Guldpalmen går til japansk mester – se alle Cannes-priserne, inklusive ny opfundet til lejligheden

Guldpalmen går til japansk mester – se alle Cannes-priserne, inklusive ny opfundet til lejligheden
Hirokazu Koreedas Guldpalmevinder 'Shoplifters'.

Årets priser til kandidaterne i hovedkonkurrencen på Cannes Film Festival er netop blevet uddelt på Croisetten, og vanen tro var der flere overraskelser på podiet.

Min egen og mange andres favoritt, Nadine Labakis gribende ‘Capharnaüm om en fattig dreng i Beirut, måtte nøjes med tredjeprisen, og der er således stadig kun en enkelt kvinde, der har vundet Den Gyldne Palme. To ud af feltets tre kvindelige instruktører løb med priser, da Alice Rohrwachers ‘Happy As Lazzaro’ løb med en delt manuskriptpris.

Guldpalmen gik dog i år til Hirokazu Koreedas fornemme ‘Shoplifters’, den japanske mesters bedste film i mange år, muligvis nogensinde. Filmen er et stilfærdigt, men også overrraskende og komplekst familiedrama, og prisen kan også ses som en hæder til en instruktør, som har været kendt og anerkendt på artfilm-scenen i mange år. ‘Shoplifters’ var en af festivalens mest anmelderroste film, og juryen har altså været enig. Jeg havde den selv som nummer 4 på min top 10 over de bedste film, jeg så på festivalen.

Juryen opfandt en særlig pris – en »Special-Guldpalme« – til den legendariske nybølgeveteran Jean-Luc Godard for hans fragmentariske essay-film ‘Image Book’.

En anden veteran, amerikanske Spike Lee, beseglede sit flotte comeback med sin underholdende og slagkraftige nye film ‘BlacKKKlansman’ – om en sort politimand, der i 70’erne infiltrerede Ku Klux Klan, med andenpræmien Grand Prix.

Mest overraskende blev det ikke til nogen priser til en af festivalens absolut bedste film, Lee Chang-dongs ‘Burning’, hvis historie måske har været for mørk til juryens smag.

Årets jury bestod af Cate Blanchett (formand), Kristen Stewart, Lea Seydoux, Dennis Villeneuve, Ava DuVernay, Andrej Zvyagintsev, Chang Chen, Robert Guédiguian og Khadja Jin.

Guldpalmen for bedste film: ‘Shoplifters’ af Hirokazu Koreeda 
Grand Prix (andenpræmien):
‘BlacKKKlansman’ af Spike Lee
Juryens pris (tredjepræmien):
‘Capharnaüm’ af Nadine Labaki
Special-Guldpalme:
Jean-Luc Godard, ‘Image Book’
Bedste instruktør:
Pawel Pawlikowski, ‘Cold War’
Bedste manuskript:
Alice Rohrwachers for sin egen ‘Happy As Lazzaro’ og Nader Seivar for Jafar Panahis ‘3 Faces’
Guldpalmen for bedste mandlige skuespiller:
Marcello Fonte, ‘Dogman’
Guldpalmen for bedste kvindelige skuespiller:
Samal Yeslyamova, ‘Ayka’
Camera d’or (bedste debut):
Lukas Dhont, ‘Girl’

Læs også: De 10 bedste film på årets Cannes-festival – rangeret

Læs også: Filmmesters sagnomspundne 25-års-projekt har endelig fået premiere i Cannes – men er en katastrofe

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af