Joonas Suotamo er den nye Chewbacca: »Jeg var på en uge lang Wookiee-bootcamp med Peter Mayhew«

Det var noget af et skridt i skuespillerkarrieren, da Joonas Suotamo fik rollen som Chewbacca-double i ’Star Wars: The Force Awakens’. Sidenhen har han spillet den pelsede pilot to gange på egen hånd, og hver gang har føltes forskellig. Men hvad kræver det egentlig at spille Chewie, udover at være over to meter høj? Det forklarer den finske skuespiller, da vi møder ham op til premieren på ’Solo: A Star Wars Story’.
Joonas Suotamo er den nye Chewbacca: »Jeg var på en uge lang Wookiee-bootcamp med Peter Mayhew«
Joonas Suotamo poser med sin karakter Chewbacca på årets Cannes-festival, hvor 'Solo: A Star Wars Story' havde verdenspremiere. (Foto: Tristan Fewings/Getty Images)

Da Disney igangsatte produktionen af en ny bunke ’Star Wars’-film, krævede det en spritny Chewbacca.

Peter Mayhew skulle godt nok stadig agere Han Solos pelsede partner, men han var ved at runde de 70 og led af knæproblemer. Derfor skulle der bruges en double i de mere fysisk krævende scener (udover en decideret stunt double), og her faldt valget på den finske basketballspiller Joonas Suotamo.

»Jeg har altid ville være skuespiller og brændt for at optræde og få folk til at grine. Jeg lavede highschool-teaterstykker og alle mulige slags optrædener, da jeg voksede op«, fortæller den 2,1 meter høje skuespiller, da vi møder ham på Hotel d’Angleterre op til premieren på ’Solo: A Star Wars Story’.

Man mærker fra start, at Suotamo, som har spillet Chewbacca på egen hånd i både ’Solo’ og ’The Last Jedi’, nyder at performe. Da vi et par minutter forinden træder ind i mødelokalet, sidder han ved et opdækket, rundt bord og spiller John Williams’ kendte ’Star Wars’-intromelodi på en keyboard-app fra sin smartphone.

»De andre fik hele orkestret«, siger han grinende.

Wookiee-engelsk

Skuespil var drømmen, men Jonas Suotamo startede med at slå igennem som basketballspiller. I 2005 drog den dengang 18-årige finne således til USA for at spille college-basket på Pennsylvania State University, og efterfølgende spillede han syv sæsoner i de finske basketligaer.

Uden noget nævneværdigt på skuespil-cv’et kom det derfor som en stor overraskelse for Suotamo, at han fik rollen som Chewbacca:

Joonas Suotamo i ‘Solo: A Star Wars Story’.

»Da jeg fik den her mulighed, tænkte jeg: ’Wow, ikke nok med at de har formået at finde mig i sauna-landet, så elsker jeg også det, de vil have mig til at gøre«, fortæller den nu 31-årige skuespiller smilende.

»Jeg var virkeligt spændt på at tage af sted og forsøge at spille den her ikoniske karakter«.

Hvorfor var det lige dig, der fik Chewbacca-rollen?
»Først og fremmest er der meget få personer i verden, der er 2,1 meter høje, men en fyr på den højde, der også har blå øjne, er endnu mere sjældent«.

Hvordan forberedte Peter Mayhew dig på rollen op til ’The Force Awakens’?
»Jeg var på en uge lang Wookiee-bootcamp med Peter, hvor han lærte mig, hvordan jeg skulle bevæge mig. Jeg havde set de forrige film og nærstuderet dem, så jeg havde en idé om det inden, men han gav mig en virkeligt detaljeret beskrivelse af, hvordan han havde gjort det, og hvorfor han gjorde det sådan. Det var meget nyttigt at vide. Det gav mig den rette ‘uhåndterlighed’ over Chewbaccas bevægelser. Han er en stor fyr, og alt, som han gør, er tungt og en anelse klodset«.

Hvad med Chewbaccas stemme?
»Den snakkede vi ikke særligt meget om, for det er ikke et krav for at kunne spille rollen. De bruger nemlig en bjørnestemme, som de putter ind bagefter«.

Bruger du ikke Chewbaccas stemme, når I optager en scene?
»Jo, det gør jeg. Men i ’Solo’ havde de brug for, at hver replik havde en specifik betydning, for at de andre skuespillere ikke blev forvirrede. Så al Chewbaccas dialog var nedskrevet, og jeg talte ’Wookiee-engelsk’, hvor jeg sagde mine replikker med en Wookiee-stemme.

Det var noget nyt i den her film, for normalt er det kun en enkelt replik eller et brøl, hvor det er ligegyldigt, hvad han siger. Men når de andre skuespillere skal svare Chewie og have en dialog med ham, bliver man nødt til at gøre det sådan. Så når Han Solo debatterer det politiske system med Chewie… just kidding! Jeg er ret sikker på, vi ikke får det at se«.

Plads til improvisation

Hvad kræver det af dine skuespilevner at spille rollen?
»Med Chewie handler det om at lære karakterens væsen og væremåde at kende, men også at studere karakterens personlighed. Chewie er en ret stædig fyr. Det putter man ind i den scene, man spiller, og så finder man ud af, hvad han ville gøre i den givne situation. Nogle gange er det meget indlysende, andre gange kræver det samtaler med instruktøren, indtil man når frem til det rigtige«.

Spiller du og Peter Mayhew rollen forskellig?
»Det tror jeg helt bestemt, for vi er to forskellige mennesker. Peter har en anden kropsstruktur end mig. Jeg forsøger at gøre det sådan, at det ikke er alt for tydeligt i filmene. Jeg forsøger meget at efterligne hans bevægelser, så karakteren føles som den samme person, vi altid har set. Men jeg spiller helt klart Chewie en lille smule anderledes.

Hver gang der er plads til det, forsøger jeg at finde sjove måde at bruge karakteren på og give scenen noget nyt. Det har ført til nogle sjove improvisationer. Man lægger mærke til, at noget sjovt kunne ske i begyndelsen eller slutningen af et take.

Alden Ehrenreich og Joonas Suotamo i ‘Solo: A Star Wars Story’.

Man forsøger altid at komme med gode forslag til instruktøren og se, hvad de kan lide. De plejer at kunne lide mine forslag, men nu må vi se, hvor meget af det, der kommer med i den færdige film. Jeg har ikke set den endnu«.

Kan du give et eksempel på en improvisation, du lavede?
»Jeg ved ikke, hvor meget jeg må sige, men der er en scene, hvor Han viser Chewie sine kort, og Chewie kan ikke lide kortene, så han kigger væk og beklager sig med et stille brøl. Det var et af de små øjeblikke«.

Hvordan er din normale arbejdsdag som Chewbacca?
»Jeg bliver hentet tidligt om morgenen, omkring kl. 6, og så tager det en halv time at køre til Pinewood Studios. Derefter bruger man én til halvanden time på at få lavet makeup og komme i dragten. Så filmer vi i 10 timer, og jeg kommer hjem kl. 20 eller 21. Det er nogle lange dage. Jeg ved ikke, hvad gennemsnitstemperaturen er, men der er er varmt inde i den dragt!«.

Har din oplevelse med Chewie ændret sig fra film til film?
»Ja, det føles altid forskelligt. I ’The Last Jedi’ var der ikke så meget brug for mig. Det var bare korte ind-og-ud-sessioner for mig. Men i ’Solo’ var jeg der i meget længere tid, og det var en lang optageperiode.

I ’Solo’ er Chewie yngre, og han har ikke mødt Han Solo endnu. Alden og jeg optog filmen kronologisk, så vores venskab udviklede sig sammen med karakterenes. I vores første scene sammen, i begyndelsen af filmen, har karaktererne ikke mødt hinanden før. Det var spændende at gøre det på den måde, og det gav os en naturlig lære-hinanden-at-kende-følelse i filmen«.

Hvad håber du, at Chewbacca-rollen vil føre til i fremtiden?
»Jeg betragter mig selv som skuespiller, selvom jeg aldrig har arbejdet som skuespiller før nu. Og jeg håber bare, at jeg også får mulighed for at lave noget andet end at spille en ’Star Wars’-karakter. Jeg tror virkelig, jeg bliver nødt til at udtrykke mig selv i andre roller for at være tilfreds, for jeg føler nærmest, at det er min pligt at stille mig frem og vise mine evner.

Jeg elsker at spille den her karakter, men jeg vil også gerne prøve mig selv af som skuespiller uden dragten. Så jeg vil helt sikkert gå på jagt efter andre slags roller, når muligheden kommer«.

’Solo: A Star Wars Story’ får premiere 23. maj.

Læs også: Ny ’Solo: A Star Wars Story’-trailer giver mere Donald Glover og flere rappe replikker

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af