’Game of Thrones’: Tre hurtige spørgsmål og svar efter sæsonfinalen

’Game of Thrones’: Tre hurtige spørgsmål og svar efter sæsonfinalen
Bran Stark i 'Game of Thrones'.

Sæson syv kulminerede i et hidtil uset stormøde mellem næsten samtlige hovedkarakterer, hvor (næsten) alle kort blev lagt på bordet. Der var flere detaljer, som man i farten nemt kan have overset, hvis man ikke har en god portion baggrundsviden fra George R.R. Martins bogunivers. Her ser vi nærmere på tre af de væsentligste.

1. Hvad ligger bag navnet Aegon Targaryen?

Sam var overraskende hurtig til at købe hele Brans The Three-eyed Raven-fidus. Samarbejdet mellem de to kloge hoveder satte et afsluttende (og overforklarende) punktum i det efterhånden fortærskede emne, der hedder Jon Snows ophav, som nu mindst er blevet opklaret tre gange i løbet af serien.

Men Brans tilbageblik førte dog til en vigtig ny detalje. For Jon hedder i virkeligheden slet ikke Jon, men Aegon VI Targaryen. Og hvorfor er det så afgørende?

Udover at et navneskift i seriens afsluttende sæson vil kræve en nærmest umulig omstillingsproces, har navnet i sig selv en stor historisk betydning. Aegon ’Erobreren’ Targaryen var hele dragedynastiets grundlægger og den første Targaryen-konge i Westeros. Han var gift med sine to søskende Visenya og Rhaenys, og sammen med dem erobrede han i fordums tid Westeros med sine tre drager. Sidenhen har fire navnefæller siddet på Jerntronen, hvor Aegon V var Daenerys’ farfar og far til The Mad King.

Navnet har en enorm plads i Westeros’ historie, og i den nuværende handling kan det oplagt tolkes som, at Jon og Daenerys sammen skal genindsætte Targaryen-dynastiet på tronen – nøjagtig som Aegon Erobreren gjorde det. Men det havde vi måske anet, Aegon eller ej.

2. Hvem er Det Gyldne Kompagni?

Selvfølgelig gik Cersei ikke med til våbenhvilen efter en dybfølt samtale med sin ærkefjende og bror Tyrion. Cerseis nye plan om at lade Daenerys og Jon i stikken stadfæster, at hun er godt på vej til at blive The Mad Queen. Trumfkortet i hendes udvikling er hendes plan om at besejre Jon og Daenerys med hjælp fra Det Gyldne Kompagni fra Essos, så lad os lige få genopfrisket, hvem de er.

I serien har kompagniet af lejesoldater fra det østlige kontinent nydt meget lidt opmærksomhed. Vi ved, at Jorah Mormont har tjent under dem, inden han tilsluttede sig Viserys i første sæson. Og i sæson fire hører vi om dem igen, da Davos foreslår, at Stannis hyrer kompagniet, der tæller op mod 20.000 mand, i et desperat forsøg på at vinde momentum efter nederlaget på Blackwater i sæson to. Et forslag, ærekære Stannis blankt afviser, da han ikke billiger lejesoldater – en kende hyklerisk, da han ikke var bleg for at gøre brug af blodmagi i kampen om tronen.

I bøgerne får det legendariske kompagni væsentlig mere plads. Kompagniet blev grundlagt omkring 100 år inden The War of Five Kings af Aegor Rivers – en Targaryen-bastard, der måtte flygte fra Westeros efter et mislykkes oprør mod den siddende regent Daeron II Targaryen.

Cersei Lannister i ‘Game of Thrones’.

Det Gyldne Kompagni blev et samlingspunkt for Westeros’ eksilriddere og fik ry for deres glimrende krigsfærdigheder, hvilket sidenhen har gjort dem til de mest eftertragtede lejesoldater i ’GoT’-universet.

I bøgerne erfarer vi, at kompagniet er hjem for en central karakter: Endnu en Aegon Targaryen! Han er søn af Rhaegar Targaryen og Elia Martell og skulle efter sigende have fået sit hoved kvast af Sandor Clegane under Roberts oprør. Den daværende Hand of the King, Jon Connington, har dog i al hemmelighed frelst ham fra Bjerget Clegane og opdraget ham hos Det Gyldne Kompagni – en plotlinje, der indtil videre har været skrevet fuldkommen ud af serien.

Men mon Cerseis plan indvarsler endnu en Targaryens komme? Det er sandsynligvis for sent at smide så stor en karakter på bordet i 11. time, og meget tyder da også på, at karakteren er blevet sløjfet og delvist overført til Jon for at skabe et stringent fokus på ham og Dany.

3. Fortid, nutid, fremtid – hvad kan Bran egentlig se?

Der er nok ingen tvivl om, at Brans magiske kræfter kan få vidtrækkende konsekvenser for den afsluttende sæson. Større tvivl er der om, hvad han helt præcist kan se.

I dagens afsnit så vi Bran rejse tilbage i tiden og bevidne Jons dåb samt Rhaegar og Lyannas bryllup. Tidsrejseevnerne har været i spil før, og vi har sågar set Bran påvirke fortiden: Hans far hørte ham som et hvisk i vinden i forrige sæson, mens Hodor decideret så ham i fortiden og fik det anfald, der ledte ham til at være mentalt tilbagestående gennem hele serien.

Men inden Bran lærte at rejse i tiden, var han først og fremmest en greenseer: Han så virkelige begivenheder udfolde sig i sine drømme, mens han også kommunikerede med The Three-eyed Raven, hvilket ansporede hans mission nord for muren. Disse syner blev flettet sammen med hans evner som Warg – en magiker, der kan besætte levende væsener, for det meste dyr, men i Brans tilfælde også mennesker.

Bran Stark og The Three-eyed Raven i ‘Game of Thrones’.

Siden Bran blev The Three-eyed Raven, er hans evner blevet stærkere, men spørgsmålet er, om han nu kan rejse og ændre i tid efter forgodtbefindende?

I bøgerne er Brans tidsrejser uløseligt forbundet til Weirwood-træerne. Bran kan tappe ind i de oldgamle træers ’hukommelse’ og se alt, hvad træerne har bevidnet gennem tiden, men han er altid begrænset til træerne. I serien er omfanget af Brans evner væsentlig mere uklart.

I starten af Brans oplæring hos The Three-eyed Raven er Weirwood-træerne udgangspunktet for Brans syner. Det er blandt andet i nærheden af et Weirwood-træ, at Bran ser The Children of the Forest skabe den første White Walker, mens han også ser sin afdøde far i nærheden af Weirwood-træet i Winterfell.

Men træernes betydning er gradvist forsvundet: Hvordan kan Bran for eksempel se inden for i Lyanna Starks barselsseng, hvor der intet træ er i nærheden?

Er Bran i virkeligheden The Night King? Næppe.

Nu virker Brans evner temmelig ubegrænsede. Han kan både ’warge’ og rejse frit rundt i fortiden og sågar ændre på fortiden gennem valg, han foretager i nutiden, som vi så i ’Hold the Door’. De omfattende evner har affødt mange teorier – blandt andet at Bran er The Night King. Men med kun seks episoder tilbage virker det usandsynligt, at serien kan nå at bygge op til så stort et twist.

Det virker derimod mere sandsynligt, at Brans tidsrejser på en eller anden måde kommer til at ændre på fortiden: Måske er det i virkeligheden Bran, der er Bran the Builder – grundlæggeren af Stark-slægten og manden, der opførte både Muren og Winterfell?

Teorien er ikke utænkeligt. Man kunne sagtens forestille sig, at Bran ser sig nødsaget til at rejse tilbage i fortiden for at stoppe The White Walkers og på en eller anden måde igangsætter konstruktionen af det magiske forsvarsværk.

Læs også: Anmeldelse af sæsonfinalen i ‘Game of Thrones’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af