. Hun er også aktuel i serien ’Better Things’, hvor hun er anderledes mild og sympatisk.

Hvilke roller spiller hun?
Rollen som Natalie Figuerora kommer ikke ud af det blå. Mange vil genkende hende i roller som myndighedsperson – for eksempel FBI-agent og advokat. Med sin slanke benede skikkelse (1,80 høj) ligner hun da også en, der nærmest er født i et pants-suit.

Hvem er hun?
46-årige Alysia Reiner er født i Gainesville Florida og er ud over sine roller – hun har også en andel i den store succes, indiefilmen ’Sideways’ fik – også kendt for sit store sociale engagement. Især for miljøet. Hun og hendes mand har bygget deres Harlem-byhus om, og det er blevet så ’grønt’, at det er blevet vist i en række magasiner og haft ’hovedrollen’ i det amerikanske tv-program ’World’s Greenest Homes’.

Medvirker desuden i (udvalg): Law & Order, Family Law, The Drew Carey Show, Law & Order Special Victims Unit, Law & Order Criminal Intet, They Jury, The Sopranos, White Collar, Blue Bloods, Orange is the New Black, Hawaii Five-O, How to Get Away With Murder, Bones, Rosewood.

MV5BMzYyNDQyNDAxN15BMl5BanBnXkFtZTgwMjE2MjEwNzE@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

Frankie Faison

Hvor har jeg set ham?
Beregnende og mildest talt politisk kynisk politidirektør i ’The Wire’. Også kendt som eksbokser/ekssvindler/barejer i ’Banshee’.

Hvilke typer roller spiller han?
Frankie Faison excellerer i roller, der bevæger sig i retfærdighedens gråzoner. I ’Luke Cage’ følger han i samme spor og portrætterer den tidligere gadeforbryder Henry ’Pop’ Hunter, som nu tager sig af unge lømler og i retfærdighedens navn viser hovedpersonen vejen til selvtægt. Frankie Faison er i øvrigt den eneste, der spiller med i samtlige tre Hannibal film – som portøren Barney.

Hvem er han?
67-årige Frankie Faison fik sin skuespillerdebut i en produktion af ’King Lear’ under The New York Shakespeare Festival i 1974. James Earl Jones spillede titelrollen. Frankie Faison er født i Virginia, men bor nu i New Jersey. Han er ikke i familie med Scrubs-stjernen Donald Faison.

Medvirker desuden i (udvalg): Cosby, Prey, Monsters, Law & Order, Oz, Prey, All My Children, Law & Order: Special Victims Unit, Army Wives, The Wire, Lie to Me, Grey’s Anatomy, Black Box, The Good Wife.

Joy-Turner-My-Name-is-Earl-joy-turner-5309099-1280-720

Jaime Pressly

Hvor har jeg set hende?
Omkring årtusindskiftet viste TV 2 den meget populære parforholdsserie ’Jack & Jill’, hvor Jaime Pressly spillede danseren Audrey. Hendes store gennembrud kom som den drævende trailertrashbimbo Joy Turner i ’My Name is Earl’. En rolle, som hun nærmest gentog i en gæsteoptræden af ’Raising Hope’.

Hvilke typer roller spiller hun?
Siden ’My Name is Earl’ har hun stort set kun lavet komedier. Senest i serien ’Jennifer Falls’, hvor hun spiller en fyret direktør, der er nødt til at flytte ind hos sin uempatiske psykolog-mor – samt i ’Mom’ med Anna Faris og Allison Janney.

Hvem er hun
Jaime Pressly blev født for 39 år siden i North Carolina som datter af en danselærer og en bilforhandler, hvilket uden tvivl har været med til at forme hendes figur Joy Turner og i øvrigt før det en rolle i filmen ’Poor White Trash’. Hendes komiske talent viste sig første gang i ’Not Another Teen Movie’. Hun har flere gange optrådt på Top 100-lister over verdens mest sexede og lancerede i 2003 sit eget undertøjsmærke, J’Aime.

MV5BMTYyOTc5NzQ1Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwNjY1MjcwNQ@@._V1_SY1000_SX1500_AL_

Chance Kelly

Hvor har jeg set ham?
Han har nok gjort sig mest bemærket som den halsskadede (og derfor hæse) oberstløjtnant ’Godfather’ Ferrando i David Simons HBO-miniserie ’Generation Kill’. En rolle, der gjorde ham til æresmedlem af US Marine Corps og utvivlsomt medvirkede til at skaffe ham en rolle som oberstløjtnant i ’American Sniper’. Chance Kelly har desuden en lidt bemærkelsesværdig rekord. Han har nemlig spillet syv forskellige roller i syv forskellige afsnit af serien ’Law & Order’ (2004-2012). Kan desuden opleves som mystisk forhørsleder i ’Homeland’.

Hvilke typer roller spiller han?
Det er ofte i rollen som autoritetsperson, vi får lov til at se den 1,91 meter høje, køleskabsbrede Chance Kelly med de isblå øjne. Gerne kombineret med truende/aggressiv adfærd som i ’Luke Cage’ (sadistisk fængselsinspektør) eller ’Banshee’ (psykopatisk leder af en gruppe nynazister).

Hvem er han?
49-årige Chance Kelly har en fortid i college-football og som ret så succesfuld amatørbokser. Kelly stillede blandt andet op i konkurrencen NYC Golden Gloves (som supersværvægter) og vandt sin første kamp på knockout. Ville egentlig have været manuskriptforfatter som sin bedstefar, men endte med at overvinde sin sceneskræk for at blive skuespiller.

Medvirker desuden i (udvalg): New York Undercover, The Sopranos, The Unit, The Black Donnelys, Rescue Me, Fringe, Army Wives, Blue Bloods, House of Cards, Alpha House, Legends, Power, Aquarius, Bull.

MV5BMTg5NDAzNzcyMF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjM0MTI2MDE@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

Anna Gunn

Hvor kender du hende fra?
Hun spillede sin Emmy-vindende rolle som Skyler White i ’Breaking Bad’ så overbevisende, at ikke bare rollen, men hende som person blev lagt for had i USA i en sådan grad, at hun i 2013 følte sig tvunget til at skrive et indlæg i New York Times. Her forsvarede hun sin figur og i det hele taget kvinders ret til at sige fra over for urimeligheder.

Hvilke roller spiller hun?
Hendes rolle i ’Breaking Bad’ minder ret meget om hendes rolle som Martha Bullock i ’Deadwood’: Principfast, stålsat og måske en anelse fersk. Hun blev castet til endnu en stærk kvinderolle – som international jura-ekspert i ’Criminal Minds’-spinoff’en ’Beyond Borders’ og er aktuel som investeringsrådgiver i spillefilmen ’Equity’. Spiller titelrollen i den amerikanske version af den danske serie ’Rita’. Den er dog ikke blevet til andet end et pilot-afsnit.

Hvem er hun?
48-årige Anna Gunn er født i New Mexico, hvor ’Breaking Bad’ foregår. Dog ikke i Albuquerqe, men i Santa Fe. Hendes karriere veksler mellem tv-roller og filmroller. Hun blev for alvor opdaget, da hun spillede junkie i den legendariske serie ’NYPD Blue’.

Medvirker desuden i (udvalg): Seinfeld, Chicago Hope, Skadestuen, Forsvarerne, The Drew Carey Show, Judging Amy, Six Feet Under, Deadwood, Boston Legal, Breaking Bad, Law&Order, Lie to me, The Mindy Project, Beyond Borders, Portlandia.

Læs også: De 15 bedste serier på Netflix lige nu (drama) – rangeret

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af