Ambitiøs dansk film om Krudttønden-terrorangrebet på vej: »Tre år er lang tid i dag«

Ambitiøs dansk film om Krudttønden-terrorangrebet på vej: »Tre år er lang tid i dag«
Ole Christian Madsen i 2008. (Foto: Krafft Angerer/Getty Images)

Da norske Erik Poppe annoncerede, at han med ’Utøya 22. juli’ ville lave en spillefilm baseret på Anders Breiviks massemord på Utøya, stillede mange spørgsmålet: Er det for tidligt? Det samme vil flere muligvis diskutere omkring Ole Christian Madsens kommende filmprojekt.

Den danske instruktørs ’Notat’, som påbegynder optagelserne til efteråret, bygger nemlig på terrorangrebet, der ramte Kulturhuset Krudttønden og Københavns Synagoge i februar 2015. Gerningsmanden Omar Abdel Hamid El-Hussein nåede at dræbe to mænd, inden han selv blev skudt af politiet.

Madsen, der tidligere har lavet blandt andet ’Flammen & Citronen’ og ’Steppeulven’, har selv en personlig forbindelse til hændelsen, idet hans ven og tidligere samarbejdspartner, den 55-årige filmskaber Finn Nørgaard, var ét af de to ofre. Kort tid efter besluttede Madsen sig for at lave en film om angrebet.

»Som alle andre var jeg rystet over, at sådan et angreb kunne ramme København, og jeg kom frem til den erkendelse, at når tiden var moden, ville en film om tragedien kunne bidrage til den nødvendige samtale om den«, udtaler han i en pressemeddelse, hvori han desuden svarer på spørgsmålet om, hvorvidt det er for tidligt at filmatisere tragedien:

»Vi lever i en accelererende tid, og informationsmængden og den konstante og globale nyhedsstrøm påvirker vores oplevelse af tid«, siger han.

»Tre år er lang tid i dag, fordi der er blevet lagt så mange lag af betydning og fortolkning oven på begivenhederne allerede. Tiden er moden til filmen, og begivenhederne bliver hele tiden bearbejdet længere ind i vores forståelse af verden«.

’Notat’ har fire hovedpersoner – offeret ved Krudttønden, offeret ved synagogen, gerningsmanden og betjenten, der skød ham – og udspiller sig over de 48 timer, der ledte op til angrebet. I stil med ’Utøya 22. juli’ er filmen lavet i et tæt samarbejde med de pårørende.

Filmen forventes at få premiere i foråret 2019.

Læs også: Rasmus Bjerg får stor rolle som højrefløjspolitiker i første film af et af dansk films markante talenter

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af