Vores største spørgsmål før ’Star Wars: The Last Jedi’ – om Leias endeligt, Reys ophav og gnisterne mellem Finn og Poe

En af årets mest ventede film – ottende installation i ’Star Wars’-serien med titlen ’The Last Jedi’ – er lige på trapperne. I to år har vi ventet på svar, og vores nysgerrighed er kun yderligere blevet pirret af promoveringsmaterialet, der efterhånden er blevet analyseret til ugenkendelighed. Vi ser nærmere på de største spørgsmål, der melder sig forud for Rian Johnsons ’Star Wars: The Last Jedi’.
Vores største spørgsmål før ’Star Wars: The Last Jedi’ – om Leias endeligt, Reys ophav og gnisterne mellem Finn og Poe
Luke Skywalker (Mark Hamill) i 'The Force Awakens'.

Hvad har Luke Skywalker foretaget sig i eksil?

Luke Skywalker er den kommende ’Star Wars’-films helt store mysterium. Meget tyder på, at Mark Hamills ikoniske jedi-ridder sågar indtager filmens titelrolle som den sidste lyssværdskriger på den lyse side af kraften. Men hvad er der sket med Luke Skywalker, siden han fik bjørnekram af de nuttede Ewoks efter sejren på måneplaneten Endor?

I ’The Force Awakens’ lærer vi, at Luke Skywalker forsøgte at genopbygge jedi-ordenen efter Imperiets fald. Men forsøget blev forpurret af hans elev og nevø Kylo Ren, der vendte sig mod ham og ødelagde den nystartede skole med hjælp fra ridderne af Ren. Luke gik efterfølgende i eksil, og Han Solo fortæller Rey og Finn, at han søgte efter det første jedi-tempel.

Måske et billede af det brændende jedi-tempel?

Flere entusiaster har allerede gennemanalyseret filmens trailere, hvor man ser et glimt af en brændende bygning og en kutteklædt skikkelse, der betragter scenariet ledsaget af R2-D2. Meget kunne altså tyde på, at Luke finder templet og ser det brænde.

Men hvad var formålet med hans søgen, og bar den frugt?

Mark Hamills Luke Skywalker ser faretruende ond ud i trailerne til ‘The Last Jedi’.

Er Luke Skywalker ond?

De forskellige trailere til den kommende film efterlader ingen tvivl om, at det er en temmelig sortsynet Skywalker, vi skal stifte bekendtskab med, når Rey indleder sin træning hos ham på planeten Ahch-to.

Han lægger i hvert fald ikke skjul på, at han har mistet sin tro på kraften og er decideret skræmt af Reys »rå styrke«, som han siger i traileren. Mange har spekuleret i, at Luke enten er overgået til kraftens mørke side eller i hvert fald er begyndt at undersøge mulighederne.

Og det er spekulationer, der kun er taget yderligere til, efter Disney offentliggjorde plakaterne til ’The Last Jedi’. Her ses Luke Skywalker faretruende i baggrunden – en plads der normalt har været reserveret til Siths som Darth Maul og Darth Vader – og det er blevet tolket som et tegn på, at den elskede jedi-ridder måske vil indtage pladsen som filmens skurk.

IMAX-plakaten, hvor Luke både er at finde på den lyse og mørke side, trækker kun konturerne yderligere op af en forvandlet mand, der ikke længere kan skelne mellem godt og ondt.

Et glimt af Supreme Leader Snoke (Andy Serkis) i traileren til ‘The Last Jedi’.

Hvem eller hvad er Supreme Leader Snoke?

Lige så gådefuld som Luke Skywalker er Supreme Leader Snoke (Andy Serkis). I ’The Force Awakens’ dukkede han kortvarigt op som et gigantisk hologram, men hvem er denne mægtige leder, som tilsyneladende har en klar forbindelse til kraftens mørke side?

Teorierne veksler fra de obskure, der blandt andet hævder, at Snoke er en lys udgave af Samuel L. Jacksons Mace Windu. Sidst vi så Windu blev han ristet af Palpatine i ’Revenge of the Sith’, men han skulle altså have rejst sig fra de døde, tilegnet sig en britisk accent og være sat ud på et omfattende hævntogt.

De mere seriøse bud går på, at han er Palpatines læremester Darth Plagueis, som også nævnes i ’Revenge of the Sith’. Palpatine påstår ganske vist, at han i sin tid dræbte læreren, men han siger også, at Plagueis’ magt over kraftens midi-klorians var så kraftig, at han kunne bringe folk tilbage fra de døde. Så måske han har brugt kraften på sig selv?

Inden fanteorierne tager over, har J.J. Abrams og Andy Serkis dog begge udtalt, at Snoke er en ny karakter, og det ville da også give bedst mening. ’The Last Jedi’ kommer formentlig til at give os svaret på hans oprindelse. I trailerne ser vi ham i levende live, mens vi også hører ham overbevise Kylo Ren om dennes plads på kraftens mørke side.

Kylo Ren (Adam Driver) i traileren til ‘The Last Jedi’.

Slår Rey og Kylo Ren pjalterne sammen (på den lyse eller mørke side)?

Trailermaterialet har forsøgt at lægge flere (muligvis) falske spor ud, hvor en udstrakt hånd mellem Rey og Kylo Ren antyder, at de måske vil lægge stridighederne bag sig i den kommende film. Men meget tyder på, at der bare er tale om kreativ klipning fra Disneys side.

Hvis Luke Skywalker virkelig er gået over til den mørke side, kan det dog være, at han får overbevist Rey om det ondes potentiale. Omvendt vakler Kylo Ren i sin tro efter fadermordet på Han Solo i ’The Force Awakens’, så muligheden for, at Rey får vendt ham over på den lyse side, skal heller ikke udelukkes. Så kunne den ondsindede ridder af Ren slippe for at skulle skrive endnu et forældermord på cv’et.

Carrie Fisher i ‘The Force Awakens’.

Hvordan møder prinsesse Leia sit endeligt?

Da Carrie Fisher døde for snart et år siden, meddelte Disney med det samme ude , at de ikke ville bruge CGI til at genoplive hende i ’Episode IX’. Prinsesse Leia skulle ellers have været centrum i det afsluttende kapitel i den nye trilogi, men nu har Disney altså fundet en måde at afrunde fortællingen om prinsesse Leia i ’The Last Jedi’.

Den nyeste trailer har på en særdeles fiks måde sammenklippet billeder af Kylo Ren, der indleder et luftangreb på rebellernes flåde, med billeder af Leia, der stirrer skræmt frem for sig. Alt sammen akkompagneret af Adam Drivers dybe stemme, der siger »lad fortiden dø – dræb den om nødvendigt«.

Trådene er altså lagt ud til, at Kylo Ren går all in på at udslette sin familie. Faren er, at hans ondskab bliver en anelse for karikeret, så vi håber, at Disney og Rian Johnson overrasker os. Som Luke Skywalker siger senere i traileren: »Det her kommer ikke til at gå, som du tror«.

Daisy Ridley i ‘Star Wars: The Last Jedi’.

Hvad er Reys ophav?

Som bekendt voksede Rey op som forældreløs på ørkenplaneten Jakku, men hendes ophav bliver givetvis et vigtigt tema i ’The Last Jedi’ – ganske som det var tilfældet for Luke Skywalker i ’The Empire Strikes Back’.

Reys sensitivitet over for kraften er sandsynligvis nedarvet, så hvem er hendes slægtninge?

Det mest åbenlyse bud er selvfølgelig, at hun er datter af Luke Skywalker. Det genkendende blik, han sender hende i slutningen af ’The Force Awakens’, blev tolket sådan af mange fans – sagaen har jo trods alt altid været centreret omkring Skywalker-familien.

Men hvis det er tilfældet, bliver plottet om muligt endnu mere cirkulært end i Abrams’ nostalgibårne startskud. Den mest interessante teori går derfor på, at Rey er Obi-Wan Kenobis barnebarn. Og der er da også mange ligheder mellem de to: Den britiske accent, det mørke hår og den beslægtede påklædning, ligesom flere scener har ekkoet tidligere scener med Obi-Wan – tænk bare på Reys snigtur rundt på Star Killer Base.

Det ville være en smuk fortælling om det årtilange forhold mellem Kenobi og Skywalker. Og hvis teorien viser sig at være sand, undgår vi potentielt flere incestuøse forhold i sagaen, skulle en romance spire mellem Rey og Kylo. Men det afføder selvfølgelig også spørgsmålet: Hvem er så Reys forældre?

Vil kærligheden få love at spire mellem Finn og Poe i ‘The Last Jedi’?

Har Finn og Poe mere end bare en bromance?

Ja! Det mener John Boyega og Oscar Isaac, der spiller henholdsvis den godhjertede eks-Stormtrooper Finn og rebelpiloten Poe Dameron, i hvert fald selv. Isaac spillede angiveligt cockpit-scenen med Finn som en kærlighedsscene, så måske var der i virkeligheden mere i det, da Poe lånte Finn sin pilotjakke.

Udsigterne har ophidset fans over hele verden i en sådan grad, at der er blevet startet online underskriftindsamlinger for at få de to karakterer ud af skabet, mens der også er blevet lagt pres på Disney for at tage et afgørende skridt i at gøre det storslåede univers mere mangfoldigt. Men ud fra forretningsmæssige synspunkter præsenterer homoseksualitet sørgeligt nok en udfordring for Disney, der kan risikere problemer, når de skal distribuere filmen i Kina og Rusland.

J.J. Abrams har udtalt, at han ville elske at se de to rebelhelte udforske deres kærlighed, så måske det alligevel kommer til at ske. Isaac og Boyega har i hvert fald lagt rigeligt med brænde på den blussende romance, siden rygterne startede: Blandt andet i ovenstående video, hvor Oscar Isaac råber: »Yeah baby, come on give it to me!«, mens Boyega træner.

Den seneste tilføjelse til ‘Star Wars’-universet er denne Porg.

Hvad er en Porg?

Særligt ét væsen er løbet med opmærksomheden i de seneste trailere til ’The Last Jedi’. Den nuttede Porg er et nyt væsen, der beboer planeten Ahch-to, hvor Luke Skywalker oplærer Rey. Det er en helt ny tilføjelse til universet, og den er allerede blevet til et populært stykke ’Star Wars’-merchandise.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for det nye væsen. Chewbacca ser ud til at have et noget anstrengt forhold til Porg, som han i en tv-promo giver et voldsomt skub. Om skabningen får en vigtig funktion i den kommende film, melder historien endnu ikke noget om.

Soundvenue præsenterer: 20-års-jubilaren ‘Boogie Nights’ ved sjælden biografvisning torsdag 14. december

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af