Jessica Chastain sætter handling bag ordene i kampen for ligeløn i Hollywood

Jessica Chastain sætter handling bag ordene i kampen for ligeløn i Hollywood

Den ulige løn mellem mænd og kvinder i Hollywood er et af de varme emner i filmbranchen for tiden. Flere og flere skuespillerinder kæmper for ligeløn på filmsettet, og Jessica Chastain (‘Zero Dark Thirty’, ‘The Tree of Life’, ‘The Martian’, ‘Interstellar’) har meldt sig som en af de mest fremtrædende stemmer, der er villig til at sætte handling bag ordene.

Debatten blev for alvor skudt i gang i 2014, efter et hacker-angreb på Sony Pictures kunne afsløre, at de betalte deres kvindelige skuespillere mindre end deres mandlige.

I februar 2015 talte Sonys tidligere chef Amy Pascal på Women in the World-konferencen om situationen og argumenterede for, at det primært bundede i, at kvinderne simpelthen ikke bad om mere i løn – og at de skulle tage ansvar selv.

I 2015 stod Jessica Chastain frem og fortalte, at hun fik en fjerdedel mindre i løn for den syvdobbelt Oscar-nominerede ’The Martian’ end hendes mandlige medstjerne. Nu uddyber hun sin vrede i et interview med Variety.

»Jeg husker at se Amy Pascal – det var efter Sony-hacket, og hun gav en tale et sted. Hun sagde, at en del af grunden til, at kvinder ikke bliver betalt så meget som mændene, er, fordi de ikke beder om det (…) Det slog mig virkelig. Først blev jeg pisse sur. Og så tænkte jeg, ’hun rør ved noget her’. Kvinder bliver nødt til at gå forrest og kræve, at de bliver behandlet lige for deres arbejde«, fortæller hun og fortsætter:

»Jeg tager ikke jobs mere, hvor jeg bliver betalt en fjerdedel af, hvad min mandlige co-star gør. Det tillader jeg ikke i mit liv«.

Hun har sendt et stærkt budskab ud til kvinder, ikke kun dem i filmbranchen, men også i andre brancher, hvor lønnen mellem mænd og kvinder fortsat er ulige.

»Det, jeg gør nu, når jeg tager imod en film, er, at jeg altid spørger om en fair lønning. Jeg spørger, hvad de tilbyder mig i forhold til fyren. Jeg er ligeglad med, hvor meget jeg bliver betalt, jeg er i en branche, hvor vi bliver overbetalt for vores arbejde. Men jeg vil ikke være der, hvor jeg laver det samme arbejde som andre, og hvor de bliver betalt fem gange så meget, som jeg gør«.

Læs også: Interview med Jessica Chastain – »Jeg er en nørd«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af