’Skam’ sæson 4 afsnit 1: »Jeg glæder mig til, at Sana kan give mig knaldrøde ører over mine fordomme«

Fra denne uge og hele sæsonen igennem dissekerer skamaholics Naja Helene Hertzum og Nanna Mosegaard den seneste udvikling i Julie Andems fortælling om Sana.
’Skam’ sæson 4 afsnit 1: »Jeg glæder mig til, at Sana kan give mig knaldrøde ører over mine fordomme«

Mandag 10.04.17 kl. 13.28

Nanna: Naja! Nu sker det – våren er kommet!! Jeg har set traileren både bagfra og forfra mindst 16 gange siden i fredags, jeg har booket et mødelokale med storskærm på jobbet, og alt i mig er klar til, at Sana (aka. Queen of Resting Bitch Face) endelig får sin sæson. Som Julie Andem selv så fint formulerede det på Instagram: cus shits bout to go down yo.

Naja: Nanna! Jeg ved det. Jeg havde meldt mig ud af Kosegruppa DK efter tredje sæson og dermed nok lidt glemt/fortrængt, hvor meget jeg faktisk har gået og glædet mig til sæson fire. Og jeg må lige understrege, at jeg havde sat mine penge på Sana som ny hovedperson allerede i december (gad vide, om man faktisk kunne oddse på ’Skam?). Så jeg har vundet et eller andet.

Jeg er dog frygteligt trist over, at de har annonceret, at fjerde også bliver sidste sæson. Men som min tidligere partner in ’Skam’-crime, Mads (hvis enorme sko, du har fået den betroede opgave at udfylde), sagde i går: Måske er det godt nok, at de stopper, mens legen er god. For hypen havde nok ikke holdt til seks sæsoner. Selvom jeg er forfærdeligt ulykkelig over blot at skulle tænke mig til Vildes vilde (see what I did there) tur i russebuss.

Nanna: Klokken er 13.30, og jeg får på meget insisterende vis at vide, at jeg ikke har rettigheder til at se klippet udenfor Norge? HVORFOR? Jeg troede Bertel H havde sørget for, at de skandinaviske ’Skam’-sluser blev holdt åbne? Er der en norsk it-praktikant, der ikke har fået memo’et og glemt at trykke på en knap?

Nanna: Okay – 135 ganges refresh, og nu har it-praktikanten fået trykket på den rigtige knap. Dyb indånding. Jeg er klar.

Mandag 10.04.17 Kl. 19.32

Naja: SÅDAN. Nu har jeg set et minut og et sekund af den nye sæson. Og jeg er allerede sindssygt spændt på denne her sæson. Vi har i indledningen set glimt af Trump, missiler og slørede krigsfotos og bønnekald. Og jeg fornemmer, at Julie Andem virkelig leger tagfat med os og vores fordomme.

Venstrefløjskulturelite-delen af mig er i hvert fald panikangst for, hvordan jeg som privilegeret hvid majoritetstype kan få hul på den her. Og samtidig lægger jeg bare så trygt mit hjerte i Julie Andems hænder. Julie kan alt. Endda inkorporere fan-art i sin serie (indledningsscenen med alle drengene på ladet af flyttebilen er 1:1 kopieret fra en fin håndtegning, en ’Skam’-fan har lavet).

Skam 4a

Nanna: Kattehooker og Vilde er uden tvivl mit nye yndlingspar – jeg kan mærke, at de kommer til at udløse megen ’åååhr’ fra min side. Efter Isak og Even, der fik mig til at være et decideret emotionelt vrag, er det rart med lidt ukompliceret teenromance uden så mange dikkedarer (7-9-13). Jeg er forresten helt vildt glad for, at vi allerede i allerførste klip får præsenteret Sana i både drengegruppen og pigegruppen – juhuuuu, alle er med!

Naja: Ja! Men er Sana helt med, altså i gruppen? Den der isolationsfølelse, som her bindes op på svinekødsforglemmelser og sexsnak, men som – uden at forklejne Sanas oplevelse i situationen – i virkeligheden bare er så universelt genkendelig og teen-præcis. Det er jo bare det, Julie A kan. Tage noget konkret og personligt – det være sig homoseksualitet, religion, psykisk sygdom eller hudfarve – og gøre det til et billede på noget meget mere alment.

Hvis alle skolebørn bare så ’Skam’ og ’Historien om Danmark’ på DR i undervisningen, var de nærmest dækket ind.

Nanna: Det er lige netop balancen, som hele tiden bliver vægtet så fint, der gør denne her serie så utroligt unik. Isolationsfølelse og dressing – masser af dressing – er nok den bedste opsummering på første klip <3

Naja: NOOOOO. Hvordan kan syv-og-et-halvt-minut gå så hurtigt?

Bemærkede du i øvrigt Sanas medfølende blik mod Noora? Det er sjovt, hvordan Noora allerede i dette første lille klip synes mere sympatisk end i Isak-sæsonen. Fordi hun ikke bliver set gennem Isaks øjne længere. Og hvordan Vilde til gengæld virker mere overfladisk med sine små flirteglimt i øjet, fordi vi ser sæsonen gennem Sana? Nå. Lad refresh-legen begynde.

Og PS: Hvem er Jamila?

Nanna: Jeg aner ikke, hvem Jamila er! Mit indre Skampedia melder pas. Må man google? Jeg googler.

Nanna: Aha. Jamila er en del af hijab-politiet. Konflikt coming up! Kom så, næste klip.

Tirsdag d. 11.04.17 kl. 17.50

Nanna: Har du set det?! Tre minutter og mange spekulationer allerede. Sanas bror er åbenbart i samme vennecrew som Evens gamle ven/»den forrige mannen i mitt liv« fra Elvebakken (hvad betyder det?! Intet er, må vi huske på, tilfældigt i denne her verden!). Sana crusher på sin brors ven (og han crusher tydeligvis også på hende, så du blikket?! – resting bitch face er åbenbart ikke urokkelig). og Sanas bror er virkelig sød. Hvorfor har de holdt på ham så længe?

Nanna: Okay. Jeg ved, du har travlt på jobbis, men det har jeg ikke, eftersom det er påskeferie om fem minutter, og det her virker umiddelbart som lovlig overspringshandling. Så kan vi lige tale et kort øjeblik om Sana som hovedperson?

Naja: Ja, klart – let dit hjerte! Del dine tanker om The Godmother of Nissen!

Nanna: Hun har konsekvent gennem alle tidligere sæsoner været riiimelig overlegen, ovenpå og klart dén med det kølige overblik. Hun har sådan en form for ghetto-Lisbeth-Salander-vibe over sig. Og hun virker ældre og lidt som deres alle sammens storesøster i kraft af sin meget modne, analytiske tilgang til alt det, de andre render rundt og stresser over med hovedet under armen. Jeg er så spændt på at se, hvad der virkelig kan ryste hende.

Naja: Ja, men der er allerede flere muligheder: Indtil videre har vi noget crushing på brormand-Elias’ ven Yousef, noget følen-sig-udenfor-i-pigegruppen, noget Jamila/hijabpoliti, noget pleasing-af-mor, og hvad mere – jo selvfølgelig alt det, der følger med at bære tørklæde i Norge (og Danmark for den sags skyld), og som for eksempel antydes i busscenen, hvor damen på sædet overfor sender fordomsfulde blikke.

Nanna: I forhold til traileren (hvis man går Kosegruppa DK-analytisk til værks), så er Sana i virkeligheden også starten på kædereaktionen og den der – med køligt Sana-overblik – bevidst initialiserer dramaet for de andre. Skal vi lægge noget i det? Det skal vi nok.

Naja: Hun starter kædereaktionen, ja, men jeg vil godt vædde på, at vi også ser hende miste grebet i denne sæson.

Onsdag d. 12.04.17 kl. 14.06

Naja: Åh hvor fint med en kvinde-sulten pendant til drengenes dansechicks-scene i forrige sæson. Dengang var det Isak, vi som seere vidste, stod uden for drengenes blik på dansedamerne, denne gang er det Sana, der helt omvendt må undertrykke sine smålystne blikke på Yousef, mens de andre ladies bare gakker ud i liderlig is-slikkeri.

Skam 4c

Nanna: Jeg havde slet ikke set spejlingen til dansechicksne, før du sagde det, men det er jo helt klart dét, det er. Så fint. Mit snart-30-årige-jeg bliver dog lidt ramt i forhold til målgruppesnakken, når pigerne står og sutter sultent på deres is-skeer (meget norsk at spise is i snevejr forresten) på grund af drenge, der vitterligt er… drenge. Men man kan ikke være for gammel til ’Skam’. Basta.

Naja: Ej, det er sgudda en ganske pæn samling unge mænd, de har fundet til formålet, Nanna – det kan selv jeg og min udprægede hang til x-kromosomer sgudda anerkende. Der må du lige genfinde din indre kuvøsejæger.

Fredag d. 14.04.17 kl. 20.17

Nanna: KLIIIIP! (råbt på samme måde, som de råber »breeeev« i ’Paradise Hotel’)

Naja: Åh Sana. Mit hjerte bløder for Sana. Jeg har helt ærligt faktisk haft lidt svært ved at få hul på den her sæson ( … sagde hun utålmodigt 20 minutter inde i første afsnit).

Med Isak var det nemt – jeg var som homo en slags fredet og kunne sige, tolke og analysere, som jeg ville: »Jeg må gerne, jeg er jo selv!«. Her har det været anderledes svært, fordi jeg bliver konfronteret med mine egne fordomme. Det bliver et vildt benspænd – min egen politiske korrekthed kombineret med idiotisk uvidenhed gør det svært at tale om Sanas religion uden at kløjs i det. Fordi jeg vitterligt er bange for at sige noget forkert.

Skam 4d

For eksempel er jeg vildt fascineret af, at muslimer i 2017 naturligvis har apps, der hjælper med at finde ‘Kompasretning: Mekka’ og huske på bønnetider. Det har jeg aldrig tænkt over. Og den fascination i sig selv er jo helt vildt fordomsfuld. Fordi der til grund for den ligger en ide, om at alt, der har med religion at gøre, må være frygteligt gaaaammeldags.

Det glæder jeg mig faktisk helt vildt til at få gjort op med. Jeg glæder mig til, at sæson fire og Sana kan give mig knaldrøde ører over min egen uvidenhed og mine egne fordomme. Og vi har jo kun lige ridset i overfladen. Men hvis Noora snupper endnu en love interest for næsen af en veninde, så boycotter jeg simpelthen – og jeg ved det lyder drastisk – rød læbestift resten af 2017. Og det er jo lige præcis det, ’Skam’ kan: blande de teenagenære minikonflikter med det store og alvorlige.

Læs også: Sanas syv mest bemærkelsesværdige facetter – og én side, vi håber at få nuanceret

Læs også: ‘Skam’-traileren spillet baglæns giver de stærkeste clues til sæson 4

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Iman Meskini, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Tarje Sandvik Moe, Henrik Holm, Marlon Langeland. Premiere: Den 15. april
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af