Catherine Deneuve og godt 100 franske kvinder kalder #MeToo-kampagnen for »heksejagt« og »nypuritanisme«

Catherine Deneuve og godt 100 franske kvinder kalder #MeToo-kampagnen for »heksejagt« og »nypuritanisme«
Catherine Deneuve under Berlinalen i 2017 (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

#MeToo og senest Time’s Up har som samfundsbevægelser imod seksuelle krænkelser og overgreb mødt universelt genhør, hvilket fremstod sort på hvidt ved Golden Globes-showet. Alle har støttet op, og hvis man særligt som kvinde ikke har ydet nok, har bannerfører som Rose McGowan og Asia Argento gået hurtigt til tasterne.

Derfor vækker det opsigt, at en stor gruppe kendte franske kvinder med fransk films førstedame Catherine Deneuve i spidsen har fået publiceret et åbent brev i Le Monde, der siger nok er nok til #MeToo og den aktuelle kønsdebats og kalder den for ’»heksejagt« og »nypuritansk« i udlægningen af forholdet mellem mænd og kvinder.

»Voldtægt er en forbrydelse, men det er det ikke at prøve at forføre nogen insisterende eller klodset. Ej heller er det et machoangreb, når mænd leger gentleman«, skriver de omkring 100 franske kvinder ifølge The Guardian og fortsætter:

»Mænd er blevet hurtigt straffet, tvunget væk fra deres job, når alt, hvad det gjorde, var at røre nogens knæ eller forsøge at stjæle et kys«.

Brevet skal ikke læses som en protest imod selve kampen for at belyse forskellige former for seksuelt upassende opførsel, som forekommer i samfundet. Problemet er derimod, at tingene og især tonen er gået for vidt, mener de franske skuespillere.

»Det, der begyndte som en frigørelse af kvinder, er i dag blevet det modsatte. Vi intimiderer mennesker til at tale ‘korrekt’, råber dem, der ikke makker ret, på plads, og de kvinder, som afviser at bøje sig for den nye virkelighed regnes for at være medskyldige eller forrædere«, står der i brevet.

Hovedaktøren Catherine Deneuve slog sit navn fast i 60’erne med smukke, men passivt kølige og psykisk såvel som fysisk udnyttede kvindekarakterer i Roman Polanskis ’Repulsion’ og Luis Buñuel ’Dagens skønhed’, der mildest talt ikke harmonerer med nutidens moral. På sine ældre dage huskes hun blandt andet for sin medvirken i Lars von Triers ’Dancer In the Dark’.

Hun var sidste år heftigt ude efter den franske pendant til #MeToo, #BalanceTonPorc (da. ’afslør dit svin’), om hvilken hun blandt andet tilkendegav følgende hårde vendinger:

»Jeg synes ikke, det er den rigtige metode at ændre tingene med. Den er overdreven. Efter ’afslør din svin’, hvad bliver så det næste, ’afslør din luder’?«.

Symbolikken med de udsatte ’svin’ bliver taget op i kvindernes brev og anvendt i deres muligvis mest bidende argumentatoriske angreb.

»I stedet for at hjælpe kvinder er dette vanvid med at sende ’svinene’ til slagteri faktisk med til at hjælpe fjenderne af seksuel frihed – religiøse ekstremister og den værste form for reaktionære«.

Læs også: 300 Hollywood-kvinder indleder 2018 med aktivistisk initiativ mod krænkelser på arbejdspladsen

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af