#TimesUp rusker op i dansk film: 1100 film- og teaterfolk underskriver manifest mod sexisme og overgreb

#TimesUp rusker op i dansk film: 1100 film- og teaterfolk underskriver manifest mod sexisme og overgreb
Astrid Elbo og Danica Curcic i 'Darling'.

1100 repræsentanter fra den danske film- og teaterverden har gennem Politiken annonceret et #Time’sUp-manifest. Manifestet har lånt sin titel fra den bevægelse, 300 kvinder fra den amerikanske filmbranche igangsatte den 1. januar oven på #MeToo. Tematisk er der også tale om at overføre bevægelsens idealer til dansk jord under mottoet: »Det er vores branche. Vores arbejdspladser. Vores fælles ansvar«.

»Underskriverne af dette manifest ønsker en ny kultur med nultolerance over for sexisme, seksuel chikane og seksuelle overgreb i den danske film- og scenekunstbranche. En kultur, hvor ingen behøver at frygte at blive udsat for krænkelser af ovennævnte karakter, hverken under uddannelse eller på arbejdspladserne«, indleder manifestet.

Trine Dyrholm, Pilou Asbæk, Ditte Hansen, Danica Curcic, Christina Rosendahl, Ghita Nørby og Nikolaj Coster-Waldau er blandt andet at finde på listen af underskrivere.

Med inspiration fra svenskerne og nordmændenes omfangsrige #MeToo-kampagner vil man gøre op med »tavshedskulturen og de patriarkalske strukturer, der ligger til grund for den« og »opfordrer til, at chefer og ledere på institutioner, skoler, teatre, produktionsselskaber og tv-stationer iværksætter tiltag, der vil sikre, at seksuelle krænkelser, overgreb, chikane, magtmisbrug og kønsdiskriminering ophører«.

Manifestet skal ses som en videreudvikling af omkring 500 vidnesbyrd om seksuelle krænkelser og magtmisbrug fra danske kvinder i film- og teaterbrancher, som.blev læst højt den 10. december på Edison i København.

»Jeg skriver under for at gøre noget ved magtmisbrug, komme overgreb og sexisme til livs og for at skabe trygge og sunde arbejdsmiljøer i min branche. Og, ja, forhåbentlig også i andre brancher«, udtaler Ditte Hansen fra ’Ditte & Louise’ til Politiken.

I forlængelse af manifestet har man også indkaldt til stormøde på Filminstituttet i København i næste uge, 2. februar.

 

Læs også: 300 Hollywood-kvinder indleder 2018 med aktivistisk initiativ mod krænkelser på arbejdspladsen

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af