Årets CPH PIX-program er i luften – med store prisvindere, danske debuter og anmelderhyldede perler

Årets CPH PIX-program er i luften – med store prisvindere, danske debuter og anmelderhyldede perler
Nicolas Cage i den vanvittige 'Mandy', som kan ses på årets CPH PIX.

CPH PIX-festivalen er et af årets højdepunkter for enhver filmentusiast: Dels en mulighed for at se ventede film længe før deres almindelige premierer, dels et overflødighedshorn af hypede film, som ellers ikke bliver vist i de danske biografer, og dels et eventyrland af ukendte titler, som man kan gå på opdagelse i med stor chance for at finde guld.

Allerede i går kunne vi annoncere, at vi på Soundvenue er med til at præsentere serien ’Made Indie USA’ med 10 af de stærkeste amerikanske independent-produktioner, der har høstet ros på internationale festivaler det eneste år. Nu er det fulde program med 181 film så annonceret, og på papiret ligner det et af de mest interessante PIX-år længe, når festivalen skydes i gang 27. september.

Festivalen åbner med gallavisning af Lars von Triers ’The House That Jack Built’, der velsagtens var den mest kontroversielle film på årets Cannes-festival, mens Alfonso Cuaróns ’Roma’, der er hans første siden ’Gravity’ og lige har høstet store roser i Venedig, lukker ballet. ‘Roma’ vil siden få premiere på Netflix, så dette er eneste mulighed for at se filmen på det store lærred i Danmark.

Ethan Hawke i ‘First Reformed’, der har fået svimlende gode anmeldelser i USA.

Også andre omtalte film fra store festivaler i udlandet er på programmet. Under ’PIX Specials’ vises eksempelvis ’Cold War’, instrueret af polske Pawel Pawlikowski, der vandt en Oscar for den fremragende ’Ida’. I samme serie kan man se Terry Gilliams uheldsvangre passionsprojekt ’The Man Who Killed Don Quixote’, der har været på tegnebrættet i 30 år. Det samme gælder årets vinder af Guldpalmen i Cannes, ’Shoplifters’, instrueret af den hyperaktive japanske instruktør Hirokazu Kore-eda (’Det tredje mord’).

Mens ‘Cold War’ og ‘Shoplifters’ også senere vil få dansk biografpremiere, gælder det efter alt at dømme ikke en af årets mest roste film i USA, Paul Schraders ‘First Reformed’, der gudskelov vises på CPH PIX. Schrader er mest kendt for at have skrevet manuskript til Scorseses ’Taxi Driver’ og ’Raging Bull’, men med sin nye film er han for alvor tilbage. Ethan Hawke spiller hovedrollen som en præst, hvis hverdag vendes på hovedet, da han opsøges af en ung kvinde (Amanda Seyfried), der er bekymret for sin miljøaktivistiske mand.

I publikumsprisen kan man blandt andet finde Sara Colangelos ’The Kindergarden Teacher’, hvis hovedrollepræstation af Maggie Gyllenhaal allerede har skabt en del Oscar-buzz. Nicolas Cage er der også blevet plads til med det rablende vanvittige blodbad ’Mandy’, hvor Cage hævner sig på en psykopatisk kult efter mordet på sin kone.

Der bliver også rig mulighed for at udfordre sig selv under festivalen med eksempelvis Guldbjørn-vinderen ‘Touch Me Not’, den dybt anerkendte argentinske ‘Zama’, den opsigtsvækkende ‘Long Day’s Journey Into Night’, der har et 40 minutter langt, allerede famøst onetake i 3D og Hu Bos fire timer lange ’An Elephant Sitting Still’. Kinesiske Bo begik på tragisk vis selvmord blot 29 år gammel, umiddelbart efter filmen var klippet færdig.

Ikke mindst er CPH PIX et rent slaraffenland af danske film, primært lavet af de unge talenter, der har søsat en ny epoke i dansk film. Soundvenue står bag den første danske visning af Isabella Eklöfs kontroversielle ‘Holiday’, der er indlemmet i festivalens hovedkonkurrence New Talent Grand Prix, hvor også Rasmus Kloster Bros ‘Cutterhead’ om tre mennesker, der bliver fanget i metrobyggeriet efter en ulykke, er at finde.

Endnu flere danske debuter finder man i Politikens Talentpris-serien, hvor man blandt andet kan se AV AV AV-medlem Martin Skovbjergs debutfilm ’Brakland’, der er en intens skildring af to unge forstadsdrenges venskab, og Kasper Kalles ’Christian IV – Den sidste rejse’, hvor en døende Christian IV (Baard Owe i sin sidste rolle) konfronterer sin ekskone Kirsten Munk (Karen Lise-Mynster) under en lang tur i hestevogn.

Festivalen byder dog også på snigpremierer på ventede film som Michael Noers Toronto-udtagne ‘Før frosten’, Pernille Fischer Christensens ‘Unge Astrid’ med Alba August som Astrid Lindgren – og hey: Det er bare toppen af isbjerget. Op til og under CPH PIX guider vi selvfølgelig mere indgående til herlighederne.

CPH PIX-festivalen løber af stablen 27. september til 10. oktober. Se det fulde program her.

Læs også: Soundvenue præsenterer stor serie med amerikanske indie-hits under CPH PIX

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af