Oscar-akademiet optager 928 nye medlemmer – heriblandt fire danskere og Kendrick Lamar

Oscar-akademiet optager 928 nye medlemmer – heriblandt fire danskere og Kendrick Lamar
Kendrick Lamar er nu medlem af Oscar-akademiet. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

Oscar-akademiet er fast besluttet på at ryste op i sammensætningen for at imødekomme kritikken om, at gruppen er for hvid, for gammel og for… mand.

Akademiet inviterede sidste år 744 nye medlemmer ind, og i år overgår de sig selv med 928 invitationer, så akademiet nu i alt består af 8200 filmfolk. Blandt de nye 928 er 38 procent farvede, mens 49 procent er kvinder, hvilket betyder, at mangfoldigheden i høj grad styrkes efter den massive #OscarSoWhite-bevågenhed de senere år.

Fire danskere (med fare for at have overset nogle på den alenlange liste) er nyoptagede i det fine selskab: Vibeke Windeløv, der i mange år var Lars von Triers producer og for nylig stoppede som direktør på Betty Nansen Teatret. Producent Sigrid Dyekjær, der har stået bag en lang række af de væsentligste danske dokumentarfilm de seneste to årtier (fra ‘The Monastery’ til ‘Ekstra Bladet: Uden for citat’, ‘Svend’ og Ai Weiwei: The Fake Case’). Steen Johannessen, der klippede den sidste år Oscar-nominerede dokumentar ‘Last Men in Aleppo’. Og endelig Jacob Secher Schulsinger, der har været Ruben Östlunds klipper på ‘Play’, ‘Force Majeure’ og ‘The Square’.

Også flere prominente svenskere og nordmænd er nu med i klubben: De to førende svenske instruktører Roy Andersson og førnævnte Östlund samt den norske succesduo Joachim Trier og Eskil Vogt (henholdsvis instruktør og forfatter på ‘Reprise’, ’31. august’ og senest ‘Thelma’).

Andre kendte navne inkluderer Timothée Chalamet, Kumail Nanjiani, Mindy Kaling, Lea Seydoux Daniel Kaluuya, Evan Rachel Wood, Mark Strong, Tiffany Haddisch, Amy Schumer, Sarah Silverman, Hannibal Buress, Michael K. Williams, Dave Chapelle, Ann Dowd, Rashida Jones, Sean Baker, Michel Gondry, Luca Guadignino og Jean-Pierre Jeunet.

På musiksiden er Kendrick Lamar kommet med via sit bidrag til ‘Black Panther’-lydsiden og Sufjan Stevens via sit tilsvarende til ‘Call Me By Your Name’. Også Harry Potter-forfatter J.K. Rowling er optaget. Se den fulde liste her.

Det er dog ikke alle, der tager imod invitationen. ‘Black Panther’-instruktør Ryan Coogler har takket nej, efter sigende fordi han ikke er interesseret i at vurdere andres kunst. Og så er der dem, der ikke er blevet inviteret, som basketstjerne Kobe Bryant, der ellers vandt en Oscar sidste år.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af