’Get Out’-instruktør Jordan Peele: »Når jeg går ned ad gaden i et hvidt kvarter, prøver jeg at være usynlig«

Den ene halvdel af komikerduoen ’Key & Peele’ står bag den mest omdiskuterede film i USA lige nu. ’Get Out’ handler om en sort mands mareridt i en hvid familie og er med spiddende humor og forrygende plottwists et originalt take på den verserende racetematik. Vi fangede instruktøren over en telefon fra New York til en snak om både horror-kærlighed og raceforhold.
’Get Out’-instruktør Jordan Peele: »Når jeg går ned ad gaden i et hvidt kvarter, prøver jeg at være usynlig«
Foto: Albert E. Rodriguez/GettyImages

’Get Out’ er en af de største overraskelser i amerikansk film i nyere tid.

Umiddelbart lyder historien i Jordan Peele’s debutfilm egentlig ikke som en klassisk opskrift på succes. Dels fordi ’Get Out’ som udgangspunkt er en genrefilm til et nichepublikum. Dels fordi filmen forener de voldsomme horrorelementer med en håndfast racekritik. Det er ikke just comme il faut i Hollywood og omegn.

Ikke desto mindre har Jordan Peeles gyserthriller indtil for få uger siden kunnet bryste sig af at have en yderst sjælden 100 procent-score på sitet Rotten Tomatoes. De amerikanske anmeldere er med andre ord helt oppe at køre over ’Get Out’, og biografpublikummet har i den grad taget filmen til sig. Jordan Peele er den første sorte instruktør med en film, der har indspillet over 100 millioner dollars.

’Get Out’ handler om en sort mand, fotografen Chris (spillet af Daniel Kaluuya), der har fået en hvid kæreste, Rose (Allison Williams, især kendt som Marnie i ‘Girls’). Hun har planlagt at tage ham med på weekendbesøg hos sine forældre, som skal møde den nye kæreste for første gang.

»Har du fortalt dem, at jeg er sort«, spørger Chris bekymret Rose før afrejsen.

»Det behøver jeg da ikke at fortælle. Det har de det helt fint med«, svarer Rose.

(L to R) Logan (LAKEITH STANFIELD) meets Chris (DANIEL KALUUYA) in Universal Pictures’ “Get Out,” a speculative thriller from Blumhouse (producers of “The Visit,” “Insidious” series and “The Gift”) and the mind of Jordan Peele. When a young African-American man visits his white girlfriend’s family estate, he becomes ensnared in a more sinister real reason for the invitation.
Daniel Kaluuya i ‘Get Out’

Forældrene er del af en velstillet, øvre hvid middelklasse, og til at begynde med er alt godt. Roses far (Bradley Whitford) er ekstremt imødekommende over for den unge, sorte mand og slår hurtigt fast, at han »altså ville have stemt på Obama, hvis præsidenten havde fået en tredje regeringsperiode«. Moren (Catherine Keener) er også venlig, selv om hun insisterer lovlig meget på at ville hypnotisere Chris for at hjælpe ham af med hans rygevaner.

Men under overfladen lurer uhyggen. Den rige, hvide familie har sorte tjenestefolk, der opfører sig som undertrykte robotter, og da et helt selskab af hvide mennesker kommer på besøg i forældrenes mondæne hus, begynder skeletterne at vælte ud af skabene.

Det starter med akavede bemærkninger under smalltalken, hvor en pensioneret golfspiller lægger unødig meget vægt på, hvor stor respekt han har for Tiger Woods, mens en ældre kvinde mærker godt efter på Chris’ biceps og spørger Rose, om det er rigtigt, at sorte mænd, prik prik prik.

Herfra udvikler Jordan Peeles debutfilm sig til at være et eklatant, djævelsk horrordrama, der både er tro mod sin genre, men samtidig er et spiddende, ferskt indspark i debatten om den latente racisme i USA.

»’Get Out’ handler om det at være sort i USA. Om hele tiden at føle sig udenfor. Det element har vi ikke set i horrorfilm før, men det at være en outsider i alle situationer er en reel, ægte frygt, som alle sorte kender. Det ville jeg gerne tappe ind i«, siger Jordan Peele, da vi får kontakt til ham gennem en skrattende telefonlinje fra New York.

Makkerparret bag Barack Obamas anger translator

Jordan Peele er primært kendt som den ene halvdel af komikerduoen ’Key & Peele’. Sammen med Keegan-Michael Key har Peele gennem flere år i deres nu lukkede sketchshow på Comedy Central lavet jokes om ikke mindst racerelationer og politik i USA.

Blandt makkerparrets kendteste sketches er deres anger translator for Barack Obama. Her spiller Jordan Peele Obama og parodierer ham til perfektion, mens Keegan-Michael Key spiller Luther, der oversætter og siger tingene, som Obama egentlig tænker dem indeni: Vredt og på gadesprog.

I ’Key & Peele’ har de to også ofte skabt sekvenser med udgangspunkt i horrorfilm. Eksempelvis har de lavet en vanvittig parodi på ’The Shining’, og de er i det hele taget fans af det groteske. De trækker den ofte lidt længere, end man er vant til at se.

»Horror er så virkningsfuld. Det er efter min mening en meget undervurderet genre. Jeg har altid været fan af horrorfilm, og her har jeg forsøgt at kombinere genren med raceproblematikker og samfundskritik«, siger Jordan Peele.

Vi taler med ham kort efter den amerikanske premiere på ’Get Out’, og Peele fortæller, at filmens succes har været højst overraskende for ham. Ikke mindst, fordi han mødte en mur af modstand, da han oprindelig skulle sælge ideen til producenter i USA.

»På et tidspunkt frygtede jeg, at jeg aldrig ville kunne få den lavet. Jeg pitchede den mange gange, men der var ingen, der forstod den. Indtil jeg mødte produktionsselskabet Blumhouse. De fattede den og ville ikke ændre noget i manuskriptet. De var med på at lave den film, jeg ville lave«, siger han.

key-and-peele-anger-translator-2016-billboard-1548
‘Key & Peele’

I den indledende scene i ’Get Out’ ser man en sort mand, der går ensom rundt i et forstadskvarter beboet af hvide mennesker. Han bliver bange, da en bil pludselig følger efter ham, langsomt trillende langs kantstenen. På elegant vis fremmanes gysertemaet, så vi allerede der sidder ude på kanten af biografsædet.

»Den første scene inviterer publikum ind i universet og viser denne her distinkte følelse af frygt. Scenen er jo et vink til Trayvon Martin, der gik rundt i et hvidt kvarter og blev angrebet og dræbt. Mange sorte oplever ofte, at de bliver set på som en trussel, og den følelse kender jeg 100 procent. Jeg er utryg, hvis jeg bevæger mig ud i forstæderne. Jeg skal hurtigst muligt videre, væk«, siger Jordan Peele.

Racismen skubbes stadig ind under gulvtæppet

Det er ikke mindst Peeles originale (og humoristiske!) take på de sociale normer og kodekser, der er blevet hyldet af kritikere og biografgængere i USA. For selv om ’Get Out’ sine steder har et vist slægtskab med film som ’Rosemary’s Baby’, ’Invasion of the Body Snatchers’ og ’The Night of the Living Dead’, har Peeles gyserfilm et dybere lag. Den dissekerer slet og ret, hvordan man må opføre sig som sort, og hvordan man netop ikke må opføre sig.

»Det er anderledes at tale med politiet, hvis man er sort, end hvis man er hvid. Hvis jeg taler med en betjent, så skal jeg opføre mig velopdragent og underlegent. Jeg må ikke bande, ikke have øjenkontakt. Ellers går det galt.

Så hvis jeg går ned ad en gade i et hvidt kvarter, prøver jeg at være så usynlig som muligt. Det er denne her aktuelle diskussion om race i USA, hvor man bliver set som en trussel, alene fordi man er sort, som jeg gerne ville behandle«, siger 38-årige Peele, der i øvrigt selv er gift med en hvid kvinde, komikeren Chelsea Peretti.

Oplever du, at racisme er udbredt i USA?
»Racismen er alle steder. Mange forsøger at skubbe racismen ind under gulvtæppet. Men den eksisterer altså. Frygten blandt sorte i USA har ikke ændret sig, efter at Trump blev valgt. Der er meget stærke racismegrupperinger nu, som har fået mere taletid, og vi har set flere hate crimes. Men fakta er, at racismen også var der før, altså i Obamas regeringsperiode. Da jeg skrev ’Get Out’ var det ikke tilladt at tale om racisme. Det kan vi nu. Selv om vi har fået en ny regering, der gerne vil fremme racisme«, siger Peele.

’Get Out’ er allerede blevet en del af samtalen

Den debuterende instruktør har selv været udsat for kritik i medierne i kølvandet på ’Get Out’. Samuel L. Jackson langede for nylig ud efter, at Peele har valgt en engelsk skuespiller, Daniel Kaluuya (’Black Mirror’, ’Sicario’), til hovedrollen som Chris.

get out 2
‘Get Out’

Var det svært for dig at finde den rette skuespiller til rollen?
»Nej. Der er så mange sorte skuespillere, der fortjener hovedroller i horrorfilm som denne, men da vi fandt Daniel i England, greb han den bare med det samme. I sidste ende kan vi bare se på hans præstation. Han forstod alle de emner og elementer, der er i filmen, med det samme. Det handler ikke om, om han er amerikaner eller englænder. Han forstod karakteren, også på et følelsesmæssigt plan«, siger Jordan Peele.

Ud over at ’Get Out’ tør behandle så delikat et emne, som den gør, er hemmeligheden bag dens succes utvivlsomt også, at den serverer sin ulmende uhygge på uhyre effektiv vis og undervejs leverer adskillige hårrejsende plottwists.

»Som alle store film overholder ’Get Out’ trofast genrekonventionerne – i dette tilfælde horrorfilm skudt med brutal intelligens og skarpsynet allegori – mens den samtidig når ind til en dyb psykisk og politisk virkelighed«, lyder det eksempelvis i The Washington Posts anmeldelse.

Hvordan har du selv oplevet modtagelsen af din film i de seneste uger?
»Det har været overvældende. Jeg er virkelig glad for, at især horrorfans godt kan se, at det er en god film. Men også at alle andre kan se, at der er et ekstra lag. Jeg tror, at filmen har fået et ekstra boost med sig, fordi den behandler det at være afroamerikaner i nutidens USA«, siger Jordan Peele.

»Min film er allerede blevet en del af samtalen. Den hjælper os med at tale om det problem, der hedder race. Folk går ud af biografen og taler om deres egne oplevelser, også på en sjov måde. Hvis mange begynder at anskue race på bare en lille smule anderledes vis, end før de havde set filmen, så har jeg opnået meget«.

Læs også: Skuespiller sviner kritiker, der ødelagde hans films perfekte Rotten Tomatoes-score

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af