‘Klovn’ afsnit 6: Den dårligste episode i seriens levetid

Hver uge går Thomas Spejlborg Sejersen i kødet på det nyeste afsnit i det længe ventede tv-comeback til 'Klovn'.
‘Klovn’ afsnit 6: Den dårligste episode i seriens levetid
Frank Hvam i det nyeste 'Klovn'-afsnit. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

(Spoiler alert: Læs først, når du har set sjette afsnit i den nye sæson ‘Klovn’.)

Ugens (mangel på) højdepunkt

Efter to uger på toppen (’Slikræven’ og ’Tipo Napoli’) rammer vi bunden med et brag. ’Kender du typen’ er ikke bare sæsonens dårligste afsnit, det er vel sagtens det værste i ’Klovn’-historien. Med undtagelse af dummyen fra 2005. Hvis man da tæller den med som et afsnit.

Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle sige det om ’Klovn’, men i denne uge er der simpelthen intet, som fungerer. Der er ganske enkelt ikke noget ugens højdepunkt.

Ugens dårligste hovedrollepræstationer

Det er værd at bemærke, at Hvam, Christensen og Lyhne aldrig før har leveret en dårlig præstation i ’Klovn’-regi. Derfor er det også desto mere underligt – men måske også heldigt, når det endelig skal være – at de vælger det samme afsnit at gøre det i.

Hvam kører på autopilot, når han endnu engang fejlagtigt tror, at Mia vil nusse. Christensen virker decideret syg og snottet. Og Lyhne overspiller, når hun mut og skuffet – igen, igen, igen – reagerer på Franks selvoptagede barnlighed.

Lad os håbe, at dette er en enlig svale, for hvis der for alvor er råd i soklen i seriens skuespillergrundpiller, vakler ’Klovn’-huset.

Ugens mest utroværdige plottråd

Det har altid været kilde til stor fornøjelse, at Mia har så usædvanligt dårlig smag og humor. Mia elsker for eksempel river dance, at ryge pibe – og ’Bamses billedbog’.

Mias guilty pleasures er som udgangspunkt noget, hun praktiserer i det private, hvorfor det så bare er uheldigt, at de altid bliver opdaget. Og Lyhne er genial, når hun går i stykker af skam.

I denne uge går hun dog – som det hedder i Ben Stillers ’Tropic Thunder’ – full retard.

Mia og Helle Langkrammer. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Mia vil gerne optræde med sjofle sange på en beverding sammen med endnu en ringe birollekarakter i denne sæson, Hanne Langkrammer (Marie Knudsen Fogh). Det er simpelthen for utroværdigt – og komplet idiotisk. Som Casper siger:

»Det er noget af det mest usexede, der findes i hele verden. Der er ingen i verden, der synes, at det er lækkert, frækt eller spændende«.

Hørt!

Ærgerligt, at Hvam og Christensen ikke selv hørte efter.

Ugens ringeste cameo

’Klovn’ har givet os det mest fantastiske og forvrængede billede af den danske celebrity-kultur.

Bent Fabricius-Bjerre er en modbydelig bordelejer. Stig Rossen er en dobbeltmoralsk nærigpind. Reimer Bo er far til Michael Carøes barn. Pernille Højmark holder dildo home parties. Jarl Friis-Mikkelsen døde på en bowlingbane i Valby. Og bedst af dem alle: Lars Hjortshøj er en psykopatisk voldtægtsforbryder.

Siden ’Klovn: The Movie’ er celebrity-niveauet dog faldet drastisk. I ’Klovn Forever’ skulle Adam Levine fra Maroon 5 repræsentere toppen af amerikansk berømmelse, mens vi i sæson 7 – som i de seneste mange sæsoner af ’Vild med dans’ – præsenteres for den ene C-liste-kendis efter den anden.

Flemming Møldrup fra ’Kender du typen’ er ugens trækplaster. Hvem?

Inden sæsonen lavede jeg en liste over de kendisser, jeg håbede (ikke troede) ville medvirke i sæson 7:

1. Nicklas Bendtner (hvilket i øvrigt havde været ekstra vanvittigt med weekendens taxaepisode in mente)
2. Trine Dyrholm (eventuelt kunne Casper blive forelsket i hende – men hun vil ikke have ham)
3. Yahya Hassan (noget med en slåskamp mellem ham og Frank)
4. Lars Løkke Rasmussen (Danmarks statsminister med til en herrefrokost – han vil være perfekt castet)

Indtil videre er vi blevet spist af med Martin Jørgensen (ham den tidligere landsholdsspiller? Nej, grevinde Alexandras eks-mand), gamle nisser som Per Pallesen og Erik Clausen og nu altså Flemming Møldrup.

Så kunne man selvfølgeligt indvende: Hvad med Bjarke Ingels? Han er da verdenskendt. Det er måske rigtigt, men det virker til, at Mars-Bjarke – der helt uden grund er grænseløst og sorthumoristisk betaget af vores naboplanet – er brudt ud af en svag Wullfmorgenthaler-tegneseriestribe og ind i ’Klovn’-universet.

Frank Hvam som Frank Hvam. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Ugens uopfindsomme fordom

Jeg husker fra min barn- og ungdom, at min familie duellerede i at fremsætte og gøre grin med gamle, stereotypiske fordomme om forskellige folkefærd. Det kunne for eksempel værre:

Alle tyskere er nazister. Finner har let til kniven. Jøder er nærige.

Fælles for dem er, at de er forkerte, og at man ikke kan få meget sjov ud af dem ud over at beundre deres idiotiske eksistens.

Hvam og Christensen præsenterer en sådan kedelig fordom i ugens afsnit, som de – naturligvis – intet sjov får ud af: Romaer stjæler.

Jeg udfordrer hele komedie-Danmark til at komme med en sjov og original joke på denne fordom.

Bundlinjen

Sæson 7 inkarnerer i sandhed udtrykket højt at flyve, dybt at falde. Hvor ’Slikræven’ og ’Tipo Napoli’ har klassikerpotentiale, skraber ’Kender du typen’ bunden.

Idiotiske fordomme om romaer og Mias efterhånden vanvittige, kulturelle lavkapital blandes i et ukarakteristisk rod, der ikke på nogen måde flugter i tematik eller sammenhæng. Eller interesse, for den sags skyld.

Læs også: Anmeldelse af ‘Klovn’ afsnit 5 – med chokerende dødsfald finder Frank og Casper formen

Læs også: Casper & Frank om ny stil i ‘Klovn’ – »vi blev trætte af at se 45-årige mænd løbe rundt i bar røv«

Tv-serie. Skabere: Frank Hvam og Casper Christensen. Medvirkende: Frank Hvam, Casper Christensen, Mia Lyhne, Lene Nystrøm, Flemming Møldrup, Bjarke Ingels, Maher Khatib, Marie Knudsen Fogh. Spilletid: ca. 25 min.. Premiere: Ude som snigpremiere på TV 2 Play, vises på TV 2 17. september
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af