Sanas syv mest bemærkelsesværdige facetter – og én side, vi håber at få nuanceret

Sana bliver hovedpersonen i fjerde sæson af 'Skam'. De her højdepunkter viser, hvorfor det er det helt rigtige valg.
Sanas syv mest bemærkelsesværdige facetter – og én side, vi håber at få nuanceret

Hun var det populære og det naturlige, men også det modige og det rigtige valg, og selvfølgelig skal Sana være ’Skam’s næste hovedperson, som skal forsøge at løfte den tunge arv efter Evak.

Mens vi venter på sæson 4 af den norske seriesensation, ser vi tilbage på de højdepunkter, der gjorde Sana kult (som i det danske ord, ikke som i dritkult), samt et enkelt, der viser en Sana, vi håber at se mindre til.

kred

1. Da hun fik hele pigegruppen til at tabe kæben – og mælet

Klip: ’Kred’, sæson 1, afsnit 3

Sana er en onelinermaskine uden filter, og ingen går ram forbi, når hun langer sine uforgribelige sandheder ud.

Til det allerførste russemøte lagde hun ud med at forkaste Vildes dorullefinansierede budget, før hun foreslog – nej: befalede – at de andre piger skulle hooke med 97’er-drengene, også Eva, der var nødt til at droppe sin sølle 99’er-kæreste Jonas. Da Noora protesterede på sin lidt farisæiske facon (hademails stiles til min redaktør), prikkede Sana resolut hul i hendes hykleri:

»Norske piger bytter sex for penge, popularitet og bekræftelse hver eneste dag. Lad være med at sidde og lade som om, det er helt nyt for dig. Det er din kultur«.

Mens pigerne sad og glanede fåret på den slagfærdige sandsigerske, tilføjede hun med perfekt komisk timing: »Jeg tror, det bliver godt, det her«.

Det er nok ikke altid lige fedt at være Vilde, når hun gang på gang bliver ramt af Sanas sylespidse nålestik, men Sanas evne til at skære tingene ud i pap uden påtaget høflighed eller affable smil er noget af det, der gør hende til så cool en karakter.

dejlig er jorden

2. Da hendes hijab greb Vildes opkast

Klip: ’Deilig er jorden’, sæson 1, afsnit 10

Selvom hun kan virke taktløs, grænsende til det perfide, er Sana en ekstremt loyal veninde i nøden for Vilde, Noora, Eva og Chris. Det blev klart i løbet af første sæson, hvor hun forsvarede Vilde over for både Ingrid og pigegruppen. Så da Vilde drak sin hjerne ud til Ibens fest, var det Sana, der bar sin bevidstløse veninde hjem i seng, stak to fingre i halsen på hende og krammede hende uanfægtet (om end med en noget stram mine), efter at Vilde havde knækket sig ned i Sanas hijab.

Bagefter skiftede Sana til hvid sweater og hvidt håndklæde og smilte sit inderligste smil til dato, og det var, som om vi fik et lille glimt af en blødere side godt gemt bag den stenhårde, sortklædte facade. Den glæder vi os til at se mere til.

freake ut

3. Da hun skræmte livet af pigerne

Klip: ’Freake ut’, sæson 2, afsnit 4

Sana er måske nok en kilde til latter blandt publikum, men det er ikke så ofte, der løber et grin hen over hendes eget ansigt. Derfor var det en befrielse, da hun gennemførte en sindrig prank på pigerne under deres fælles hyttetur.

Det startede med nogle mystiske Jodel-beskeder, og siden allierede Sana sig med Chris og bildte de andre ind, at hendes hijab havde magiske kræfter, og at hyttepasseren Kasper var et spøgelse. Okay, det var nok mest Vilde, der troede på det, men med sit gravalvorlige pokerfjæs fik hun også gjort Eva og Noora ængstelige. Til sidst udløste hun spændingen og lyste op i et stort grin, og den efterfølgende fælles forløsning var med til at tømre pigegruppen yderligere sammen.

Sana er blevet mere lattermild siden, og selvom hun ikke ville være Sana, hvis hun blev alt for skæmtsom, er der ingen tvivl om, at hun rummer et uforløst deadpanpotentiale.

bare tenker på william

4. Da hun lurede Noora+William

Klip: ’Bare tenker på William’, sæson 2, afsnit 8

Sana er ikke blot udstyret med en giftig tunge og en brutal ærlighed – hun er også i besiddelse af stor empati og menneskelig indsigt. Det beviste hun, da hun tidligt fornemmede, at åndsfraværende Noora havde en gut ved navn William på hjernen.

I en over 10 minutter lang, shot reverse shot-klippet alvorssnak hjalp hun Noora med at få bragt orden i alle hendes rodede tanker. Og hun gjorde det uden at prædike og moralisere, men ved simpelthen at blive ved med at stille kritiske spørgsmål og prøve Nooras synspunkter af: »Hvorfor er han et dårligt menneske? Hvorfor knuste han en falske i hovedet på en anden dreng? Har du spurgt ham?«.

Mod slutningen af samtalen blev det måske lidt docerende, men selvretfærdigheden blev punkteret igen med en selvironisk bemærkning om hendes magiske hijab, og seje Sana vågnede op til dåd, da Noora refererede til hendes soft side: »Det siger du fandeme ikke til nogen«, sagde hun med en truende pegefinger, efterfulgt af et afvæbnende smil.

slut slut slut

5. Da hun hævnede sig på hijabpolitiet

Klip: ’Samma ulla’, sæson 2, afsnit 6, ’Slut slut slut’, sæson 2, afsnit 8, ’Sharmuta’, sæson 2, afsnit 9 & ’Allah9753’, sæson 2, afsnit 9

Sana har mere selvværd og integritet end resten af Hartvig Nissen til sammen, og vi har set talrige beviser på, at man gør klogest i ikke at fucke med hende.

Gang på gang har hun gennemhullet Vilde og Isaks fordomsfulde spørgsmål med snertende salver, men størst styrke viste hun, da hun i anden sæson blev hetzet af ’hijabpolitiet’.

Sana troede (fejlagtigt), at det var hendes svigerinde Jamilah, der slutshamede hende for at leve for frivolt, og frem for at bøje af stod hun stejlt på, at hun ikke havde gjort noget galt, og tog en udsøgt hævn ved at offentliggøre samtlige Jamilahs pikante beskeder til Sanas bror på hendes Facebook-væg. I dagens anledning vælger vi så at se bort fra, at den anonyme hater Allah9753 i virkeligheden var en forsmået Riot-gut, som havde sagt, at Sana skulle sætte sig på hans ansigt, hvortil hun havde riposteret:  »Hvorfor? Er næsen større end pikken?«.

Vi ser frem til at få udforsket kløften mellem det lystfulde teenageliv og et hjem forankret i troens dogmer, for det kan umuligt være helt uden komplikationer og penible dilemmaer, når Sana som troende muslim forsøger at navigere i en verden fyldt med sprut, homser, klining og hooking. Det er i skildringen af dette skisma, at sæson 4 har mulighed for at blive en lige så vigtig tabubryder, som tredje sæson var det med sit fintfølende fokus på homoseksualitet og bipolaritet.

biologi

6. Da hun afpressede Isak

Klip: ’Biologi’, sæson 3, afsnit 1

Sana er en handlekraftig og driftig dame, og uanset om der skal afsættes doruller eller skaffes rulleplasser, skal hun nok få opgaven løst.

Mest snu var måden, hvorpå hun fik mingeleret det, så Isak sluttede sig til Vildes kosegruppa i starten af tredje sæson. Hun beslaglagde den pose pot, Isak havde glemt/’gemt’ hos Eva, og afpressede ham til at melde sig til kosegruppa, hvis han ville have sin hash tilbage. Samtidig beholdt hun 10 procent – ikke fordi hun ryger, men fordi »det er godt at have«, hvis man nu skulle få lyst til at lave et callback til episoden i sæsonfinalen.

Det var Sana i sit snedige zenit som en manipulationens mester med ironisk plirrende katteøjne. Til sidst i klippet fik vi tilmed et »hæ!«, Sanas catchphraseudbrud, da biologilærerinden med hængebarmen parrede Sana og Isak som partnere.

Og hey, hvad var det nu lige, der skete til det kosegruppatræf? That’s right: Isak og Evens blikke mødtes for første gang. Den magiske hijab strikes again!

religion1

7. Da hun tog fejl

Klip: ’Religion’, sæson 3, afsnit 8

Sana er skarpere end de fleste, men den lethed, hvormed hun kan udspille enhver diskussionspartner med rap retorik og klippefast overbevisning, kan sommetider virke lidt for fantastisk for en 17-årig gymnasiepige.

Så det var forfriskende at se hende indrømme, at hun havde taget fejl, dengang hun belærte Isak om homoseksualitets manglende evolutionære funktion.

Vi vender tilbage til klippet med mere negativt fortegn om lidt, men ’Religion’ startede som en diskret håndsrækning fra Sana, som igen havde gennemskuet, hvad der var på færde, ligesom det var et sjældent eksempel på selvindsigt fra den selvsikre pige. Forhåbentlig vil sæson 4 afsløre lidt flere fejl og sprækker i Sanas skudsikre panser.

religion2

BONUS: Da hun stavede det for os

Klip: ’Religion’, sæson 3, afsnit 8

Han skulle lige ødelægge det, Isak. Sana havde netop blottet sig, indrømmet sin fejl og rakt en hånd ud til ham. Men frem for at tage imod den valgte han at bide hånden af med et flabet spørgsmål om islam.

Og så fik vi en af de dér moraliserende og retorisk overbevisende monologer, hvor man lidt for tydeligt mærker forfatteren bag replikken (se også Eskilds ’Pride’-prædiken og Isaks skoleanalyse af ’Skam’ i sæsonens sidste klip). Tredje sæson af ’Skam’ var formentlig seriens bedste indtil nu, men den havde ikke desto mindre en lidt trættende tendens til at caste sine karakterer som public service-prædikanter.

»Islam siger det samme som altid. (Dramatisk kunstpause). At alle mennesker i denne verden er lige meget værd. (Ny dramatisk kunstpause). Og at ingen mennesker skal bagtales, krænkes, dømmes eller latterliggøres. (Endnu mere dramatisk kunstpause). Hvis du hører nogen bruge religion for at argumentere deres had, så lyt ikke til dem. For had kommer ikke fra religion – det kommer fra frygt«.

Den svada lyder for meget som det, den er: En skreven tekst lagt i munden på en 17-årig, der næppe kunne have formuleret budskabet nær så formfuldendt i en naturlig samtale.

Sana er særligt forfalden til den slags taler, fordi hun er en karakter, der udfordrer vores fordomme. Det er noget af det, der gør hende så fascinerende, men det virker langt mere overbevisende, når det udspringer naturligt fra handlingen og situationerne og ikke serveres som små stykker af småkagevisdom.

Det er en af kunstens (og det er ’Skam’ bestemt) største kvaliteter, at den kan hjælpe os med at forstå de sandheder og antagelser om verden, vi går og tager for givet på et abstrakt plan til daglig, på et dybere erkendelsesniveau ved at lade os sanse og opleve dem per stedfortræder. Og hvis Sana kan blive det vindue ind til en verden indhyllet i tabuer, kan hendes sæson gå hen og blive endnu bedre og vigtigere end Isaks.

Og så bliver det egentlig også meget fedt med en sæson, der ikke (?) kommer til at handle om den besværlige første kærlighed.

Læs også: De religiøse motiver i ‘Skam’, afkodet

Læs også: Opråb til gamle ‘Skam’-fans – giv os vores teenageserie tilbage

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af