Catherine Deneuve undskylder over for MeToo-ofre, men står ved kritisk åbent brev

Catherine Deneuve undskylder over for MeToo-ofre, men står ved kritisk åbent brev
Catherine Deneuve og Roman Polanski til sidste års Cannes Film Festival. (Foto: Antony Jones/Getty Images)

Det vakte opsigt i sidste uge, da Catherine Deneuve og 100 franske kvinder sammen skrev under på en åben erklæring omkring MeToo-bevægelsen. Her kaldte de bevægelsen mod chikane af seksuel karakter på arbejdspladsen og i særdelseshed filmbranchen en »heksejagt« og »nypuritanisme«. De stod blandt andet sammen om budskabet, at »voldtægt er en forbrydelse, men det er det ikke at prøve at forføre nogen insisterende eller klodset. Ej heller er det et machoangreb, når mænd leger gentleman«, skrev de i brevet, der blev udgivet i Le Monde.

Catherine Deneuve, der herhjemme nok er bedst kendt for ‘Dancer In The Dark’, har dog trukket en del af sit budskab tilbage i et holdningsindlæg i den franske avis Liberation. Hun bruger spaltepladsen til at understrege, at hun stadig bakker op om det åbne brev, men at hun gerne vil undskylde over for ofre for seksuelle krænkelser, der måtte føle sig angrebet af brevet i Le Monde.

Mere interessant er det dog, hvordan hun tager skarp afstand til de, der har brugt hendes ord til at fremme en helt anden dagsorden.

»Ja, jeg skrev under på indsigelsen, men det er stadig absolut nødvendigt for mig at understrege min uenighed med måden nogle af underskriverne, der individuelt har gjort krav på retten til at udtale sig til medierne, og dermed har forvrænget selve tekstens ånd«, skriver hun blandt andet. Hun føler, at hendes personlige hensigt med det åbne brev er blevet taget som gidsel.

»Derfor vil jeg gerne sige til konservative, racister og traditionalister af enhver art, der har udnyttet det strategisk at støtte mig, at jeg ikke er blevet narret. De får hverken min taknemmelighed, ej heller mit venskab – tværtimod. Jeg er en fri kvinde og det vil jeg forblive«, skriver hun og understreger, at hun kun undskylder over for ofre, der føler sig ramt af det åbne brev.

Catherine Deneuve fastholder desuden, at hun ikke mener, det er hendes opgave at tale om filmbranchens skyggesider på hendes søstres vegne.

Læs også: Catherine Deneuve og godt 100 franske kvinder kalder #MeToo-kampagnen for »heksejagt« og »nypuritanisme«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af