’Skam’ sæson 4 afsnit 2: »Øjnene mine bliver semivåde«

Hele sæsonen igennem dissekerer skamaholics Naja Helene Hertzum og Nanna Mosegaard den seneste udvikling i Julie Andems fortælling om Sana.
’Skam’ sæson 4 afsnit 2: »Øjnene mine bliver semivåde«

Lørdag d. 15.04.17 kl. 15.01

Naja: Altså, nu så jeg lige klippet fra Sanas værelse og måtte pause for at snage på indretningen: Vi ved jo, at Sana dyrker basket, og alle de mange medaljer og trofæer peger i retning af, at hun holder et vist niveau? Så det der straight-a-element, som vi har set i glimt i læsegruppescenerne med Isak i sæson tre, gælder ikke kun boglige fag, men også sporten.

Nanna: Nemlig. Og selvfølgelig er hun det – hun er jo Sana. Hun er ikke rigtigt typen, der udsender ’det vigtigste er ikke at vinde, men at være med’-vibrationer, er hun?

Naja: Ha! True. Sana er så ultimativt no-bullshit-agtig <3

Nanna: Til gengæld er jeg altså nødt til at rejse en lille kritisk finger i vejret her og sige, at mit lidt halv-utålmodige ’det her er altså sidste sæson’-jeg er ved at være træt af scener, hvor Sana bliver forstyrret i sin bøn af iMessage-beskeder, teenagesnav eller The Weeknd.

Skam 7

Er det kun mig, der føler, at det nu er ved at være en lidt for ensformig ’hun er fanget i spændingsfeltet mellem to kulturer’-symbolik, der efterhånden er meget lidt subtil og ’Skam’-agtig? Jeg ved godt, vi kun har kradset i overfladen – men der skal altså kradses hårdere! Jeg synes, det er langt mere interessant, når mere konkrete konflikter kommer i spil, som for eksempel Sana og Elias’ russebuss-snak her til sidst.

Naja: Jeg er forså vidt enig. Selvom ’Romeo+Juliet’-referencerne i sæson tre heller ikke ligefrem var subtile, så er den her symbolik temmelig overtydelig. Men måske handler det om, at det i Norden simpelthen er mere tabuiseret og svært at snakke om islam(/religion) end om homoseksualitet (og psykisk sygdom). Og at filmsproget derfor bliver lidt mere, hmm, mekanisk? Jeg tror på, Julie A nok skal komme efter det. Giv-tid-giv-tid.

Naja: Feministen i mig håber i øvrigt på, at der kommer en reel ligestillingsdiskussion ud af, at Elias godt kan feste, mens det (ifølge Elias i hvert fald) kan betyde, at folk hater på Sana, at hun deltager i russebussen. Shit, der er mange konfliktakser i det her manner.

Tirsdag d. 18.04.17 kl.13:55

Nanna: »Fy faen, fy fy faen« er den nye ’5 Fine Frøkner’. Please sig, at jeg ikke er den eneste, der har hørt den hele påsken?

Jeg er vild med det her klip! ’Skam’ må være uofficiel verdensmester i at lave bænk-samtale-scener, der på ingen måder føles hverken opstillede eller unaturlige. Det der med at skabe intimitet på en skolegårds-bænk med en omgang Cup Noodles er sigende for, hvorfor denne her serie igen og igen bare rammer spot on.

Det er så hverdagspoetisk, som noget nærmest kan være. Jeg tror, man let kunne lave en top 10 liste over de bedste bænk-snakke i ’Skam’ (vinderen er selvfølgelig Isak og Jonas i sidste sæson).

Naja: Hmm. Her er jeg kun delvist enig. Første halvdel af Sana og Nooras samtale er for mig at se totalt weird, kunstig staccato og fyldt med pauser. Fordi (hendes kongelige højhed) Julie A vil understrege, at Sana bliver usikker og øjebliksvist taber sine dukkeførertråde.

Scenen er helt genial, synes jeg. Den starter stift: Nooras tydeligt goofy cluelessness, idet hun spørger til Yousef, er nemlig Noora set gennem Sanas POV – og skal understrege, hvor irriterende Sana synes, det er, at Noora er interesseret i Yousef. Men så snart, Sana så spørger til William, og Noora bliver stille, så skifter det. Fordi SANA SER. Og så bliver scenen smooth og dialogen flydende igen. Her bliver Sanas gudmoderlige universalblik på situationen virkelig kørt i stilling. Først er hun usikker, og dialogen og skuespillet er stift og kunstigt, så fatter hun alligevel sympati for Noora, hun er ovenpå, og scenen flyder igen.

Skam 2

Nanna: Vildes timing til gengæld! Ikke helt lige så slem som Nooras var i sidste sæson, men så alligevel. Vi var tæt på endelig at få noget ærlighed fra Noora omkring greie med William. Det er ikke selve Noora-William-relationen, der er spændende længere, men jeg har savnet oprigtige, selvsikre Noora. Hun var jo ærligt talt en rimelig skinger skygge af sig selv fra Isaks perspektiv, og jeg savner hende og hendes læbestift.

Naja: Apropos læbestift, så har Noora og ikke Sana læbestift på i det her klip. Føler Sana sig mon særligt blottet i netop denne samtale med Noora?

Nanna: Der er så mange ting at tale om i dette klip. For eksempel det meget fine politiske twist i, at Sana selv bruger generalisering som et våben for at holde Noora væk fra Yousef. Det er en meeeget kløgtig måde at vende diskussionen 180 grader, når hun selv spiller på fordommene og håber, at Noora hopper i. »Det står i Koranen. Så sådan er det«. Men det peger virkelig i retning af, at Noora (for anden gang) kommer til at stjæle en venindes love-interest. Så vil jeg altså gerne boycutte ’Skam’-læbestift sammen med dig..

Naja: Ja, det er så fedt, at Julie A (igen) tager røven på os og lader Sana selv udnytte den klassiske fordom, der hersker om muslimske mænd og etnisk-skandinavisk kvinder, og bruge den til sin egen vinding: Host-host, nej-nej Noora, du kan vel nok se, at du skal FUCKING HOLDE FINGRENE FRA FABULOUS Yousef … for muslimer bruger jo bare white chicks, indtil de er parat til noget seriøst. Host-host.

Men jeg spår faktisk, at der slet ikke opstår nogen reel kontrovers Noora og Sana + Yousef imellem. Det ville på en eller anden måde være under Julie Andems værdighed at genbruge en hos before bros-storyline, ikke? Jeg tror, konflikten ligger et helt andet og uventet sted. I sidste sæson frygtede man lidt noget gigantisk homodrama, død og ødelæggelse, og så var de sande dramaer faktisk at finde i karakterernes indre konflikter.

Nooras interesse for Yousef fungerer jo som katalysator for, at vi (og Sana selv) får blotlagt noget sårbarhed og bekymring i Sana. Lidt på samme måde som Isak skulle acceptere sin seksualitet i sidste sæson, skal Sana måske acceptere, at hun ikke altid har hele det fulde overblik, og at det er okay? At nogen (men hvem?) også har hendes ryg?

Nanna: Jeg æder til gengæld mine ord fra tidligere om, at Vilde og Magnus er mit nye yndlingspar. Så du, da Vilde tilføjede Magnus til pigernes gruppechat inde på bloggen?! Lige der blev ’nåhhhr’ altså erstattet rimelig prompte med ’aarrghh’ (men sjovt!!).

Naja: Ja, og hele Magnus’ fascination af Vilde (universet! Stjerner! Wow!) er jo simpelthen så irriterende. De bliver virkelig kørt i stilling som tomhjernerne. Næsten for karikeret.

Onsdag 19.04.17 kl. 12.06

Naja: YOUSEF HAR SENDT SANA EN FB VENNEANMODNING!! :-O :-O

Nanna: Ja.. åh ja.. – suk Facebook-hjerte, brist ej!

Apropos spejlingen af dansechicksne i maskulin-træningscenter-version, så fornemmer jeg en lille tendens til, at denne her sæson i nogle af scenerne mimer tidligere. For eksempel lige her, hvor Sana er Isak i sidste sæson i selvsamme biologi-lokale i præcis samme online-stalker-mode. Nu hvor det er sidste sæson, så synes jeg, det er nogle fine nik tilbage til de tidligere og giver den der fornemmelse af, at ringen sluttes.

Skam 4

Naja: Totalt. Og så kan Julie A altså bare det der med at få hårene til at rejse sig på armene og øjnene mine til at blive semivåde. Jeg er helt inde i Sanas forelskelse, mens hun kigger på de billeder. Og på den der dobbelte måde, hvor jeg næsten mærker hendes forelskelse på min egen krop og samtidig bare har et hjerte, der smelter for Sana, fordi det bare er så fucking cute, at hun er verliebt.

Nanna: Yousef ftw! Synes de forskellige lagdelinger eller mere eller mindre konservative religiøse opfattelser er sindssygt godt fortalt. Det er ikke ’de unge mod de gamle’ – det handler om forskellige personlige opfattelser af dét at være religiøs og samtidig begå sig i en ikke-religiøs verden. Og at der er nuancer i alt. De kæmpestore konfliktoptrapninger kommer jo aldrig i ’Skam’-verdenen.

Samme dag kl. 22.31

Naja: Så du bloggen på skam.p3.no her til aften? Man vinder faktisk tre minutter og 46 sekunders youtube-video med Elias’ crew, ’Hei Briskeby’, hvis man følger med på bloggen, og yderligere tre minutters video, hvis man følger linket til Youtube, hvor Elias, Yousef, Michael og de andre guttene vlogger derudaf med udfordringer og totalt teen boy-stemning.

Til gengæld kan man (hvis man som undertegnede helst ser glasset halvt tomt) godt blive lidt bange for, om Yousefs Facebook-add af Sana også bare var en chatroulette-udfordring? Åh!

Fredag 21.04.17 kl. 15.32

Nanna: En af mine største anker, da jeg hørte, at det her var sidste sæson, var, at vi så ikke fik russebuss-historien med. Det luner mit hjerte, at det på denne her måde bliver flettet ind alligevel, og at koordinator-Vilde får sit velfortjente shine på sidelinjen.

Nanna: PS. Sana der sparker til dæk <3

Naja: Jeg ville til enhver tid hellere sælge min EU-godkendte bus til fem fine frøkener (!!) end til ’20 helt almindelige norske (der blev understreget med let nedladende blik på Sanas hijab) piger’ med pæne øjenbryn. Der er noget seriøs ære på spil her.

Skam 6

Nanna: Haha… præcis! Men hvordan kommer de til at skaffe 320.000 norske kroner til en bus? Hvordan?! Så mange doruller har de altså ikke.

Naja: Nej, Noora må skippe sine fiskekaker klokka fem, og så må de have de solariesponsorater i spil igen.

Læs også: Anmeldelse af ‘Skam’ sæson 4 afsnit 1 – »Jeg glæder mig til, at Sana kan give mig knaldrøde ører over mine fordomme

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Iman Meskini, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Tarje Sandvik Moe, Henrik Holm, Marlon Langeland. Premiere: Den 22. april
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af