‘The Florida Project’-aktuelle Willem Dafoe har det perfekte skurkefjæs – se hans seks mest excentriske roller

Erfarne Willem Dafoe fik som bekendt karrierens tredje Oscar-nominering for sin præstation som hotelbestyreren Bobby i ’The Florida Project’. Rollen viser, at Dafoe bestemt mestrer det underspillede, tempererede skuespil, som står i interessant kontrast til de mere udskejende karakterer, som den nu 62-årige skuespillers gummiansigt har excelleret i gennem karrieren. Her følger seks af hans skurkagtige roller, som viser hans skuespils fanatiske yderpunkter.
‘The Florida Project’-aktuelle Willem Dafoe har det perfekte skurkefjæs – se hans seks mest excentriske roller
Willem Dafoe i 'Wild at Heart'.

1. Max Schreck i ‘Shadow of the Vampire’

Hvilken rolle passer bedre til Willem Dafoes kantede ansigt og ranglede figur end selveste Dracula? I ’Shadow of the Vampire’ ses Dafoe som skuespilleren Max Schreck, der spiller den ikoniske vampyr. Filmen er en fiktiv fremstilling af optagelserne til F.W. Murnaus stumfilmsklassiker ’Nosferatu’, som var en uofficiel filmatisering af Bram Stokers Dracula-roman.

John Malkovich spiller den tyske instruktør, der står over for en ordentlig mundfuld med sin hovedskuespiller. Meget tyder nemlig på, at Max Schreck ikke bare er en vedholden method actor, men faktisk en rigtig vampyr.

Willem Dafoe fik sin anden Oscar-nominering for filmen, som også blev nomineret for sin makeup. Det forstår man godt, for Dafoe er næsten ikke til at kende med sin kridhvide hud, skaldede isse og sylespidse negle. Dafoe fremfører en karikeret europæisk accent, bevæger sig med stive bevægelser og udspiler af og til øjnene på klassisk Dafoe-manér.

‘Shadow of the Vampire’ kan streames hos Blockbuster HER.

2. Jopling i ‘The Grand Budapest Hotel’

Dafoes mindre skurkerolle i Wes Andersons ’The Grand Budapest Hotel’ bringer også vampyrlignende mindelser, idet han denne gang er iført hugtænder, sort øjenskygge, dødningehoved-knojern og sort jakke. Han spiller Jopling, håndlangeren til Dmitri (Adrien Brody), der sætter efter M. Gustave (Ralph Fiennes) og Zero (Tony Revolori), efter de har tilranet sig det dyrebare maleri ’Boy with Apple’.

Denne gang er det ikke Dafoes forvrængede ansigtsmimik, der udfoldes. Faktisk kører Jopling pokerfjæs gennem det meste af filmen, ligesom hans replikker kan tælles på én finger. Til gengæld brillerer Dafoe med sin fremtoning. Når hans skulpturlignende ubevægelighed afbrydes af pludselige bevægelser, er det både komisk og uhyggeligt. Han er overordentligt god til at slå folk i ansigtet og klemme fingre af i døren.

‘The Grand Budapest Hotel’ kan streames hos Blockbuster HER.

3. Norman Osborn/Green Goblin i ‘Spider-Man’

En af Willem Dafoes mest ikoniske skurkeroller er i Sam Raimis ’Spider-Man’-trilogi som videnskabsmanden Norman Osborn, der efter laboratorieforsøg på egen krop bliver til den hysterisk onde Green Goblin. Her formår Dafoe både at skildre galskaben, når den ulmer under overfladen, og når den springer frem i lyset (eller mørket).

Dette skildres måske allerbedst i scenen, hvor Norman konverserer med sin onde side, der kommer til syne i hans spejlbillede. Dafoe vrænger gradvist sit ansigt, mens han leverer en ond, gnæggende skurkelatter.

‘Spider-Man’ kan streames hos Blockbuster HER.

4. Paul Smecker i ‘The Boondock Saints’

Kultfilmen ’The Boondock Saints’ er ikke bare fyldt med action, den er også fyldt med William Dafoes fantastiske ansigtsmimik og repliklevering. Han spiller her FBI-agten Paul Smecker, der jagter MacManus-tvillingerne, spillet af Sean Patrick Flanery og Norman Reedus.

Paul Smecker er både homoseksuel, homofobisk og hyperintelligent. Samtidig udtrykker han sig oftest med hele kroppen, for eksempel gennem spontan riverdance. Da han skal give referat af en hidsig skudduel til sine politikollegaer, giver han den også hele armen, som det ses ovenfor.

5. Fængselsbetjent i ‘Cry-Baby’

Willem Dafoe har også havde en lillebitte, men ikke desto mindre særdeles mindeværdig, rolle i 1990’er-musicalen ’Cry-Baby’ over for en ung Johnny Depp. Wade ’Cry-Baby’ Walker er en vaskeægte highschool-bølle, og han bliver derfor smidt i spjældet. Her brillerer Dafoe som en yderst intens fængselsbetjent, der med et skælmsk smil klasker Depps karakter i røven og truer med at karseklippe ham.

‘Cry-Baby’ kan streames hos Blockbuster HER.

6. Bobby Peru i ‘Wild at Heart’

I David Lynchs ’Wild at Heart’ spiller Dafoe over for en person, hvis skuespil bevæger sig mindst lige så meget i yderlighederne: Nicolas Cage. Dafoe saboterer som karakteren Bobby Peru deres bankrøveri ved at skyde de ansatte for derefter med en psykotisk mine at udbryde »You’re next, fucker!« til Cages karakter Sailor. Med strømpebukser over ansigtet og falske tænder i munden giver Dafoe sin klammeste skurk til dato, der også er indblandet i en ubehagelig voldtægtscene.

‘Wild at Heart’ kan streames hos Blockbuster HER.

Læs også: Willem Dafoe bliver tit forvekslet med Mick Jagger – og han tør ikke sige fra

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af