Pointen med Kirsten Birgits mediestunt? Den skabte medierne selv!

Pointen med Kirsten Birgits mediestunt? Den skabte medierne selv!
Frederik Cilius og Rasmus Bruun i rollerne som Kirsten Birgit og Rasmus Bruun.

KOMMENTAR. Det startede med en rundtosset forvirring, som blev mindre og mindre med tiden, og nu er Kirsten Birgit Shiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun tilbage på Radio24syv, som Frederik Cilius og Rasmus Bruun aldrig har forladt.

Efter Kisser for 11 dage siden skrev på Twitter, at 24syv kunne rende hende i røven, og at hun nu skulle lave nyheder på den obskure radiostation Den 2. Radio, viderekolporterede mange medier ivrigt den opsigtsvækkende opsigelse fra public service-stationens fyrtårn.

»’Den korte radioavis’ stopper på Radio24syv«, skrev Politiken. »Populært radioprogram smækker med døren og forlader Radio24syv«, lød det på TV 2, og hos BT, Ekstra Bladet, JP og Mediawatch stemte man i. Flere steder blev der lavet god gammeldags opsøgende journalistik på historien. Fagbladet Journalisten fangede producer Zissel Kjertum-Mohr, der bekræftede historien, og det samme gjorde programcheferne Mikael Bertelsen og Mads Brügger over for Berlingske med en bemærkelsesværdigt passiv-aggressiv afskedssalut.

»Nu får vi noget andet. Kirsten Birgit er jo ikke den eneste, der kan finde ud af at lave radio i Danmark. Det kan godt være, at det har været et meget hypet program, men i det store hele betyder det ikke noget, at vi mister det«, sagde Bertelsen.

»Programmer starter, og programmer lukker. Det er ikke noget, der holder mig søvnløs. Nu er jeg optaget af ’Skævinge Tidende’. Resten er vand under broen«, sagde Brügger, mens mediekommentator Lasse Jensen kaldte det »et stort tabt« for radiostationen.

So many questions…

I ingen af nyhederne blev det så meget som antydet, at flytningen ligesom dens galionsfigur var… satire. Først et lille døgns tid efter deres første historie tilføjede Journalisten et afsnit til deres oprindelige artikel, der luftede, om vi mon kunne være vidne til et mediestunt.

Det var helt berettiget at være i tvivl efter Kirsten Birgits tweet. Det var jeg også. Men medierne var tilsyneladende ikke i tvivl, selvom man ikke skulle bore mange centimeter ned, før alarmklokkerne bimlede højere end i en vis estisk bankfilial.

Hvorfor hørte man kun om afskeden fra figurerer, der optræder som personaer i Den Korte Radioavis, heriblandt altså den fiktive Kirsten Birgit selv? Hvorfor var Frederik Cilius ikke på banen? Hvorfor mindede 24syvs satireerstatning Skævinge Tidende så meget om konceptet fra ’Den Korte Weekendavis’, bare på en gennemført kikset facon? Hvorfor skulle respekterede komikere som Brian Mørk og Brian Lykke stå på mål for noget så dilettantisk i ramme alvor?

Hvorfor var Brügger og Bertelsens udtalelser så kolde og kyniske, når det er alment kendt, at de har en meget nær arbejdsrelation med Cilius og Bruun, og at ’Den korte’ uomtvisteligt har været kanalens flagskib? Hvorfor i alverden skulle to af de hotteste navne i dansk showbiz gå til Den 2. Radio? Hvor skulle Den 2. Radio få pengene fra?

Og det helt store spørgsmål: Skal man tage alt, der kommer fra et erklæret satireprogram, der især er berømmet for sin mediesatire, for pålydende?

Fake news

Jeg rejste tvivlen, et par timer efter ’nyheden’ begyndte at florere. Det var ikke et detektivarbejde i Sherlock Holmes-klassen – og det er ikke for at pudse glorien, for her på sitet kan vi næppe heller sige os fri for at hoppe på den første den bedste gossiphistorie fra udlandet fra tid til anden. Et tweet kan hurtigt blive til et helt fuglekor, hvis man ikke er nærmere bekendt med konteksten.

På den måde er nærværende sag en lektion for os alle. Den er langt fra enkeltstående. For et par år siden bragte flere store medier et Instagram-billede, der ifølge dem var bevis for, at Vilde blev hovedpersonen i fjerde sæson af det på tidspunkt største seriefænomen, ’Skam’. Også selvom det var tydeligt for enhver med indsigt i ’Skam’-universet, at det var halvkvæget billedmanipulation lavet af en tilfældig internet-troll. Og at hovedpersonen i øvrigt blev Sana.

Det var måske ikke på samme måde forkert at skrive, at ’Den Korte Weekendavis’ flyttede kanal. Det gjorde de faktisk for en kort bemærkning. Men en halv sandhed er også en slags løgn – eller tør man sige det: Fake news. Forhåbentligt er den journalistiske eftertænksomhed større, når det gælder vigtigere emner (hvis de da findes) end et dansk satireprogram og en norsk ungdomsserie.

Jeg hyldede i sidste uge 24syv-drillepindenes prank for at være genialt udtænkt og minutiøst iscenesat, men skrev også, at der ikke umiddelbart var en dybere mening andet end at skabe god reklame for programmet. Men nu står pointen lysende klart. Medierne frembragte den selv.

Læs også: Mads Brügger, Frederik Cilius og Rasmus Bruun spiser fem retter på Kong Hans, mens de taler om dette og hint 

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af