‘Star Wars: The Last Jedi’-skuespiller Kelly Marie Tran skyder tilbage mod fanhetz

‘Star Wars: The Last Jedi’-skuespiller Kelly Marie Tran skyder tilbage mod fanhetz
Kelly Marie Tran i 'Star Wars: The Last Jedi'.

Efter månedsvis af racistiske og sexistiske fan-kommentarer rettet mod ’Star Wars: The Last Jedi’-stjerne, Kelly Marie Tran (der spiller Rose Tico i filmen), valgte skuespilleren for tre måneder siden at slette sin Instagram-konto og lukke ned for al kommunikation på sociale medier. De diskriminerende kommentarer går på Trans medvirken i ’The Last Jedi’, der er den første film i ’Star Wars’-franchisen med en kvinde af asiatisk afstamning i en fremtrædende rolle.

Hetzen mod Tran er udtryk for en toxic fandom-trend, der også har fået en række andre kendisser til at forlade sociale medier som reaktion på den tyranniserende fankultur. Efter næsten tre måneders stilhed skyder Tran nu tilbage i et slagkraftigt New York Times-essay, der problematiserer den undertrykkelse af særligt kvinder og farvede, som de såkaldte fans – og samfundet generelt – udøver.

»Sådan er det at vokse op som farvet person i en verden domineret af hvide. Sådan er det at være kvinde i et samfund, der har lært dets døtre, at vi kun fortjener kærlighed, hvis vi anses som attraktive af dets sønner. Sådan er den verden, jeg er vokset op i, men det er ikke den verden, jeg har tænkt mig at efterlade«, skriver Tran i essayet om sin stigmatiserede samfundsposition.

Hun slutter stålsat og stærkt af og afslører blandt andet, at det amerikanskklingende »Kelly« er et dæknavn:

»I kender mig måske som Kelly. Jeg er den første farvede kvinde med en hovedrolle i en ‘Star Wars’-film. Jeg er den første asiatiske kvinde, der har optrådt på forsiden af Vanity Fair. Mit rigtige navn er Loan. Og jeg er kun lige begyndt«.

Tran kan igen opleves på det store lærred i december 2019, hvor hun kæmper side om side med lyssværdssvingende jedis i ’Star Wars: Episode IX’.

Læs også: Toxic Fandom: Hollywood slår tilbage mod fankulturens magtfulde hooligans

Læs også: Med ny ’Star Wars’-trailer udraderer Stephen Colbert de racistiske trolls, der mobber Kelly Marie Tran

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af