‘Moonlight’-instruktør Barry Jenkins blev kaldt n-ordet ved Oscar-optakt i 2016

‘Moonlight’-instruktør Barry Jenkins blev kaldt n-ordet ved Oscar-optakt i 2016
Barry Jenkins. (Foto: Bennett Raglin/Getty Images for Annapurna)

Instruktør Barry Jenkins høstede for to år siden flere Oscars for indiedramaet ‘Moonlight’, der blandt andet tog hovedprisen for Bedste Film, og nu har den hypede instruktør en ny mulig kandidat i vælten under titlen ‘If Beale Street Could Talk’, som netop har haft premiere på filmfestivalen i Toronto. I forbindelse med promoveringen af den nye film fortalte Jenkins på filmfestivalen om en episode ved et Oscar-arrangement i 2016, hvor instruktøren indirekte blev diskrimineret på grund af sin race. Udtalelserne er nedskrevet af Vulture.

Hændelsen fandt sted ved et optaktshow til Oscaruddelingen, The Governors Awards, der uddeler priser, som ikke er med i det officielle Oscar-show. Jenkins fortæller, at han var ved at forlade arrangementet for at tage til en ‘Dear White People’-efterfest hos sin ven, instruktør Justin Simien, og imens han venter på sin chauffør, henvender en parkeringstjener sig til ham:

»Jeg kommer ud, og parkeringspersonen ser chokeret ud. Jeg er sådan ‘hva’ så?’, og han siger ‘du skal ikke stige ind i den bil med ham fyren’, jeg spørger ‘hvorfor?’, og han svarer ‘da jeg var herude før, så han oprevet ud, og jeg spurgte, hvad der var galt, hvortil han svarede ‘ikke rigtig noget, jeg sidder bare her og venter på at samle en nigger op’. Og så smilte han og sagde ‘og han bliver sandsynligvis nomineret til Bedste Instruktør”. Subtext: Men han er stadig bare en nigger«.

Jenkins havde forinden forklaret chaufførens dårlige lune med, at det var enormt besværligt at parkere, og hvis ikke den person, man skulle samle op, stod parat, måtte man køre hele vejen rundt igen. Men hans pointe er klar: Hvem som helst kan blive udsat for den slags racediskrimination:

»Og det sker, imens jeg har et 5.000 dollar-suit på. Jeg har lige forladt The Governor Awards. Så hvis det kan ske for mig med en person, der kører mig, en magtfuld person, hvad fanden tror du så, en fabriksarbejder bliver udsat for? Eller en fyr på vej hen til en bar? Jeg havde det bare sådan this is fucking it. This is it«.

Jenkins ser oplevelsen som en tyk streg under vigtigheden af at fortælle historier om racediskrimination, som instruktøren selv gør det både i ‘Moonlight’ og ‘If Beale Street Could Talk’. Sidstnævnte berører emnet i den mest bogstavelige forstand, da en politibetjent falskt anklager en ung sort mand for at voldtage en kvinde. ‘If Beale Street Could Talk’ er baseret på romanen af samme navn skrevet af James Baldwin, der var i centrum for dokumentarfilmen ‘I Am Not Your Negro’.

‘If Beale Street Could Talk’ har fået en positiv modtagelse i Toronto. Vi afventer stadig en dansk premieredato på filmen.

Læs også: ’Moonlight’-instruktør klar med Amazon-serie – skal instruere alle 11 afsnit

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af