‘Buffy the Vampire Slayer’ skrev vigtig LGBTQ-historie – men var nærig med sexscenerne

'Buffy the Vampire Slayer' brød ny tv-grund, da Willow, en af seriens populære hovedkarakterer, sprang ud som lesbisk. I dag, godt 15 år senere, nærmest bugner serieland af LGBTQ-karakterer, der oven i købet dyrker eksplicit sex i ét væk. Og det kan vi i høj grad takke Joss Whedon og ’Buffy the Vampire Slayer’ for, skriver Jannie Dahl Astrup, som led i vores tema som led i vores tema om det seksuelle grænseland i tidens tv-serier.
‘Buffy the Vampire Slayer’ skrev vigtig LGBTQ-historie – men var nærig med sexscenerne
Alyson Hannigan og Amber Benson i 'Buffy the Vampire Slayer'.

TEMA. Tillad mig at tage jer med tilbage til en anden tid. 1990’erne gik på hæld, og 00’erne bankede på. Skatepunk og melodiske singer-songwriter ballader flød i en lind strøm over skærmen på MTV, tætsiddende tanktops var højeste mode, wicca var et popkulturelt fænomen, og enhver rebelsk teenager med respekt for sig selv havde en piercing. De sejeste i tungen, selvsagt. Oh la la. Meget var med andre ord godt.

Ikke mindst på tv-fronten, hvor Joss Whedons overnaturlige ungdoms-action-skrækserie ’Buffy the Vampire Slayer’ havde brudt ny grund siden 1996. Over syv sæsoner og på to forskellige tv-netværker havde vampyrdræberen Buffy og hendes elskelige Scooby Gang bekæmpet onde dæmoner og pubertetsproblemer. Same same.

I seriens Sunnydale var high school bogstaveligt talt helvede, og Whedons metaforekvilibrisme gjorde serien i stand til at behandle ellers tabubelagte og tunge emner – som afhængighed, skoleskyderier, at miste en forælder, et destruktivt S/M-forhold, seksuel identitet og meget, meget mere – i øjenhøjde med de unge seere.

Da Buffys bedste veninde Willow (i Alyson Hannigans finurligt-nørdede skikkelse) i fjerde sæson begynder at udforske sine heksekundskaber (læs: seksuelle identitet) på universitetet, møder hun den ligesindede Tara. Hver for sig har de to, unge kvinder problemer med at få besværgelserne til at fungere, men når de fletter fingre og ser hinanden dybt i øjnene, opstår magi. Hvis du forstår.

Alyson Hannigan og Amber Benson i ‘Buffy the Vampire Slayer’.

Romancen starter mellem linjerne – det var trods alt en teenageserie på amerikansk network tv lige omkring årtusindskiftet. Men som serien skrider frem, og både tv-netværk og fans omfavner Willow/Tara, træder forholdet ud af heksesøsterskabs-metaforen. Willow og Tara, der kysser så sødt og tydeligvis elsker hinanden inderligt, er et af de første lesbiske par, der har en tilbagevendende rolle på amerikansk tv. Tro mig, det var stort, hvis du var 16 og søgende omkring år 2000.

Forholdet mellem Willow og Tara fik dog et (stadig) sviende abrupt endeligt. Et vildfarent projektil tager livet af Tara lige for øjnene af Willow. Og det endda uden seerne nogensinde har set de to fuldbyrde deres kærlighed. Jovist har de kysset og holdt i hånd og endda vågnet afklædt op i samme seng, men i forhold til for eksempel Buffy og Spike, der i et afsnit kopulerer så heftigt, at et hus nærved styrter sammen, er ’Buffy the Vampire Slayer’ decideret nærig i fremstillingen af Willow og Taras kærlighedsliv.

Det faktum rodes der dog bod på i syvende og sidste sæson, hvor Willow indleder et forhold til den potentielle nye vampyrdræber Kennedy (spillet med pågående charme af Iyari Limon). Kennedy er ligefrem, selvsikker og flirter åbenlyst over en paraplydrink på The Bronze med den mere tilbageholdende Willow. Flirteriet og det efterhånden flere år lange seriemæssige forspil for Willow kulminerer endelig i afsnittet ’Touched’. Her giver hun sig hen til Kennedy i soveværelset, mens Heather Nova på perfekt 2003-maner akkompagnerer den vanilje-søde seriesexscene med den ømme kærlighedsballade ’It’s Only Love’. Hviiiin, hvor nuttet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En fuldt påklædt sexscene mellem to kvinder, hvor de hedeste øjeblikke er antydningen af en hånd på vej sydpå og Kennedys piercede tunge på Willows hals, lyder måske ikke videre banebrydende i dag, men for bare femten år siden rykkede sexscenen mellem Willow og Kennedy altså grænser. To unge kvinder, der nydelsesfuldt og uproblematisk gav sig hen til hinanden i en populær tv-serie for teenagere, var uhørt og vist nok den første af sin slags. At scenen i afsnittet vises i en montage, hvor flere andre ’Buffy’-par ligeledes er i gang med sexakten, er også et stærkt budskab i sig selv.

Gennem nutidens tv-seriebriller er det let at komme til at grine lidt af wicca-Willows meget søde og langt hen ad vejen dydige forhold til Tara og siden Kennedy, men spørgsmålet er, om vi havde set Piper og Alex i brusebadet i ’Orange is the New Black’, Tina og Bette i ægtesengen i ’The L Word’ eller Elisabeth og Liv i hed, udenomsægteskabelig omfavnelse i ’Herrens veje’, havde det ikke været for Willows hengiven sig til Kennedy og hendes sassy tungepiercing i syvende og sidste sæson af Joss Whedons popkulturelle tv-milepæl, ’Buffy the Vampire Slayer’.


TEMA: Tabusex i serieland

De svundne dage, hvor et par bare balder i bedste tv-sendetid kunne skabe overskrifter, er afløst af blowjobs og bh-løs sex på samlebånd. Siden HBO i slut-90’erne rev tæppet væk under det bornerte USA med eksplicit kabel-tv-sex og vold i den grynene serieguldalder, fik udskejelserne lov til at blomstre på tværs af genrer – med fanebærere som ’Sex and the City’, ’Californication’, ’Queer As Folk’, ’The L Word’ og ’Tell Me You Love Me’s banebrydende fremstillinger af sex på tværs af seksuel orientering i front.

Men en række tabuer kaster fortsat skygger over lagnerne, 20 år efter de første seriepionerer smed bukserne. Og det er ærligt talt besynderligt i en tid, hvor opgør med bedagede kulturelle dogmer omkring sex, køn og mediernes fremstilling af seksualitet præger den aktuelle samfundsdiskurs som aldrig før.

Der er stadig behov for at lyse ind under dynen og gribe fat om roden på de sexkontroverser, serierne træder under fode af frygt for at dræbe seernes lyster. Hvad end det drejer sig om menstruationssex, lummer svælgen i voldtægtssex, aldrende kønsdele eller noget så almindeligt som skuffende førstegangssex.

Den kommende uges tid smider vi hæmningerne og sætter fokus på en række saftige sextabuer, der blotter dine yndlingsseriers mørkeste lyster og mest skamfulde aversioner.

Læs også: Realistisk kvindeonani er en mangelvare i moderne serier

Læs også: Er serierne omsider færdige med at bashe det åbne parforhold?

Læs også: Menstruationssex og kønsbehåring i serieland sender kvindekroppens tabuer på retur

Læs også: Syv sexscener fra nyere tid, der skrev seriehistorie

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af