Det gør overraskende ondt i den oversete komedieserie ’You’re the Worst’

Det gør overraskende ondt i den oversete komedieserie ’You’re the Worst’
Aya Cash og Chris Geere i 'You're the Worst'.

ANBEFALING: »The minute you stop looking for someone else to cure you, maybe you start living again«, siger en krigsveteran i et af de bedste afsnit af komedieserien ’You’re the Worst’.

Serien har ikke den store fanskare i Danmark, formentlig fordi den eneste danske streamingtjeneste, der huser den, er Netflix, og de har simpelthen kun sæson 3 (!).

I USA er ’You’re the Worst’ ved at afslutte sæson 4, og anti-romcom-historien er værd at opsøge gennem lovlige VPN-tricks, fordi den tilbyder et ærligt og overraskende barskt blik på psykisk sygdom.

Seriens følger Gretchen (Aya Cash) og Jimmy (Chris Geere), som indleder et – til at begynde med – uforpligtende friends with benefits-forhold. De er begge ligeglade med tilværelsen omkring sig. Egocentriske mennesker i en kaotisk hverdag fyldt op til randen med alkohol og stoffer. Sammen med Gretchens bedste veninde Lindsay (Kether Donohue) og Jimmys bofælle Edgar (Desmin Borges) udgør de i en karikeret og utraditionel klike, men ikke desto mindre et venskab, som udfoldes i adskillige Sunday Funday-traditioner, der altid ender grueligt galt.

Den grundlæggende præmis kan sammenfattes i retning af: Hvordan skal det lykkes for to selvdestruktive, kyniske mennesker at skabe et velfungerende og stabilt liv sammen?

Et tabubelagt emne

I starten af anden sæson er forholdet mellem Jimmy og Gretchen blevet mere seriøst, og det begynder at se lovende ud for parret. Men så vendes alt på hovedet i syvende afsnit, ’There Is Not Currently a Problem’.

Hen mod slutningen af afsnittet får Gretchen et kæmpe raserianfald over for sine venner. Hun har allerede indtaget rigelige mængder af alkohol, som man først tror er årsagen til hysteriet, men efterfølgende finder man ud af, at Gretchen lider af klinisk depression, som nu viser sit grimme ansigt igen. Lindsay er den eneste, der kender til Gretchens sygdom. Og her vender serien 180 grader.

Aya Cash i ‘You’re the Worst’

Vi har set et lignende, overraskende greb i ’Girls’, hvor man i anden sæson finder ud af, at Hannah lider af OCD. Men i ’You’re the Worst’ er det en større gamechanger. Vi kan pludselig se tilbage på  flere tidligere episoder, hvor Gretchens impulsive livsstil indikerer, at hun er syg, og at hun har selvmedicineret sig, med hvad end hun har fået fat på af rusmidler. Serien bringer et tabubelagt emne ind i de komiske rammer, og det skal nok få nogle til at stå af, men jeg mener, at serien på fængende vis tager nogle af de tendenser, vi har set i sadcoms som ’Transparent’ og ’Fleabag’, men kører det ud i en interessant ekstrem.

Hvem kan kurere mig?

Gretchen afslører sin hemmelighed over for Jimmy i samme afsnit, og han har efterfølgende svært ved at affinde sig med situationen. Han forsøger at få hende tilbage til sit ’normale’ jeg, men som Gretchen forklarer, så skal hun ikke kureres eller fikses. For sådan er hun.

At Gretchens sygdom ikke blot kommer ind fra højre for dramatisk effekt, understreges af, at psykisk sygdom er et vedvarende tema i serien. Det er således ikke kun Gretchen, som kæmper. Roommaten Edgar lider af PTSD. Han er krigsveteran, og man har fra start kendt til hans diagnose og oplevet symptomerne blive udfoldet, men udelukkende som comic relief. Han bliver tit latterliggjort af de andre, for hans konstante skrøbelighed er konstant til stede.

Desmin Borges som Edgar i ‘You’re the Worst’.

I tredje sæson-afsnittet ’Twenty-Two’ skifter fortællerperspektivet imidlertid fra Jimmy og Gretchen til Edgar. Afsnittet viser, hvordan han kæmper med sin lidelse, så noget så simpelt som indkøb og madlavning kan virke angstprovokerende. Der er intet sjovt ved hans liv, og hvis man ikke allerede mener, at han er den mest sympatiske karakter i serien, gør man det bestemt efter dette afsnit.

Alt ses som en trussel igennem Edgars paranoiasyn, og man får svært ved at skelne mellem hans fantasi og virkeligheden. Det er tydeligt, at Edgar har brug for hjælp, men det er ikke muligt for ham at få de midler, han har brug for.

Sammen med Edgar giver man langsomt op på samfundet, og håbløsheden vokser sig større, så man mod slutningen af afsnittet frygter, at han vil ende sit liv. Men det er her, serien træder i karakter og minder sit publikum om, at man ikke kan kurere psykisk sygdom. Det er en tilstand, man skal lære at leve med. Her er ingen usandsynlige happy ends – men alligevel et håb om, at alt nok skal gå.

Individet eller fællesskabet

I ’Skam’s sæson 3 var psykisk sygdom som bekendt også på dagsordenen med Even bipolaritet. Ligesom klinisk depression og PTSD er det en lidelse, man lever med – på gode og dårlige dage.

’Skam’ viser, hvordan Isak og Evens forhold kunne fungere ved at tage en dag ad gangen, og den forsøger ligesom ’You’re the Worst’ ikke at udradere Evens psykiske sygdom, men at acceptere tilstanden. I Norge stod fællesskabet imidlertid klar til at hjælpe, mens der i den amerikanske serie lægges op til, at individet selv skal tackle sin tilstand.

Det lyder måske tungt, men bare rolig: You’re the Worst’ er også sjov og underholdende. Faktisk ligner den på overfladen en konventionel komedie anno 10’erne, og det gør det desto mere utroligt, når serien bevæger sig oprigtigt ind på områder, som selv store dramaserier kæmper med at behandle ordentligt.

Der er bestemt grund til at se ’You’re the Worst’. Og det er lige før, man bare skal starte direkte med sæson 3.

Læs også: Komedieserien er ikke længere for sjov

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af