Martin Scorsese angriber Rotten Tomatoes – og hylder ‘Mother!’

Martin Scorsese angriber Rotten Tomatoes – og hylder ‘Mother!’
Martin Scorsese til premiere på sin seneste film med den sigende titel, 'Silence'. (Foto: Matt Winkelmeyer/Getty Images)

Stregen kridtes klarere og klarere op mellem dem, der er for, og dem, som er imod såkaldte aggregatsider som Rotten Tomatoes og Metacritic, hvor anmeldelser samles til en fælles angivende karakter eller procentdel. Er der én, som bestemt ikke er fan af fænomenet, så er det instruktørlegenden Martin Scorsese.

»Den brutale fordømmelse, som har gjort indtjening i åbningsweekenden til en blodtørstig publikumssport, synes at have fordret en endnu mere brutal tilgang til filmanmelderiet. Jeg taler om markedsundersøgelsesfirmaer som Cinemascore og online-’aggregater’ som Rotten Tomatoes, der absolut intet har at gøre med rigtig filmkritik. De rangerer en film på samme måde, som du rangerer en hest ved et væddeløb eller en restaurant i en Michelin-guide«, skriver Scorsese i et langt essay på The Hollywood Reporter.

»De har alt at gøre med filmforretning og absolut intet at gøre med hverken skabelsen eller det intelligente syn på film. Filmskaberen er reduceret til et indholdsfabrikant og seeren til en forbruger med manglende nysgerrighed«.

Flere af Scorseses værker, såsom ‘Taxi Driver’, ‘Raging Bull’ og ‘Goodfellas’, er snigende tæt på mytiske 100 procent ‘friske’ anmeldelser på Rotten Tomatoes. Selv hans seneste ‘Silence’ står flot med 84 procent, men Scorsese er frustreret over, hvordan den simple filmbedømmelse har vundet indpas i kulturen.

»Disse firmaer og aggregater har sat en fjendsk tone op for seriøse filmskabere – selv navnet Rotten Tomatoes er fornærmende. I takt med at filmkritik skrevet af passionerede og engagerede folk med faktisk viden om filmhistorien er svundet ind, virker det til, at der er kommet flere og flere stemmer derude, hvis eneste agenda er ren fordømmelse. Folk, som finder lyst i at se film og instruktører blive afvist, afskediget og i nogle tilfælde revet fra hinanden«.

Martin Scorsese har en status, hvor svigtende publikumstal og mindre gode anmeldelser kun har begrænset betydning for, hvad han har af muligheder for sit næste projekt. Alle studier vil med andre ord lege med ham.

Anderledes står det til med en instruktør som Darren Aronofsky, der ikke bare har delt vandene med sin seneste film ‘Mother!’, men også har modtaget et i box office-henseende dræbende ‘F’ af utilfredse amerikanske publikumsgængere. Scorsese er vred over behandlingen af hans yngre og vovemodige kollega.

»Mange ser ud til at have en følelse af tilfredsstillelse over, den fik en F-bedømmelse fra Cinemascore. Hvad med selve oplevelsen af at se ’Mother!’? Den var så taktil, så smukt sat i scene og spillet… Uhyggen, den mørke komedie, de bibelske elementer, advarselsfablen – det er der alt sammen, men de er elementer i en totaloplevelse, som opsluger karaktererne og publikum. Kun en sand, passioneret filminstruktør kunne have skabt denne film, hvilket jeg stadig føler, flere uger efter jeg så den«.

Læs også: Er Rotten Tomatoes så rådden, som anklagerne lyder?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af