‘Mission: Impossible – Fallout’: Tom Cruise-action sætter nye standarder

‘Mission: Impossible – Fallout’: Tom Cruise-action sætter nye standarder

Kan du huske scenen i ‘Ronin’ fra 1998, hvor Robert De Niro risikerede liv og lemmer ved at fræse nedad en række smalle gader i Paris og derefter den forkerte vej igennem en tunnel? Og bravursekvensen på motorvejen i ‘The Matrix Reloaded’, hvor Carrie-Anne Moss undgik modkørende trafik ved at køre slalom uden om og ind imellem biler på en motorcykel?

I ‘Mission: Impossible – Fallout’ gør Tom Cruise dem nu kunsten efter, og dermed skriver han og Christopher McQuarrie, der også instruerede ‘Mission: Impossible – Rogue Nation’, sig direkte ind i filmhistoriens annaler over de mest åndeløst spændende (og overdådigt farlige!) biljagter nogensinde.

I de to film har McQuarrie haft den utaknemmelige opgave at overgå et af højdepunkterne i den fjerde film i serien, ‘Mission: Impossible – Ghost Protocol’, hvor Cruise klatrede op langs ydersiden af Burj Khalifa, men hvad angår money shots kan ‘Fallout’, hvor den frygtløse actionstjerne blandt andet selv flyver en helikopter og springer ud fra et fly, bestemt ikke påstås at skuffe.

Men mens McQuarrie er brandgod til at iscenesætte action, er han nu om dage betydeligt mindre ferm til at skrive replikker. Så det er faretruende tæt på at blive bøvet, da Ving Rhames’ hacker Luther – der sammen med den trofaste Benji (Simon Pegg) som altid assisterer Ethan Hunt – rørt forklarer IMF-agentens love interest Ilsa (Rebecca Ferguson), at Ethan ikke kunne blive sammen med sin kone (Michelle Monaghan), fordi han jo er nødt til at passe på resten af verden.

Langt bedre fungerer kontrasten mellem hovedpersonen og hans nye makker Walker (Henry Cavill aka Superman). Ethan skal denne gang forhindre, at tre atombomber falder i de forkerte hænder, men han er ikke villig til at ofre så meget som én eneste uskyldigs liv. Walker, derimod – på overfladen ellers en flink og behagelig fyr – er fuldkommen skånselsløs. Og han har fået til opgave af direktøren for CIA (Angela Bassett), der samarbejder med IMF’s chef Hunley (Alec Baldwin), at gøre det af med Ethan, hvis han er for blødsøden til at fuldføre missionen.

Cavill er sej og fuld af attitude, og efter at have set ham smide fløjlshandskerne under en slåskamp er man ikke i tvivl om, at Walker udgør en reel trussel for enhver, der vover at komme ham på tværs. Det samme gælder for Sean Harris, der vender tilbage som den klamme, kyniske og meget intense superskurk Solomon Lane.

Fire ud af de fem forrige ‘Mission: Impossible’-film (lad os ignorere John Woos håbløse toer) har holdt et usædvanligt højt kvalitetsniveau for en blockbuster-franchise. J.J. Abrams’ treer er stadig den mest helstøbte og vellykkede i serien, og Brad Birds firer forbliver den, der sprudler mest af energi og legesyge.

Men med det samme imponerende høje tempo og en perlerække af stunts holder McQuarrie i ‘Mission: Impossible – Fallout’ fortsat fanen så højt, at kommende M:I- og Bond-instruktører får kam til deres hår.


Kort sagt:
Christopher McQuarries ‘Mission: Impossible – Fallout’ lever op til høje forventninger ved atter at lade Tom Cruise udføre helt utroligt drabelige stunts – heriblandt en fabelagtig motorcykel- og biljagt, der sætter nye standarder.

Læs også: Danske Casper Phillipson spiller skurk i ny ‘Mission: Impossible’ – »Man mærker Tom Cruises fryd ved at smadre igennem«

Læs også: Tom Cruises vildeste ‘Mission: Impossible’-stunts – rangeret

Spillefilm. Instruktion: Christopher McQuarrie. Medvirkende: Tom Cruise, Henry Cavill, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Sean Harris, Vanessa Kirby, Angela Bassett, Michelle Monaghan, Alec Baldwin, Wes Bentley. Spilletid: 147 min.. Premiere: Den 2. august
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af