Hollywoods historiske krænkelsesskandaler, der fik enten få eller ingen konsekvenser

Hollywoods historiske krænkelsesskandaler, der fik enten få eller ingen konsekvenser
Marlon Brando og Maria Schneider i det kontroversielle erotiske drama 'Last Tango in Paris'.

Det står efterhånden klart, at Hollywood er godt i gang med at gøre op med den dybt indgroede krænkelseskultur, der for alvor så dagens lys efter Weinstein-skandalen. Senest er både Kevin Spacey og Louis C.K.s karrierer blevet skrinlagt efter omfattende anklager, men historien er rig på eksempler af mere eller mindre veldokumenterede skandaler, som ikke fik de store karrieremæssige konsekvenser for de anklagede.

Vi kigger nærmere på nogle af de ældre sager, der varierer i alvorsgrad fra forstyrrede arbejdsrelationer til deciderede seksuelle overgreb. Sager, som i dag ville have skabt stor røre i medierne, men i samtiden blev forkastet af den kollektive bevidsthed eller afskrevet som en del af arbejdskulturen. Det er med sager som disse in mente, at man virkelig forstår, hvor skelsættende det aktuelle kulturskifte er.

Besidderiske Alfred Hitchcock

Den britiske instruktørlegende Alfred Hitchcock var kendt for at være besat af sine kvindelige, blonde hovedrolleindehavere, men det var først i karrierens efterår, at han for alvor tog sin magt i (mis)brug.

Hans arbejdsforhold til Tippi Hedren, der spillede hovedrollen i hans to sidste storværker, ’The Birds’ og ’Marnie’, var ekstremt. Hedren havde aldrig haft en filmrolle før, men instruktøren tog hende ind efter at have set hende i en sodavandsreklame, og det virkede selvsagt som en fantastisk mulighed for den aspirerende skuespillerinde.

Hun skrev en kontrakt på syv år med den legendariske instruktør, men da optagelserne på ’The Birds’ begyndte, lagde Hitchcock hurtigt det professionelle forhold på hylden. Han blev enormt besidderisk over for skuespillerinden, som ikke måtte tale med andre mænd, mens han også formanede hendes medskuespiller om aldrig at røre hende.

Alfred Hitchcock og Tippi Hedren til premieren på ‘The Birds’ i Cannes 1963. (Foto: Keystone/Getty Images)

Hitchcock udviklede sig til en rendyrket stalker, og i sine memoirer, ’Tippi’, skriver Hedren blandt andet, at han prøvede at kysse hende flere gange. Hun gjorde det klart for instruktøren, at hun ikke var interesseret i ham, og derfra lod Hitchcock sin seksuelle frustration ramme hende under optagelserne: Han bandt blandt andet vilde fugle fast til hende, som hakkede hendes hud i stykker over flere dages optagelser, og i ’Marnie’ bliver titelrollen sågar afpresset til at gifte sig med en mand, som derefter voldtager hende for at vise sin dominans.

Til sidst spændte Hitchcock ben for skuespillerindens karriere, da hun ikke ville underlægge sig hans lyster. Han bandt hende op på den årelange kontrakt, som ikke tillod den populære skuespillerinde at medvirke i andre filmprojekter i årene efter, at Hitchcock selv havde svoret aldrig at bruge hende i en film igen.

I sine memoirer beskriver Hedren, hvordan hun aldrig fortalte nogen om krænkelserne: »Sexchikane og stalking var ikkeeksisterende termer dengang«. Hitchcock gik således videre til at vinde en Æresoscar i 1968, om end hans instruktørkarriere stagnerede. Det var først mange år efter hans død, at Hedren fortalte verden om sin oplevelse. I forbindelse med premieren på tv-filmen ’The Girl’, der skildrer det anstrengte forhold mellem Hitchock og Hedren, udtalte skuespillerinden:

»Hvis det var sket i dag, havde jeg været en meget rig kvinde«.

Kontroversiel voldtægtsscene i ’Last Tango in Paris’

Bernardo Bertoluccis kontroversielle erotiske drama ’Last Tango in Paris’ blev censureret i flere lande for sit rå portræt af seksuel vold, men den voldsomme skildring havde rod i virkeligheden på settet.

I filmen spiller Marlon Brando hovedrollen som en amerikansk enkemand, der indleder et forhold med en langt yngre parisisk kvinde. Over for Brando ses Maria Schneider, der kun var 19 år, da filmen blev indspillet, men efterfølgende blev verdenskendt for sin ublufærdige rolle.

Da filmen udkom, blev den rost af de internationale anmeldere, mens både Brando og Bertolucci modtog Oscar-nomineringer for deres arbejde. Men da filmen fik repremiere 35 år efter udgivelsen, talte Schneider for første gang ud om filmens berygtede voldtægtsscene, hvor Marlon Brando ydmygende bruger smør som glidecreme, mens Schneider ligger med hovedet mod gulvet og græder.

Scenen var ikke en del af manuskriptet, fordi Brando og Bertolucci ville have skuespillerindens uforbeholdne reaktion på det nedværdigende seksuelle akt. Og det fik de også.

Marlon Brando få øjeblikke inden den berygtede voldtægtsscene i ‘Last Tango in Paris’.

»Jeg burde have ringet til min agent eller advokat, for man kan ikke presse nogen til at gøre noget, som ikke er i manuskriptet. Men på tidspunktet vidste jeg det ikke. Marlon sagde til mig, ’Maria, bare rolig – det er kun en film’, men under den scene – selvom det, Marlon gjorde, ikke var ægte – følte jeg, at jeg græd ægte tårer«, udtalte Schneider i et interview med Daily Mail i 2007.

»Jeg følte mig ydmyget og for at være ærlig, så følte jeg mig også en smule voldtaget – både af Marlon og Bertolucci. Efter scenen hverken trøstede eller undskyldte Marlon. Heldigvis var der kun ét take«.

I 2007 skabte den kontroversielle udtalelse ikke den store røre. Bertolucci fortsatte med at lave film og tv-serier, og han vandt endda fortsat priser for sit arbejde. I 2013 indrømmede manden selv, at han havde gjort skuespillerinden uret ved at tilbageholde information om den infamøse sexscene og tilføjede, at han stadig følte sig »meget skyldig«. Det skabte overskrifter og en vis debat i et døgn eller to, men store konsekvenser fik det ikke.

Den voldtægtsdømte Roman Polanskis Oscar

Den fransk-polske instruktør Roman Polanski har ikke kunnet sætte en fod i USA, siden han i 1978 flygtede til Europa forud for en dommerkendelse i sagen om, hvorvidt han voldtog 13-årige Samantha Jean Gailey under en fotosession. Anklagerne lød blandt andet på, at Polanski havde givet Gailey et bedøvende stof, hvorefter han havde sex med pigen under højlydte protester.

Polanski blev efterfølgende politianklaget for sodomi, sex med en mindreårig og voldtægt med brug af stoffer. I et forsøg på at holde sagen fra at komme i retten erklærede instruktøren sig skyldig i den mindst alvorlige anklage – sex med en mindreårig – hvilket førte til en dom på 90 dage i forvaring, mens Polanski undergik psykologisk evaluering. Men efterfølgende fik Polanski nys om, at dommeren planlagde at sende instruktøren i længere tids fængsel og deportere ham fra USA.

Polanski flygtede fra dommen og har levet i eksil i Europa lige siden, mens stadig flere anklager mod instruktøren har set dagens lys. I 2010 fortalte den britiske skuespillerinde Charlotte Lewis, at Polanski begik overgreb på hende i 1983 »på den værst tænkelige måde«, da hun var 16 år gammel – en sag instruktøren har afvist at kommentere på.

I 2015 nægtede en dommer at udlevere Polanski til USA. (Foto: Adam Nurkiewicz/Getty Images)

I august stod en kvinde under navnet Robin M. frem med en anklage mod Polanski, som angiveligt begik overgreb på hende i Californien i 1973. Grunden til, at hun valgte at stå frem, var, at hun erfarede, at Samantha Jean Gailey (som i dag går under sit ægteskabsnavn Geimer) havde tænkt sig at bede højesteretten om at lade anklagerne mod Polanski frafalde.

Senest stod den tyske skuespillerinde Renate Langer frem med anklager om, at Polanski voldtog hende flere gange, da hun var 15 år gammel. Hun valgte ikke tidligere at anmelde instruktøren, fordi hun var bange for, hvordan hendes forældre ville reagere.

Anklagen blev bragt i New York Times kun få dage inden, Harvey Weinstein-skandalen brød ud, og siden da er yderligere to kvinder stået frem med anklager mod instruktøren. Men alligevel har de nye anklager ikke fået konsekvenser for den 84-årige instruktør, der fortsat arbejder i filmbranchen.

Harrison Ford overrækker Oscaren for bedste instruktør til Roman Polanski i 2003. (Foto: Steve Finn/Getty Images)

Det skyldes ganske givet, at Polanski allerede i flere årtier er blevet tilgivet af den brede offentlighed såvel som sine kollegaer i Hollywood. Bedst eksemplificeret ved hans Oscar for bedste instruktør for ’Pianisten’ i 2003, der blev akkompagneret af et stående bifald – selvom grunden til, at Polanski ikke kunne deltage i prisceremonien, var den udestående voldtægtsdom.

I et sjældent interview med The Hollywood Reporter udtalte instruktøren tidligere på året: »Når det kommer til, hvad jeg gjorde, så er det ovre. Jeg erkendte mig skyldig. Jeg blev sendt i fængsel«. Men hvor bliver reaktionerne på de mange nylige anklager af?

Dustin Hoffmans karrierelange sexchikane

Siden 70’erne har der cirkuleret rygter om den dobbelt Oscarvindende skuespiller, Dustin Hoffman, der har beskrevet sig selv som meget flirtende og lidt af en playboy. Men de forskellige historier inkluderer også sexchikane, som aldrig ville blive tolereret post-Weinstein.

Dustin Hoffman skulle angiveligt have knebet sin ’The Graduate’-medspiller Katharine Ross i bagdelen under deres første screentest, mens Meryl Streep i et interview med Time i 1979 fortalte, hvordan Hoffman havde befamlet hendes bryst, første gang de mødte hinanden til en audition. Streep har ganske vist senere udtalt, at interviewet ikke repræsenterede mødet ordentligt, men under alle omstændigheder ekkoer det en nu alt for bekendt sexchikanekultur.

Dustin Hoffman og Meryl Streep i ‘Kramer vs. Kramer’.

Senest er to kvinder stået frem med anklager mod den prisvindende skuespiller. For nogle uger siden fortalte Anna Graham Hunter, hvordan Hoffman angiveligt ragede på hendes bagdel, mens de arbejdede på tv-filmen ’The Death of a Salesman’, da hun var kun 17 år gammel. Hun skriver desuden i sin dagbog fra perioden, at Hoffman var meget upassende over for hende, da hun senere skulle tage hans morgenmadsbestilling:

»En morgen gik jeg ind i hans omklædningsrum for at tage hans morgenmadsbestilling, hvorefter han kiggede på mig og grinte, mens han tog sig god tid. Så sagde han ’Jeg vil have et hårdkogt æg og en blødkogt klitoris«.

Hoffman svarede på tiltalen i The Hollywood Reporter, hvor han udtalte:

»Jeg har den dybeste respekt for kvinder, og jeg har det forfærdeligt over alt, jeg kan have gjort, som kan have placeret hende i en ubehagelig situation. Jeg er ked af det – det reflekterer ikke, hvem jeg er«.

Dustin Hoffman og Emma Thompson i ‘The Meyerowitz Stories’.

I et interview med Variety har manuskriptforfatteren Wendy Riss Gatsiounis siden fortalt om et arbejdsmøde med skuespilleren i 1991, hvor Hoffman indledningsvis spurgte hende: »Wendy, har du nogensinde været intim med en mand over 40?«, hvorefter han rejste sig og åbnede sine arme og sagde: »Det ville være en helt ny krop at udforske«. Gatsiounis forsøgte efterfølgende at fortsætte med mødet, men Hoffman afbrød hende kort efter med en undskyldning om, at han var nødt til at ordne noget shopping på et nærliggende hotel, hvorefter han spurgte, om manuskriptforfatteren ville med.

På trods af mangeårige rygter om den nu 80-årige skuespiller har chikaneanklagerne endnu ikke fået konsekvenser for skuespilleren. Han er aktuel med den roste Netflix-film ’The Meyerowitz Stories’, men streamingtjenesten har endnu ikke reageret, selvom de hurtigt fulgte op på anklagerne mod Kevin Spacey.

Bryan Singers forbindelse til pædofili i Hollywood

Det har været en åben hemmelighed i Hollywood i lang tid, at Bryan Singer har haft et ubehageligt godt øje til yngre drenge. I tidens løb har der været flere anklager mod instruktøren bag ’The Usual Suspects’ og adskillige af de populære ’X-Men’-film, der har været et kendt ansigt i Hollywoods homoseksuelle festmiljø. Han har blandt andet selv holdt adskillige fester, hvor det er blevet bemærket, at gæsterne har været lidt for unge, mens han samtidig har været dybt forbundet med de dømte sexforbrydere Marc Collins-Rector og Chad Shackley.

I 1997 anklagede en 14-årig statist Bryan Singer for at have presset en række mindreårige til at filme en nøgenscene i filmen ’Apt Pupil’, hvilket børneskuespillerne mente, var en krænkelse af deres rettigheder. Der blev lagt sag an mod Singer, men domstolen fandt, at der ikke var nok beviser.

Bryan Singer og Kevin Spacey til premieren på ‘Superman Returns’ i 2006 (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Langt alvorligere var skuespiller og model Michael Egans anklage mod instruktøren i 2014, hvor han stod frem og fortalte, at Singer havde voldtaget ham gentagende gange til en privatfest i Hawaii i 1999, mens han angiveligt også havde tvunget ham til at indtage kokain. Singer afviste selv anklagerne, der frafaldt efterfølgende, men i kølvandet på Kevin Spacey-skandalen er Singers navn endnu en gang dukket op i medierne og i talrige tweets.

’Westworld’-stjernen Evan Rachel Wood var blandt de første til at nævne Bryan Singers navn, efter Weinstein-skandalen brød ud: »Ja, lad os heller ikke glemme Bryan Singer«, skrev hun i et tweet, der siden er blevet slettet, mens Jessica Chastain også senere har stemt i.

Senest skrev en mand ved navn Justin Smith 14 tweets, som også efterfølgende er blevet fjernet, hvor han fortalte, hvordan Bryan Singer systematisk udnyttede unge mænd – inklusive ham selv – til Hollywoodfester. Anklagerne tegner et uhyggeligt billede af instruktøren, der snart er aktuel med Freddie Mercury-biopic’en ’Bohemian Rhapsody’.

I løbet af de sidste uger har Singer selv slettet sin Twitter-konto, mens der også er flere, som har bemærket, at flere artikler om de tidligere anklager mod instruktøren er blevet forsøgt fjernet fra nettet. Meget tyder altså på, at Singer allerede forsøger at lave damage control.

Læs også: Louis C.K.s karriere skrinlægges efter komikerens sexchikane-indrømmelse

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af