Mere end 80 Zentropa-ansatte forsvarer filmselskabet og Peter Aalbæk

Mere end 80 Zentropa-ansatte forsvarer filmselskabet og Peter Aalbæk
Instruktør og skuespiller Christian Tafdrup startede karrieren på Zentropa og er én af dem, der nu tager selskabet i forsvar.

Zentropas stifter, Peter Aalbæk Jensen, har den seneste tid været under heftig kritik, efter flere danske medier, som Politiken, Information og Radio24syv, inspireret af de mange sexskandaler fra Hollywood og #MeToo-kampagnen har beskrevet, hvordan en stribe af tidligere kvindelige ansatte har beskrevet roducentens mobbemetoder og krænkelser, som ofte var af seksuel karakter.

Siden har sagen taget flere drejninger, som blandt andet fik Zentropa til at forbyde klask i numsen og den svenske samarbejdspartner Film i Väst til at nægte Aalbæks navn på fremtidige samproduktioner.

Midt i al modvinden møder Peter Aalbæk i selvvalgt orlov nu opbakning fra en lang liste af både nuværende og forhenværende småtter, filmarbejderelever og AV-assistenter fra Zentropa, der har udsendt en fælles pressemeddelelse. Blandt de over 80 underskrivere hører instruktørerne Christian Tafdrup (‘Forældre’, snart ‘En frygtelig kvinde’) og Samanou Acheche Sahlstrøm (‘I dine hænder’) til blandt de mest navnkundige.

De skriver:

»Pressens gentagende beskrivelser af Zentropas elever som misbrugsofre, der gennemlever en hverdag med ydmygelser og overgreb, ligger meget langt fra en virkelighed, vi kan genkende, og vi oplever fremstillingen som en uretmæssig degradering af den unikke uddannelse, vi har gennemgået.

Som nuværende og forhenværende elever på Zentropa anerkender vi de af vores elev-kolleger, som har berettet om grænseoverskridende oplevelser og har oplevet kulturen på Zentropa som værende for meget, men vi føler samtidig behov for at sige, at vi er mange, der har haft en fantastisk tid og ikke ville have været foruden den uddannelse, vi har fået på Zentropa.

Det vil være et stort tab, hvis den nuværende dækning af forholdene på Zentropa, gør uoprettelig skade på en enestående uddannelses fremtid og eftermæle«.

Læs også: Filmredaktør om Zentropa-sag: »Alle-fucking-vidste-det«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af