‘Skam’ sæson 4 afsnit 3: »Den gamle ’Skam’-buzz er tilbage«

Hele sæsonen igennem dissekerer skamaholics Naja Helene Hertzum og Nanna Mosegaard den seneste udvikling i Julie Andems fortælling om Sana.
‘Skam’ sæson 4 afsnit 3: »Den gamle ’Skam’-buzz er tilbage«

Lørdag 22.04.17 kl. 19.06

Naja: Jeg spekulerer meget på, hvad der lyder pænest: Sanef eller Yousna? Jeg er totalt Team Sanef/Yousna i hvert fald. Har praktisk talt glemt, hvem Evak er. Gulerodsskrællescenen var simpelthen så fab (også fordi jeg blev lige så frustreret over Sanas gudsjammerlige forsøg, som Yousef gjorde).

Jeg er en sucker for en romance, og den her er sgu fin (og så er den virkelig også spændende den der semifeministiske storyline, der udfolder sig – både når mutti siger, at de to, hun og Sana – kvinderne – er de fornuftige, og når Sana understreger, at hendes mand skal ku’ lave mad. Sana er bare sejheden selv).

Skam 3b

Nanna: De seksuelle spændinger, der lå i den lille tynde gulerod, var næsten nok til, at den kunne tilberede sig selv. Jeg føler, at det her bejleri, der foregår (fra begge parter), er så spændende og strategisk på én og samme tid, fordi de jo ikke på samme måde kan tale »Fy faen så vakker du er«-lige-ud-af-posen, som vi tidligere har set.

Evak er glemt – Sanef (dén stemmer jeg for!) er det nye. Og ja, der udspiller sig helt klart en fantastisk feministisk (synes godt, vi kan droppe ’semi’) sidehistorie i mange af scenerne, hvor Sana tager de små opgør med vanlig coolfaktor 50+ og en helt ubesværet selvfølgelighed.

BTW. Det her var en virkelig god start på ugens klip… Jeg kan mærke, det bliver godt!

Mandag 24.04.17 kl. 12.11

Nanna: Damn! Kan man købe et kursus i forhandlingsteknik af Sana?! Pepsi-Max-gjengen fik jo ikke et ben til jorden!! Til gengæld… har hun så lige solgt sig selv og de resterende frøkner ud for 320.000 NOK? Eller har hun begået en ægte russebuss-genistreg? Jeg hælder klart til/håber klart på det sidste.

Naja: Ja, men ud over, at Pepsierne kaldte Vilde for slut, kommer vi så ikke også til at få et problem mellem Eva og (eks-)veninden Pepsi-Ingrid? I øvrigt er jeg vild med den fulde chat mellem Yousef og Sana (på bloggen). De megaflirter jo. Seriøst. Han have følelser, ellers chatter man sgu ikke så intensivt og glimt-i-øjet-agtigt med sin vens søster.

Tirsdag 25.04.17 kl. 19.05

Nanna: Åh. Så sidder hun bare dér i sin seng – lige kommet ud af badet, helt ren og makeup-løs, klædt i håndklæde og uden filter eller skjold. Og hendes mor (en voksen!!) får lov til at vise en lille smule af sit ansigt (læs: bliver lukket en lille smule ind i ’Skam’-intimsfæren) og er så god og bare mor på den helt rigtige kærlige og forstående måde. Jeg taber nærmest underkæben af, hvor rørende symboler og dialog går i spænd lige her. Og samtidig har jeg en nagende fornemmelse af, at deres relation bliver udfordret lige om lidt.

Naja: Ja, jeg har samme fornemmelse. Sana havde to hemmeligheder at fortælle. Og forelskelsen var nemmere at løfte sløret for end bussen. Og ja – du er totalt spot-on i det med voksen-afbildningen. Vi har vist aldrig nogensinde set så meget voksenfjæs (måske lige skolelægen og Evas mor i starten af 1. sæson fraregnet) i ’Skam’. Og i hvert fald ikke så relativt ligeværdigt i dialogen.

Skam 3e

Og alligevel er der midt i nærheden den der distance, som der er i alle scener med voksne. En grundstemning af fjern misforståethed. At det er for svært at forklare sine forældre det hele. Men når det så er sagt – hvor ser hun dog bare kærlighedsfyldt ud, som hun hviler sit hoved mod sin datters, hende mamaSana.

P.S. Hvor langt hår har Sana i øvrigt under den hijab – jeg har da aldrig i mit liv set så omfangsrig en håndklædeturban :-O

Onsdag 26-04-17 kl. 15.12

Naja: Avavav. Jeg får ondt i maven. Hvad foregår der med Even + Mikael + Isak? Noget er galt. Og Even så helt plaget ud, da han spurgte til Mikael foran Sanas locker. Og løj så bagefter Isak lige op i fjæsa. Og hvorfor kender Even til Sanas mors bagværk? Har Even hængt med Elias gennem Mikael tilbage i sin tid på Elvebakken?

Nanna: *hrm-hrm* Jeg rømmer mig lige og advarer på forhånd om, at der i følgende redegørelse ligger temmelig meget spekulation og måske ikke helt så meget fakta-baseret empiri bag. Men ikke desto mindre, så tror jeg, det hænger således sammen:

Skam 3f

I fordums tid på Elvebakken har Mikael og Even haft en fling af romantisk karakter – højst sandsynligt skæmmet af, at Even var kærester med Sonia, og at Mikael (nok) er muslim. Derfor har det hele været undercover og top-secret, hvorfor de har ageret som venner udadtil. Derfor har Even været en del af Elias’ vennegruppe og er kommet hjemme hos Sana.

På et tidspunkt er det så gået galt (nogen er bakket ud – nok Mikael), og Even har (i kombination med sin sygdom) valgt at skifte skole. Husk på, at han har læst hele koranen – det fortæller han Isak i tredje sæson. Måske i et forsøg på at prøve at forstå og finde en løsning med Mikael dengang.

Fredag 28-04-17 kl. 20.47

Naja: Så sidder Sana der, helt i sort og i fuld makeup foran de lysklædte, naturligt-makeup’ede pepsier. Shit, hvor er hun bare lysår sejere end de lyshårede kedelighedsdamer. Men når det så er sagt, så fik du ret i lørdags, da du spåede, at det her afsnit ville blive vores vigtige turnaround.

Julie Andem formår nemlig igen lige at sætte sejl til ét for seeren helt letforståeligt drama (alkohol i lejligheden, hurtigt, ryd op, ud-ud-ud, af sted!), der så viser sig at være totalt sekundært og diminutivt i sammenligning med det egentlige drama: Yousef er ikke muslim. Pow!

Julie A har os virkelig i sin hule hånd her. Vi tror lige, at faren er drevet over, idet Yousef tager skylden for Absolut-flasken i entréen – og vi ånder oven i købet som seere ekstralettet op, da besked med »no worries« fra Yousef endda afsluttes med et hjerte-emoji <3

… Og så er alt det svære faktisk kun lige begyndt.

Skam 3g

Nanna: Jeg må indrømme, at jeg var begyndt at være bekymret for, om denne her sæson kunne løfte sig til de tidligere højder i forhold til min følelsesmæssige investering, da jeg godt nok har syntes, at dramaturgien sneglede sig frem.

Men det her afsnit giver mig roen tilbage, for hold da op – nu sker der altså noget andet end det forventelige, vi har set hidtil. At konfliktoptrapningen lige netop ikke hænger sammen med den scene, der udspiller sig i lejligheden, men med ganske få messenger-beskeder, der rammer som et lyn, er geeenialt. I ’Skam’ er der aldrig noget, der hedder stilhed efter stormen – for man ved ikke, hvor den egentlige storm rammer. Uforudsigeligheden længe leve!

Naja: Jeg har aldrig tidligere på tv set de hoppende ’besked-på-vej’-messengerbobler brugt så effektivt og fyldt med suspense, som de gør i ’Skam’. Man er vitterligt helt inde i Sanas hoved, når hun sender sit forsigtige »Hvad mener du?« af sted som svar på hans »jeg er ikke muslim«-bombe.

Og så endnu mere, da først det lille profilbillede-pop, der betyder, at Yousef har set beskeden, plopper op, og der derefter går (rundt regnet) tusinde år, før han svarer, hvor man hvert sekund frygter, at hoppe-boblerne forsvinder, og han afbryder samtalen. Og så er svaret, da det endeligt lander – »Jeg tror ikke på Allah« – desto mere hjerteskærende.

Nanna: Jeg følte præcis det samme. Krydret med en jerntung kugle i maven, da hun vælger ikke at svare på den sidste besked. Hendes skuffelse er så relaterbar – og så endda i skærende kontrast til klippets navn »Jeg dømmer ingen«. For gør hun ikke lige netop dét her? Om hun så i virkeligheden dømmer sig selv eller Yousef, må vi se.

Naja: Men hvad bliver konflikten så nu? Det er jo tydeligt, at det er vigtigt for Sana (og i hvert fald moren), at hun finder en muslimsk mand. Men hvad skal vi se i de næste afsnit? At Sana stiller spørgsmål ved sin egen tro? Eller at hun skal overtale Yousef den anden vej rundt? Eller at de faktisk skal komme deres respektive tro/ikke-tro overens og finde sammen til trods for forskelligheden?

Der er lagt i ovnen til noget stort nu. Og jeg synes, vi i dette afsnit for første gang denne sæson rigtigt ser det, som Julie A gør så godt: Nemlig det store drama i de små detaljer. Er vi enige om, at det skal belønnes med fem stjerner?

Nanna: Alle scenarierne er relevante og interessante, så ligegyldigt hvilken retning vinden blæser, så er det i den rigtige. Jeg har for første gang i denne sæson virkelig mærket den gamle ’Skam’-buzz komme tilbage, og jeg synes, scenen med moren i sig selv er fem stjerner værd.

PS: Svar så på den besked, Sana. Og kom så næste klip…

Læs også: Anmeldelse af ‘Skam’ sæson 4 afsnit 3 – »øjnene mine bliver semivåde«

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Iman Meskini, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Tarje Sandvik Moe, Henrik Holm, Marlon Langeland. Premiere: Den 29. april
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af