’Black Panther’ kan definere Marvel-filmene i mange år frem

’Black Panther’ kan definere Marvel-filmene i mange år frem
Chadwick Boseman i 'Black Panther'.

KOMMENTAR. Der var fart over feltet, første gang vi så ham på det store lærred i ’Civil War’, hvor ikke engang Captain America kunne løbe fra Black Panther. Snart får vi mulighed for at se ham i en solo-film, der på flere måder markerer et vigtigt vendepunkt for superheltefilm som sådan.

Ganske kort handler tegneserien om den unge mand T’Challa, der efter sin fars død overtager tronen af Wakanda. Wakanda er et futuristisk og fiktivt afrikansk land, der svømmer i kulturelle og teknologiske rigdomme. Udover den simple tjans at være konge kæmper han sig også til ledertjansen for panterklanen og linkes til panterguden Bast, hvilket giver ham noget nær superkræfter.

Karakteren Black Panther blev som Marvels første sorte superhelt introduceret tilbage i 1966 (’Fantastic Four’ Vol. 1 #52). Han blev skabt af Stan Lee og Jack Kirby, og sidstnævnte fortalte tilbage i 1990, hvordan og hvorfor han kom på idéen om en sort superhelt:

»Jeg fandt på The Black Panther, fordi jeg indså, at der ikke var nogen sorte i min tegneserier. Jeg havde aldrig tegnet en sort karakter. Det var tiltrængt. Jeg indså pludselig, at jeg havde en masse sorte læsere. Min ældste ven var sort! Og her gik jeg rundt og ignorerede dem, fordi jeg associerede mig med alle mulige andre«.

Et overdådigt afrikansk land

Siden Marvel startede deres superheltefranchise i 2008, har den været præget af hvide superhelte. Og de få gange, det ikke har været tilfældet – såsom Falcon og War Machine – har karaktererne enten været reduceret til sidekicks eller haft sekundære roller. Med Black Panther sparker Marvel døren ind og giver endelig en hovedrolle til en sort superhelt. Og ikke nok med det – filmen kommer også til at foregå i Wakanda.

Chadwick Boseman og Michael B. Jordan i ‘Black Panther.

En Black Panther-film giver altså ikke blot muligheden for at skabe et stærkt portræt af en sort karakter (spillet af Chadwick Boseman) – den byder også på en helt ny setting. Vi er vant til, at superheltefilmene tager udgangspunkt i USA med små afstikkere til eksempelvis Sokovia. Men når filmen i stedet har sine rødder i Afrika, er det en helt ny verden, publikum kan gå på opdagelse i – med en version af afrikanske lande, som ikke er præget af stereotypiske fremstillinger af gadebander og slum.

Wakanda er et overdådigt land, som får en til at spekulere over, hvordan nogle afrikanske lande havde udviklet sig uden koloniseringer.

Det bliver interessant at se, om filmen kan vise Wakanda som en teknologisk højborg uden at vestliggøre landet.

Muslim og latina i sigtekornet

Succesrige spillefilm kan flytte grænser. Sidste år banede hitfilmene ’Get Out’ og ’Girls Trip’ vejen for, at kommende film med sorte hovedkarakterer får større chancer blandt distributører og producenter fremover.

Chadwick Boseman og Lupita Nyong’o i ‘Black Panther’.

’Black Panther’ kan gøre en lignende forskel for blockbuster-filmen. Som filmens manusforfatter Joe Robers Cole har sagt til Mother Jones, er det nærmest blevet kutyme, at storfilm med fokus på sorte karakterer ikke tjener penge:

»Når man begynder at snakke om film på den størrelse, så prøver de at sælge globalt til udenlandske markeder. Så der er et økonomisk spørgsmål, der ikke kan ignoreres, og det er en fair diskussion at have. Men måske er det så ikke tiden til at lave den film, hvis man ikke kan lave nøjagtige skildringer af folk«.

Hvis Black Panther får international succes, er det en klar stikpille til dem, som mener, at kun hvide karakterer i hvide omgivelser sælger – lidt som ’Wonder Woman’ brød barrieren for kvindedrevne blockbusters sidste år. At det tilmed tyder på at være en film, som faktisk hylder sine karakterer, antyder, at vi kan slippe for endnu en af de white- og blackwashing-sager, som Hollywood de seneste år har været ramt af i stor stil.

Alt tyder på, at filmen forholder sig til kildematerialet: At heltene og omgivelserne er afrikanske – og skabt af et sort hold (først og fremmest ’Creed’-instruktør Ryan Coogler).

’Black Panther’ kan bryde minoriteternes glasloft ned i superhelteregi. Derefter venter en hel hær af muligheder fra tegneserieuniverset, fra den muslimske superhelt Ms. Marvel til queer-latina’en Miss America Chavez. Reaktionerne efter de første hemmelige visninger af ’Black Panther’ er ovenud positive. Lever den op til hypen ved billetlugerne, vil det gøre underværker.

Læs også: De amerikanske anmeldere elsker ‘Black Panther’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af