Årets Bodil-filmpriser er uddelt – og debutanterne sejrede

Årets Bodil-filmpriser er uddelt – og debutanterne sejrede
Kristoffer Bech i Rasmus Heisterbergs Bodil-vinder 'I blodet'

2016 vil måske ikke gå over i historien som det største år i dansk film, men det vil dog blive husket for én væsentlig ting: Som året, hvor flere debutanter gjorde et imponerende indtog på filmscenen og hjemtog adskillige af de mest prestigefyldte priser på dansk grund.

Årets Bodil-show – det 70. af slagsen – fandt sted lørdag aften, og let overraskende vandt Rasmus Heisterbergs ‘I blodet’ hovedprisen som bedste film. Heisterberg er en erfaren manusforfatter (‘Kongekabale’, ‘En kongelig affære’, ‘Mænd der hader kvinder’), men filmen om en flok unge københavnere med ondt i eksistensen er hans første som instruktør. Filmen sejrede over Nicolas Winding Refns ‘The Neon Demon’, ‘Thomas Vinterbergs ‘Kollektivet’, Ali Abbasis ‘Shelley’ og Christian Tafdrups ‘Forældre’.

Sidstnævnte havde også en glimrende aften i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg. Tafdrups instruktørdebut vandt for bedste mandlige hovedrolle til Søren Malling, bedste manuskript, bedste fotografering til Maria von Hauswolff og scenografprisen til Jette Lehmann.

Det var således på mange måder nytilkommernes aften, men på skuespilsiden dominerede de rutinerede kræfter dog med priser til Trine Dyrholm (‘Kollektivet’), Lars Mikkelsen (‘Der kommer en dag’) ud over førnævnte Malling, der modtog sin første Bodil-pris.

Det var et stort øjeblik, da Henning Jensen fik overrakt sin første danske filmpris nogensinde – en Æres-Bodil. Instruktør og formand for fagforbundet Danske Filminstruktører Christina Rosendahl fik desuden en Sær-Bodil for sit engagerede arbejde i dansk filmpolitik, herunder kønsdebatten.

Bodil uddeles af de danske filmkritikere.

Bedste film: ‘I blodet’
Bedste kvindelige hovedrolle: Trine Dyrholm, ‘Kollektivet’
Bedste mandlige hovedrolle: Søren Malling, ‘Forældre’
Bedste kvindelige birolle: Victoria Carmen Sonne, ‘I blodet’
Bedste mandlige birolle: Lars Mikkelsen, ‘Der kommer en dag’
Bedste fotografering: Maria von Hauswolff, ‘Forældre’
Bedste manuskript: Christian Tafdrup, ‘Forældre’
Bedste dokumentar: ‘The War Show’
Scenografprisen: Jette Lehmann, ‘Forældre’
Bedste amerikanske film: ‘The Revenant’
Bedste ikke-amerikanske film: ‘Toni Erdmann’
Æres-Bodil: Henning Jensen
Sær-Bodil: Christina Rosendahl
Streamingprisen: ‘Flaskepost fra P’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af